Reklama

Reklama

Polda z Marsu

(seriál)
USA, (2008–2009), 12 h 22 min (Minutáž: 41–44 min)

Hudba:

Peter Nashel

Hrají:

Jason O'Mara, Harvey Keitel, Gretchen Mol, Jonathan Murphy, Michael Imperioli, Mike Starr, Lisa Bonet, Phyllis Somerville, Whoopi Goldberg, Edi Gathegi (více)
(další profese)

Epizody(17)

Obsahy(1)

Sam Tyler (Jason O'Mara) je mladý policajt s hezkou přítelkyní a slibnou kariérou před sebou. Právě uzavřel svůj zatím největší případ, ze kterého kouká povýšení. Nešťastnou náhodou je však sražen autem a probouzí se v jiné době.
Píše se rok '73, New York je plný ostrých hochů, silných gangů a příslušníků hippie hnutí, tudíž mají Sam a jeho noví kolegové o práci postaráno.
Tento americký projekt je pouze remakem již existujícího stejnojmenného britského seriálu. (Freeya)

(více)

Recenze (48)

Icefist 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, takže hodnotím samostatně. Mně se to zamlouvalo, sympatický krimi seriál v retro stylu, proč ne? Postavy hezky vykreslené, herci a herečky odvádí "na plátně" kvalitní práci (i když je fakt, že třeba Harvey Keitel má na kontě určitě víc strhující role). Rok 1973 je zachycen velice pěkně a věrně a vrcholem je bezesporu špičkový, celým seriálem se linoucí, hudební podkres. 80 % Oblíbená část- Samovo pozvání Annie k tanci na večírku a poté i tanec samotný ()

nwx 

všechny recenze uživatele

Tak se mi zdá, že kdo viděl jako první anglickou verzi, upřednostňuje anglickou. Kdo viděl americkou jako první, tak americkou. Americké verzi, ve vašich očích, sráží body také fakt, že je to remake. Já zatím anglickou neviděl, začal jsem tou americkou. Já mám vždy u amerických verzí pocit větší filmovosti, rozmáchlosti, emocí a také prostředí mě více baví, jelikož Amerika holt vypadá jinak, než Evropa. Možná ta anglická verze je opravdu dějově lepší, ale ta malost, uprděnost, levnost, co z evropských filmů vyzařuje, mě prostě nesedí a nejsem chopen ji překonat. Když si vedle sebe položím fotky z obou LIFE ON MARS seriálů, atmosféra sedmdesátek jednoznačně teče z americké verze, anglická vypadá papundeklově. A to jsou jen fotky. Ale šanci mu určitě dám. Co se jinak týče této americké verze, líbí se mi maximálně, i když to není kdovíjaký scénáristický klenot. V čem je unikátní je právě atmosféra 70. let v USA, včetně lokací, aut, oblečení, hudby (Starsky a Hutch je ale lepší;). New York byl v 70. letech mnohem drsnější, než celá Anglie. Proto tam také drsní policajti bezvadně seknou a kontrast tehdy a dnes funguje lépe. Jinak, možná jen obrazu nemuseli dávat až takový barevný nádech, raději bych viděl vše přirozeně barevné (tak jako na zdejších fotkách ze seriálu), než tónované, ale chápu umělecké ambice mít dobový look. Zajímavé je, že verze vysílaná na Prima Cool má tento dobový look až přepálený, rozlité přepálené barvy. Ale to nějak domrvili na Primě, protože anglicky mluvený originál vypadá obrazově lépe. A Harvey Keitel snad nestárne, exceluje! Ááále co, dám plný počet - oblíbil jsem si tu partičku natolik, že i když jsem ten seriál již dokoukal, strašně moc mi budou chybět. Druhá sezóna by se vymyslet dala, stačilo by prohlásit posledních pár vesmírných minut první sezóny za sen, a jelo by se dál. Kéž by! PS: Tak, čerstvě jsem viděl anglickou verzi - první díl - tragédie! To absolutně nejde srovnat! Anglická verze vypadá, jako by ji točila děcka vhs kamerou, a ten amatérismus! Prostředí minulosti se skoro neliší od budoucnosti! Odporní nevýrazní herci, móda, auta, zvuk okolí žádný, zatímco v americkém originálu úžasné ruchy. Ani dějově nic extra. Proboha ta anglická verze vypadá jako demo oproti vypilované americké! Ani výběr soundtracku nemá na amíky. Na to se fakt nedá dívat, v porovnání s US. Je mi líto. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Americký Sam Tyler se stejně jako ten britský dostane za poslechu Life on mars při srážce s autem do roku 1973 a nastoupí tu na oddělení Gena Hunta a musí řešit všemožné kriminální případy a do toho si užije ještě nějaké "nadpřirozené" televizní vysílání a podobné, přesně jako v původním seriálu. První díly se americká předělávka vcelku věrně drží nebo dokonce někdy doslovně kopíruje původní britskou sérii a představuje všechny charaktery jako prakticky totožné s jejich britskými verzemi. Rozdíl je ale znát už v maličko odlišném pojetí těchto charakterů, kdy jim trochu chybí ten britský nadhled a humor, i když vtip tu je často a nikdy ho neprezentují hloupě a lacině, vážné scény na druhou stranu ale nemají takovou sílu, ale to je možná tím, že americký díl je o 20 minut kratší než britský a často se to tu musí vzít trochu hopem. Na ten britský vtip a nadhled původních postav se to ale nechytá, protože zvlášť v prvních kopírovacích dílech je to tak nějak umělé a dál v sérii je to prostě jen takové americké a hlavně Harvey Keitel je prostě pořád tak nějak vážně "vážnej" a Jason O'Mara zase není tak vyjevenej jak představitel britského Sama Tylera, ale na druhou stranu jsou tu mnohem víc využité všechny ostatní postavy a jsou zapojené do vlastních příběhů. Po pár úvodních dílech se ale naštěstí autoři asi vzpamatovali a začali trochu i tvořit, takže některé známé britské příběhy předělali do amerického prostředí a jejich vyznění se tím pádem změnilo a nakonec začali vytvářet úplně nové příběhy nekopírující ty britské. Nové příběhy sice nejsou taková pecka jako libovolný britský díl, ale určitě jsou lepší než jen obyčejné kopírování a některé z nich se dokonce těm britským silně blíží svou našláplostí a vtipností zároveň. Tahle snaha vytvořit "nový" seriál nakonec úplně změní tu hlavní zápletku o Samovi Tylerovi a vede až k trošku střeleně "recesistickému" závěru, který sice nedává celkovému vyznění série to co britský konec, ale člověk se u toho může fajn pobavit :). Americký Life on mars je prostě příjemný a zábavný policajtský seriál s kvalitním a sympatickým obsazením a i když se nechytá na ten britský, tak rozhodně stojí za to na něj kouknout už jen proto, že tam jsou prostě i nové díly a ne jen kopírky britských :). A taky přináší tu zásadní informaci, že britský rock'n'roll byl prostě tehdy lepší. :) A poslední zajímavá věc je, že nevysílaný preair pilot byl úplně katastrofálním způsobem špatný, takže je div, že tomu nakonec dali zelenou a ještě větší div je, že to zvládli ve vysílaných dílech tak dobře. :) ()

lioncel

všechny recenze uživatele

Přiznávám se bez mučení, vůbec neznám ten originál .. hlavní lákadlo celé série je tu pro mě především a jen Gretchen Mol, která je mi v té uniformě velmi sympatická (ale vlastně, ona je mi sympatická vždycky .. i bez uniformy, samozřejmě ve vší slušnosti – vždyť ona je zde tak neuvěřitelně čistá a nevinná .. pro ni vždy a pouze *****, .. jen kdyby si neškubala tolik to obočí, to mě u žen a dívek úplně irituje) .. .. jo, ještě mám dotaz, kdy a kde dávali ten originál? ... ()

Molir

všechny recenze uživatele

a) ma to byt serial (stejne jako puvodni UK verze), uz je "picked" na podzim b) videl jsem preair pilotu a je to IMO bida - neni to samozrejme jeste konecna podoba, ale i kdyby to zlepsili o 200% tak to bude dost slabe - chybi tomu veskera stava UK verze, ktera byla opravdu navratem k drsnym detektivkam 70. let, US verze je zel pouze korektni dnesni detektivka (a to jeste ne moc dobre udelana) v kulisach 70. let :((( ani se nedivim, ze David E. Kelley z toho vicemene vycouval... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • V 8. epizodě Hunt (Harvey Keitel) pronese větu "Vodka je pro sraby, whiskey je pro pořadné chlapy," což je odkaz na v té době populární skladbu "Whiskey in a Jar" od Thin Lizzy. (Chibs)
  • Seriál má dvě pilotní epizody. Vedle odvysílané je tu neodvysílaná verze, která se ale odlišuje obsazením a místem děje. Např. Gena Hunta hraje v této verzi Colm Meaney, Annie Cartwright hraje Rachelle LeFevre, Raye Carlinga hraje Lenny Clarke a Stephanie Jacobsen v této verzi hrála Mayu Daniels. Změnila se i lokace, v této verzi Sam Tyler působí jako detektiv v Los Angeles a časové období, do kterého se „přesunul“, bylo 1972. Tato verze nebyla přijata při testovacím promítání a nikdy nebyla oficiálně odvysílana. Tato verze nakonec unikla na na net v roce 2008 a je k dispozici ke zhlédnutí na YouTube. (Shakaar)

Související novinky

Kdo čelí Spielbergovým dinosaurům?

Kdo čelí Spielbergovým dinosaurům?

22.06.2010

Na Jurský park 4 si ještě počkáme. Do té doby nám ale Spielberg nabídne výlet do pravěku v dobrodružném sci-fi seriálu Terra Nova. Ambiciózní projekt Foxů nás vezme na cestu časem z roku 2149, kdy je… (více)

Reklama

Reklama