Mezi vlky
Akční / Drama / Dobrodružný / Thriller
USA / Kanada, 2012, 117 min
Joe CarnahanHudba:
Marc StreitenfeldPlakáty
V mrazivých horách Aljašky se odehrává dechberoucí drama o přežití člověka v nelítostné a drsné přírodě. Film Mezi vlky představuje poutavé dobrodružství skupiny mužů, kteří se v boji o život musí postavit krutému mrazu a krvelačným lesním bestiím. S přibývajícím časem a vyčerpáním se jejich šance na přežití stále více vzdaluje.
Skupina ropných vrtařů pracuje v nehostinných podmínkách v aljašské rafinérii 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu, po dobu pěti týdnů. Po této době se dělníci chystají na zaslouženou dovolenou. Na cestě domů je ovšem zastihne strašlivá bouře a jejich letadlo se zřítí do bohem zapomenuté aljašské tundry. Zahyne téměř celá posádka letadla kromě osmi přeživších, kteří se v čele s mužem jménem Ottway (Liam Neeson) vydávají na nebezpečnou pěší túru domů. Do cesty se jim ovšem postaví nejen krutý mráz, sníh, vítr, nedostatek jídla a postupné fyzické vyčerpání, ale i krvelačné bestie v podobě smečky obrovských vlků, kteří přeživší trosečníky jednoho po druhém likvidují. Ottway, jehož úkolem v rafinérii bylo odhánět vlky z pracovní zóny, si nyní sám připadá jako vetřelec ve vlčím teritoriu a cítí, že si vlci přišli pro odvetu. Začíná boj mužů s hladovými šelmami na život a na smrt. (oficiální text distributora) -
Aljašská tundra patří mezi jedno z nejméně pohostinných míst na naší planetě. Je to téměř neobydlená, lidskou rukou nepoznamenaná divočina a ne nadarmo se jí říká „poslední hranice” - jako by někde tady, v těchto místech končil svět. Den tu trvá 20 hodin, všude je sníh, lesy jsou na obzoru přerušovány jen obrovskou masou ledovců. Bezpochyby je to jedno z nejhorších míst pro ztroskotání. Skupina ropných vrtařů, která se právě vrací do civilizace, má tu smůlu, že právě tady jejich letadlo havaruje a po jejich stopě se pouští smečka hladových a krvežíznivých vlků. (3DD!3)
kOCOUR
Banda jednotlivců s plochými osudy a minulostí rekrutovaná z řad nejbanálnějších scenáristických stereotypů, zaklesnutá v průhledném umrtním pořadníku. A nad tím vším vyčnívá Neeson jako úkaz z jiného hereckého světa. Je to film o přežití v extrémních podmínkách, horor, esoterická sonda do hlubin žoldákovy duše? Nebo snad nová vize příběhu o Psu Baskervillském? Třetí Predátor? Scénář bezadně krouží kolem skvělého námětu a marně přemýšlí, z jaké strany to celé uchopit. Postavy zakládají ohně, vyměňují si historky, neohrabaně přemítají o životě, nuceně fuckují a pak ně vyskočí digitalní vlk nebo jim za zády zahřmí vlčí chorál (to jako vážně?). A mistr Carnahan, řemeslník schopný ladně vršit skvělou akci i přestylizované obrazové filtry, tu najednou bezmocně stojí a modlí se, ať už to celé skončí. Protože kde není scénář a kam se nehodí akce a přestylizované filtry, tam ani slovutný mistr nic nezmůže. A když už tu šanci přece jen má, je to podivuhodná mizérie (desetiminutovka na útesu nad řekou otevírá letošní žebříček WTF). Být to jenom Neesonova tichá, komorní, osobní anabáze napříč nehostinnou pustinou (klidně v režii Terrence Malicka), nebylo by o čem, ale tohle nesmyslné skupinové putování postrádá prvky žánrové zábavy jakéhokoliv druhu. [Londýn, 27/1/12](28.1.2012)
Tom Hardy
Čekal se drsný boj o přežití, ve kterém si postavy šáhnou až na dno. Ve skutečnosti je ale stejně důležitý příběh zlomeného muže, který se musí vyrovnat se svou minulostí. Neeson film neskutečným způsobem táhne a nebýt laciného využívání vlků (je tu podobný princip, jako v lacinějších zombie hororech – máme skupinku postav, které se musí dostat z bodu A do bodu B a vždy, když odpočívají, se objeví nepřítel a jednoho z nich sežere), nebál bych se nejvyššího hodnocení. V rámci survival filmů nevyhnutelné zklamání.. Ten intimní a velmi citlivý přesah v podobě ztráty a znovunalezené chuti k životu si mě ale získal. Ukázka toho, že i z kalkulu může vzejít cosi silného a osobního. Více zde.(22.2.2012)
StarsFan
Nevím, jestli je to tím, že jsem za poslední rok viděla / natočila hodně krátkometrážních filmů, nicméně odvažuji se tvrdit, že The Grey je jeden z těch filmů, kterým dvouhodinová stopáž nesluší. Ponechat filmu totiž pouze poslední scénu a zbytek prostříhat na dvacet minut, mohlo to být výborné, pětihvězdičkové, melancholicky laděné dílo, které se vám svým občasným vybočením z jinak rutinních postupů zaryje pod kůži. (U podobných snímků člověk předpokládá, že od samého počátku ví, jak která postava dopadne, tudít jsou ty nečekané ochylky od normy o to působivější.) V celovečerním formátu na mě bohužel bylo těch roztrhaných lidských těl, vyjících vlků, vzpomínek na rodinu a Neesonových nepřítomných pohledů až moc; minimálně tedy rozhodně víc, než bych ve filmu s podobně jednoduchým příběhem vidět potřebovala. I tak je ale na celém filmu cosi poetického, existenciálního a nitěrně osobního, což je asi to poslední, co jsem od filmu provázeného popisem "Liam Neeson vraždí vlky", čekala. Poznámka: Vydržte do konce závěrečných titulků, protože se za nimi skrývá ještě jedna scéna.(17.2.2012)
scroochy
Klišoidní průměr. Jen ten Neeson to zachraňuje. Slabé tři hvězdy.(31.1.2012)
MIG29
Po toľkých zlých ohlasoch som v kine nečakal nič dobré,ale bol som veľmi prekvapený.The Grey je naozaj skvelý dobrodružný thriller s intenzívne natočenými vlčími útokmi a atmosférou.Pripomínal mi svojho veľmi dobrého predchodcu The Edge.Vlci nie sú jediným zdrojom nebezpečenstva,to číha všade naookolo.(mrazivé počasie,skaly,chladné rieky)v podstate celá príroda je jedná veľká a ľadová pasca v ktorej sa všetky postavy snažia prežiť.Film zobrazuje ich psychiku,vôľu a zmýšľanie nad tým či Boh vôbec existuje.Nevnímam ho ako akčný thriller,ale ako dobrodružnú psychologickú drámu plnú hlbokých a mrzutých dialógov.(7.2.2012)
lxbch
Zklamání, co dodat. Trailer sliboval vrchovatou porci akce a ukázky lidského pudu přežití. Sliby, chyby... Ono se totiž jedná o směs přemýšlivého existenciálního hloubání a putování Aljašskou pustinou někam za záchranou, přičemž všem dýchají na záda vlci. Pokud vám to zní lákavě, nenechte se mýlit, protože je tam od všeho jen troška a zbytek je nudná omáčka. Pokud máte chuť na napínavý film, zvolte raději něco jiného, protože tohle nezachrání ani Neeson (sorry Liame, ale někdo to říct musel).(21.2.2012)
SeldomSeen
Robert Rodriguez si svou čichací kartičku může vetknout za klobouk - tento opus zhlédnout v době, kdy i Anglii svírají mrazy a já mám už asi týden doma i v práci nějakých 15°C, to je teprve vícesmyslový zážitek z filmu! Jinak bohužel musím souhlasit s kOCOURem ohledně toho tápání, čím že to ten snímek vlastně chce/má být (klasický "survival", který se nabízí asi nejvíc, to není, z důvodů, o nichž se psát nesluší...). Neeson to ustál beze ztráty květinky a pár scén je skvělých (do letadla se mi příště asi bude nastupovat o něco hůř), ale celek pohříchu připomíná spíše pověstný dort pejska s kočičkou, kde navíc zdaleka ne všechny přísady byly té nejvyšší kvality...(4.2.2012)
Zagreus
odpad!Liam je svým způsobem sympaťák, ale vidět ho po několikáte za sebou v akční roli je už trochu únavné. Co se samotného filmu týče. Ano, je to takový ten moderní dobrodružně-akční survival, který pobaví napne, ale.... já prostě nemůžu jinak. Šířit mýtus o krvelačných vlcích, je zrovna dnes skutečně svinstvo. Já bych takové filmy bez řečí zakázal.(10.2.2012)