Reklama

Reklama

Je to pták? Je to letadlo? Ne, mechanický kluk – Astro Boy. Byl stvořen pro napínavá dobrodružství, které může prožít jenom on. Jeho táta, slavný vědec Tenma, mu do vínku dal super sílu, rentgenové paprsky, rychlost a schopnost létat nad oblaky. Astro Boy poznává svět, učí se lidským emocím, když tu je jeho rodina a přátelé ocitnou v nouzi. Odvážný kluk se proto vrací do rodného Metro City, aby čelil možná dosud největší životní výzvě.

Astro Boy pochází z hlavy Osamu Tezuky, který je přezdíván Bůh mangy, tedy japonských komiksů. Příběhy malého chlapce začal vydávat počátkem padesátých let minulého století. Ty byly později přepracovány do televizního seriálu. Právě jeho podoba tehdy udala směr celé japonské animované produkci a dodnes je v ní patrný Tezukův vliv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (158)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $65miliónovTržby USA $19,551,067Tržby Celosvetovo $44,093,014Tržby za predaj DVD v USA $6,625,218 //počet predaných kusov 354,771║ Celý problém tejto rozprávky je, že je dej spravení až v moc okukanej hrdinskej šablónke. Ináč je to v pohode pozerateľné, Astro je fajn, roboti naokolo tiež, počítačová grafika slušná, občas nejaký ten vydarený humor, slušný priemer. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Americky laděná verze japonské mangy? Nadšení se nedostavilo. Vzhled světa je rozhodně fajn, futurismus a art-deco fungují dobře, ale svět jako takový je nedostatečně představen opravdu ve zkratce. Je to škoda, protože svět plný robotů, které "civilizace" nerecykluje, ale vyhazuje ze své "poletující plošiny" by mohl mít zajímavou historii i detaily, jako co vlastně dělají lidé, když za ně vše dělají roboti:). Samotné téma dětského odloučení a pocitu, že nikam nepatří by mohlo být opravdu hlubší. Závěr s ... nebudu ani komentovat, to mě fakt zklamalo. Přesto všechno jsem se dobře bavil a nenudil se. Ovšem druhé shlédnutí? Dost těžko. PS: Wall-E možná působí jako menší kopie, ale mnohem lépe zvládnutá. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Já už jsem taky zjistila své poslání. Zkouknout a vychválit všechny animáky, co spatří světlo světa :o) Jelikož mi můj stvořitel nadělil horší zrak a pomalejší chápání, nevidím rozdíl mezi IMAGI a Pixarem, tudíž si vychutnám každý špatněji animovaný okamžik, každičkou scénu určenou hlavně pro dětičky a každý tupý dialog snažící se moralizovat :o) A tak konstatuji, že Astro boy je prý animací zaostalý, určený hlavně pro děti ve věku od 8 – 12 let a jeho dialogy jsou slabšího charakteru, takže pokud Vás váš stvořitel nevyrobil jako mě, nejspíše nebudete nadšení. Ale pokud Vám stačí příběh o chlapci – robotovi, který se celý film snaží najít své místo, a tak se plahočí z jednoho maléru do druhého, aby nakonec ukonejšil jak své modré srdéčko, tak to naše, bude se Vám Tobby určitě zamlouvat :o) A tak si rychle sbalte kufřík a jeďte na výlet do Metro city :o) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Hongkongské studio Imagi má zásadní smůlu v tom, že se v oblasti celovečerních počítačových animáků za standard považuje Pixar. Problém nespočívá v tom, že by animáky z Hongkongu nedosahovaly kvalit Hollywoodu, ale v zabedněnosti diváků, kteří automaticky od filmů požadují něco ala Pixar. Filmy od Imagi nejsou horší ani lepší než Pixar, ale prostě naprosto odlišné, což mimo jiné stvrzuje i jejich cílová skupina. Zatímco v USA se počítačové animáky dělají „pro celou rodinu“ Imagi se zaměřuje na odrostlejší děti (cca 8-12) a na věčné děti, tedy fanoušky. Filmografie studia obsahuje pouze jediný původní titul, zbytek jsou franšízové projekty – Želvy ninja, Highlander: The Search for Vengeance a Astro Boy i teprve ohlášené Gatchaman a Gigantor. Astro Boy je naprosto věrný duchu originálu, lépe řečeno všem jeho seriálovým inkarnacím – od okouzlující prostoty série z 60. let přes útržkovitost a mnohoznačnou emocionalitu seriálu z 80, let až po spektakulárnost zatím poslední série. Podobně jako u Želv ninja i tentokrát studio zachovalo styl originálu i rámec dobrodružné podívané pro děti, pouze díky užití moderních technologií zvedlo spektakulárnost a tempo scén, aby dílo mohlo oslovit i současnou mládež. Bohužel u fanoušků, kterým se film zavděčuje četnými odkazy (od camea Tezuky až po tezukovsky typické satirizování diktatur a utopií), může dojít k prozření, že vlastně jejich kdysi oblíbený seriál je jen schematická naivita, ale to už opět není problém filmu samotného. Nový Astro Boy je adekvátní a plnohodnotný následovník předchozích inkarnací Tezukova výtvoru a ve své kategorii je stejně jako Želvy ninja vynikající. 4-5 * Více v recenzi na Rejze.cz. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja nevim, na jednu stranu docela fajn sci-fi pribeh, kterej sice vykrada kde co, ale to nevadi, navic docela dost akce, zabavny vedlejsi postavy a slusna hudba. Na druhou stranu, akce nedokaze vylozene strhnout, vtipy nejsou nijak extrovni a animace je skoro az hnusna. Proste zadna velka pecka, ale tech 80 minut zabavi naprosto spolehlive a rozhodne uz sem videl hromadu horsich animaku. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Sice docela dojemný příběh robotího kluka. Přesto mi chybělo trochu víc pocitů a efektů, které by mě nějak dostaly. Dnešní animkáky už jsou prostě někde jinde a tak Astro Boye musím zařadit někam do průměru. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Navzdory technologicky zastaralému (ovšem na druhou stranu zcela přiznanému) technickému kabátku je Astro Boy až překvapivě sofitsikovaným mixem klasického retro anime (z dob, kdy ještě oči nebyly tak velké a hlavy tak hranaté) a superhrdinského filmu, navíc aplikující prvky sociální satiry (zjevné styčné body s anime Metropolis z roku 2000, jehož manga předlohu má, jen tak mimochodem, na svědomí právě Osamu Tezuka, autor Astro Boye) a ve finále se se vší vervou zvrtnuvší do vod japonským monster filmů. Akce je kulervoucí, Tobyho první let je zcela bez nadsázky spektakulární a to celé je proloženo nehoráznou náloží hlodů a hlášek. Zároveň se ale daří vyvážit správný poměr a film prokládat vážnými a seriózními momenty. Ve výsledku jedno z překvapení roku... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Úvod je prekvapivo kvalitný (dokonca aj dosť tvrdý a na animák nečakaný - smrť dieťaťa) a akcia funguje v prvých minútach veľmi dobre. Potom sa to však začne veľmi ťahať a v prostrednej časti kaziť (jednoducho už je to v tých častiach nezaujímavé a určené len pre malé deti). Ku koncu badať jemné zlepšenie, ale to už u mňa na 3* nestačí. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Já mám kulomety v zadečku?? Ať žije český dabing a malí robotíci s modrým srdcem na pravém místě:)/// Astro Boy je fenomén, který byl v roce 2004 spolu s velikány jako C3PO a R2D2 přijat to Robotí síně slávy. Má film tedy co nabídnout i bez znalosti tohoto kultu?/// Než si stačíte uvědomit, že se začínáte nudit, do příběhu vlítne se svým komunistickým entuziasmem Robo-revoluční fronta. Tři lehce (spíše těžce) pošahaní roboti jsou díky svým bláznivým kouskům alespoň na chvíli vděčným zdrojem humoru./// Po pár týdnech vám v hlavě možná zůstane scéna s robo-arénou nebo opravováním robota Zoga, která je navíc podkreslena známou písničkou, ale už po půl hodině tušíte, zda se Astro vrátí ke svému otci a jak to všechno dopadne. Úplný závěr je relativně otevřený, naznačuje další pokračování, protože chlapec s tryskami na nohou, sílou bájného Herkula a hlavně srdcem na pravém místě, má úkol mnohem větší, než to zprvu vypadat… Pokud přijmete fakt, že animace studia Image není moc kvalitní a propracovaná, můžete si užít celkem slušnou zábavu, ale srdce vám tlouct nadšením asi nebude. Je to takové nic proti ničemu. Děti řadu věcí nepochopí (viz roboluce), dospělí zas budou trpět u některých dialogů. Astro doletěl někam do půlky a pak mu zkrátka zhasly trysky. Je ovšem třeba pochválit Ottmanovu hudbu, ta mnoho scén vylepšuje. 55%. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Golden Raspberry Awards (Zlatá Malina) týkala i animovaných filmů, tak Astro Boy trhne rekordy v nominacích. Možná to schazuje dabing, ale herecké výkony jsou stejně "rezavé" jako scénář. Oceňuji však velkou podobnost původnímu dílu Osamu Tezuky a nedošlo tak k žádným velkým změnám, co se animace týče. Jenže se skáče z jedné kapitoly do druhé, Jako by se to nejzajímavější ze seriálu vystřihlo a slepilo dohromady. Tím vzniklo tohle. Pak chybí určité rozvíjející se momenty a to schazuje celý výsledný film. Rozhodně to bude bavit tu dětskou část, která touží být hrdinou a zachránit svět jako Astro boy. Ale co se starších týče... Protrpěných 90 minut, kde emoce jsou vjádřeny pouze zklopenou hlavou a nic dalšího nevycítíte. Škoda, že se tvůrci neinspirovali filmy jako jsou Wall-E nebo Artificial Intelligence: AI. I když možná, že se Spielbergovy umělé inteligence inspirovali, ale v tom případě se jim to nepovedlo. Poznámka na závěr? Radši si znovu koukněte na dříve zmíněné filmy a nekažte si náladu. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zábavný film, hodnocení samozřejmě odpovídá tomu, že se jedná o animovaný snímek. V této kategorii je Astro Boy rozhodně nadprůměrným počinem. Vzhledem ke stáří své manga / anime předlohy se nedá říct, že by něco vykrádal. Naopak Astro Boy byl pro mnohé inspirací a je dobře, že se dočkal celovečerního filmu. Japonci by si s tím sami asi poradili trochu jinak... ale americké pojetí není špatné. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Plechoví revolucionáři, dobře vybrané hlasy pro (původní, samozřejmě) dabing, hudba Johna Ottmana. To všechno uchránilo jinak průměrného (mně silně nesympatického) Astro Boye od dvouhvězdičkového hodnocení. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Mělo to slušný potenciál stát se akčním animákem pro děti ale hlavně dospělé. A první půl hodinku to i malinko vychází. Potom se to už zvrhne jen do té nejjednodušší pohádky pro nejmenší u které se bude většina osazenstva nudit. Akce je taky nevýrazná a jedna drsná hláška z úst přerostlého robota už člověka z letargie nevytrhne. Škoda. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Špatný mix Wall-E (ze Země se stalo smetiště) a Robotů. Moc dobře nechápu smysl proč vůbec Astro Boy vzniknul, vždyť konkurovat Wall-Emu nemohl a nějaká akční komiksová pecka se také nekoná. O humor se stará dvojce čistících prostředků. Tvůrci se také hodně snažili hrát na city, nacpali do filmu pořádné množství dojemných scén, ale moc jsem jim to nebaštil. 30% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jak už napovídají obrázky z galerie i sám název, "Astro Boy" je sci-fi pohádka pro děti. Roztomilá animace pro děti, v podstatě dětský hrdina, dětsky přímočarý příběh plný dobrodružství, dětsky přemrštěné akce bez kapky krve a více či méně dětinských vtípků a gagů. Orgasmus pro školou povinného diváčka, vcelku příjemná odpočinková záležitost pro odrostlého bedekra. Skutečně by mě zajímaly "duševní" pochody programového ředitele ČT2, které způsobily, že se tento mrňatům určený kousek ocitnul v nočním vysílacím čase, ale silně pochybuji o existenci logického zdůvodnění. Nejspíš je pan Fridrich schopný i Večerníček přesunout na 23:10... 63% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě úplně minulo. Námět není úplně marnej, ale všechno ostatní vázne. Dialogy jsou toporné, jako by je psal žáček ze základní školy, humor se téměř nedostavuje a místy mi to přijde úplně mimo. Třeba revolucionářští leniništičtí roboti působí v rodinném filmu jako pěst na oko. Postavy jsou vesměs plytké a nevěrohodné. A technicky je to hodně slabé, animace a detaily by bylo OK někdy tak rok před Toy Story. Vesměs zbytečný film, který si zaslouží skončit zcela zapomenut. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Na dětský film je to až přílíš brutální, na puberťácký film to má infantilní grafiku a na dospělý film je to prostě debilní celé. Ale věřím tomu, že mé hodnocení je prostě výrazně menšinové. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dej,dobré akcie,celkom dobrý hlavný hero a miestami celkom dobrá hudba.Moc ma to neprekvapilo a ani nezaujalo ale nemôžem povedať ,že som sa pri tom nudil.Koniec ma celkom bavil. 70 - 3* ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 8/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Animace 8/10/// +příběh, originální hvězdný dabing, český dabing taky není k zahození, akce, některé efekty, zajímavé postavy -technicky jsem viděl už i o něco lepší animáče, jinak jo je to dětské, ale já jsem takové přerostlé dítě, takže to vlastně tolik nevadilo/// Popravdě jsem nadšený. Hodně jsem se na to těšil a nezklamalo mě to. Sice chápu zdejší kritiky a nižší celkové hodnocení, než by si film zasloužil, ale přesto tento film vyzdvihnu (nebo právě proto). Má to strašně hezký a dojemný příběh. Hned ze začátku se mi dostalo na jazyk, že se to hodně podobá filmům Roboti (animovaní roboti a moderní svět) Wall-I (budoucnost a skoro zpustošená země odpadky) no a později jsem si vzpomenul i na filmy Já, robot (závažné téma robot ano nebo ne a život s roboty) a Superman (život hlavního hrdiny "z oceli" s lidskou duší). Čtyři výborné filmy dokázal tento snímek skloubit do jednoho, vzal si z nich to nejlepší a nejzajímavější, přidal jisté poselství a hlavně má emoce. A to je zatraceně důležité bez ohledu na to jestli to je animáč pro mladší publikum. Já už malej nejsem a dostalo mě to./// Celkem 83%/// ()

Reklama

Reklama