Mubangbi dosi
Akční / Krimi
Jižní Korea, 2008, 112 min
Sang-gi LeeHrají:
Ye-jin Son, Myeong-min Kim, Ji-ho Sim, Byung-ho Son, Byeong-ok KimObsah
Preplnené ulice, ľudia tlačiaci sa v autobusoch, trhy... Všetko výborné príležitosti pre vreckových zlodejov, ktorí vám behom okamihu dokážu vziať peniaze, doklady, čokoľvek. Kórejský detektív Dae-young dostane úlohu pozatýkať vreckových zlodejov, ale bránia mu v tom spomienky na minulosť. Situácia sa ešte zkomplikuje, keď je jeho matka, profesionálna zlodejka, prepustená po 20 rokoch z väzenia na slobodu. Gangy vreckárov vedú medzi sebou konkurenčný boj o územie, na ktorom okrádajú ľudí. Krásna zlodejka Baek Jang-mi pomotá detektívovi hlavu, aby ho využila pri svojej hre... (badygorila)
Renton
Scénář: Sang-ki Lee(29.3.2009)
Adrian
Rovno priznavam, ze moje hodnotenie moze byt kapanek nadnesene, ale vyplyva z nadsenia, ze som sa po taaaaakto dlhom case konecne dockal korejskeho nadpriemerneho akcnaku (naposledy asi Yasu a Hollidei). Pribeh so zaujimaveho prostredia vreckarov, zabaleny v typicky korejskej farebne presytenej a nacancanej palete (ktoru si prave u tohto typu filmov od korejcov hedonisticky rad uzivam :), na dany zaner uveritelne emocie, fatalnost osudov postav, ku koncu spravne heroicko / osudova hudba a hlavne po dlhom case aj Son Ye-jin. A to navyse v zapornej ulohe, v ktorej jej to eufemisticky povedane "sekne" este viac, ako v jej neznych a romantickych postavach. Byt film o posledne tri minuty kratsi, ma to u mna stovecku za utisenie hladu po cistej zanrovke. Na druhej strane stacia mi dva taketo filmy od korejcov rocne, obcas prelozene Parkom, Bongom, Ji-woon Kimom prip. Ryoo Seung-wangom a budem trpezlivo znasat zvysok hlusiny, ktora sa z danej krajiny potom pocas roka dovali :) 80-90%(3.4.2008)
tombac
Ano, po dlouhé době slušné a poutavě vystavené korejské akční krimi se schopnými ranaři na obou stranách. Trochu ho kazí jeden nevýrazný zloduch, ale to bohatě vyváží Son Ye-jin v neobvyklé, leč výborné elegantně-zlé poloze ledové první lady konkurenčního kapsářského gangu, jež využívá výbušnou směs grácie, nehezkých pohledů, dominantní dikce a svých ženských předností zvýrazněných skvostnými outfity. Je naprosto "k sežrání" a být schopná v bojových uměních, aby nad ní neměl žádný chlap navrch, měla by dosud na půdě Koreje neporažená drsňačka Shin Eun-kyung z My Wife is A Gangster rovnocennou protivnici.(4.4.2008)
Flipnic
Úžasné korejské kriminální drama, které se z počátku tváří jako naprostá neoriginální korejská klasika typu "policajti vs zloději", každopádně se rozjíždí do úžasného smutného dramatu, kde zejména v závěru sází tvůrci divákovi jednu citelně bolestivou ránu za druhou. Vztah mladého policisty se svojí matkou propuštěnou za zlodějnu po ti letech vězení a mladou ambiciozní chladnou krásnou Japonkou, která chce jak policisty, tak jeho matku zneužít ve svůj prospěch a rozpínání jejího gangu, vlivu a bohatství... Posledních minut jsem měl slzy v očích, prostě jem si nemohl pomoci, bylo to fakt smutné. Sopubojů je zde hodně málo, na ty jsem se těšil docela zbytečně a je to docela škoda, protože těch pár, které tvůrci předvedou jsou naprosto super. i když sestříhané, tak souboje na nože nejsou jen obyčejné "párání" se navzájem, jak sme u korejců zvyklí a poicistův světelný obušek (vzpomněl jsem si na Donnie Yena ...) vs nepřáítelé je pastva pro oči. Každopádně špičkový film!!(5.10.2010)
lesumir
Film dělaný pouze podle příručky "jak se stát zručným filmařem", ale na druhou stranu svým námětem, příbehěm i zpracováním velmi přitažlivý a zajímavý akční krimi film. Hodně se spoléhá na křivky a překvapivě charisma krásné Ye-jin Son, která v roli femme fatale místy připomíná svojí hrou na kočku a na myš Charon Stoneovou ze Základního Instinktu.(21.3.2009)
Nin
Ta hlavní ženská (anti)hrdinka neskutečně kazí dojem celýho filmu. Se vzhledem panenky uhrát drsnou emancipovanou šéfovou asi vyžaduje víc umu, než slečna Ye-jin Son má. Proto veškeré její hlášky o tom, jak těm, co znevažujou ženu v její pozici, udělala bůhvíco, vyznívají na prázdno a nedůvěryhodně. A na femme fatale nabalující policistu je taky tak hrozně křehoučká, že jsem se o ni v postelový scéně skoro bál. Je to škoda, protože jinak ostatní postavy - ať už nejsou kdovíjak složité - sympatické jsou a jim jsem fandil docela dost. Ať už šlo o pidlookýho přežírajícího se policistu nebo o modela/nožaře, co celý film pokukoval po svý šéfový. Celkově lehce nadprůměrné detektivní drama, které neurazí. (6/10)(29.1.2010)
balone
Akce, krimi, drama, romantika atd. Příběh, který chytí za srdce. Režisér nám tady připravil určitě lahůdku, ale než se dostaneme k vyhlídnuté třešničce na dortu, musíme se prokousat těmi slanými slzy. 80%(22.2.2010)
Rudovous
Opravdu vydareny korejsky krimi-thriller se zvlastni zapletkou a krasnou Ye-jin Son v jedne z hlavnich roli.(25.5.2008)
Marw
Film mě překvapil...původně za čtyři, ale po druhém shlédnutí plný počet.(11.5.2008)
Vavča
Místo akčního filmu očekávejte spíše drama z prostředí kapsářských gangů. Velmi zajímavá a dobře zpracovaná tématika, kamera válí. Souboje jsou hodně drsné a realistické. Ye-jin Son jako hlavní postava Baek Jang-mi válí, je zde neuvěřitelně krásná a přesvědčivá ve své roli, hraje něco totálně jiného, než obvykle. Byl jsem mile překvapen nečekal bych, že zrovna jí taková role sedne a že se do ní hodí. Ostatní postavy působí také velmi reálně . Příběh je podán zajímavě, byť zápletka je jednoduchá, tak forma mile překvapí. Film ze mě rozhodně vyrazil nějaké emoce a zejména konec mě dostal. Tento film u mě s úspěchem vydržel několik repríz a marně sháním DVD = plný počet.(25.3.2009)
kikuka
Yummy! Po pár nádejne vyzerajúcich kúskoch, ktoré sa utopili a v lepšom prípade skončili ako slušný priemer, mi Open City prišlo ako smotana na slnkom spálený chrbátik. Trochu by som síce prestrihala záver a prepísala "dvojičky", stále však ostáva pocit výsostnej spokojnosti. A celkom fajn, že sa tu neobšmietal neoholený Lee Byung-hun ;-).(18.4.2008)
Dubro
Malo to hlavu aj pätu, škoda že to bolo až príliš nalinkované a chýbal moment prekvapenia.(20.5.2008)
Wormboy
Sice tie dve hodiny usli ako voda, ale krajina povodu mi ponukla uz ine lahodky, ktore sa s toutou priemernou "detektivkou" porovnat skutocne nedaju.(3.12.2009)
Duotone28
Neskutocne sklamanie a vobec sa tu neda vravet o "korejskom nadpriemernom akcnaku"...film sa topil v mnoho veciach, herecke vykony ZLE, scenar ZLE...a hlavne co ma nasralo najviac...ze rola a image Ye-Jin Son nesedela ani kuskom!!! Ak sa chcete bavit a akcne vyzit, odporucam pecku "Biyeolhan geori" !!!nazdar(28.12.2008)
Cedr
Zajímavé krimi drama s poměrně slušným příběhem, zajímavými postavami a místy taky cool akcí. Schválně uvádím slovo drama, protože ne zrovna šťastné osudy charakterů tu nejsou jen jako aby se neřeklo, jak tomu u podobných akčních krimi bývá, ale tvoří docela postatnou složku příběhu. Což rozhodně není na škodu.(19.4.2008)
bloodvomit
Korejské akčnáky mám rád, jenže tohle mi přišlo jaxi sterilní. Šlo to ale v paměti to neutkvělo ;-/(11.7.2008)
VasaX
Z moderní produkce tu do mých rukou zavítala další perla z Korejského filmového průmyslu. Napínavé a poutavé dění od začátku do trpkého melodramatického konce. Je to sice více krimi a méně akční, ale i tak je akce dost a je dávkována velmi dobře. Spolu s příjemným hereckým obsazením a celkově výborným zpracováním je Open city sázka na jistotu.(21.9.2008)
terunka003
Silné, korejské, akční, napínavé, dramatické. Pořád jsem nevěděla čemu věřit, komu věřit a komu držet palce. Vše se vysvětlilo v naprostém závěru, kdy mi opravdu padla spodní čelist a nevěřila jsem vlastním očím. Slušné drama v poměru policie, kapsářské gangy, láska, mateřský cit. Pár násilných scén a krev taky nechyběla. Pár rvaček taky bylo. Spíš mě zaujala propracovanost kapsářů s žiletkami, docela dobrý. ..tak to fakt nevím, kam schovávat prachy.. (20.3.2012)
MegatroN
Mubangbi dosi je především výborné krimi drama (akční nádech tu je výrazně zřetelný, dobře dávkovaný, avšak vyloženě o "akční" snímek se nejedná, již zmíněné dva žánry sedí na Open City podstatně více), kterých není nikdo dost (obvzlášť v korejské kinematografii). Povedená zápletka, propracovanost postav, pohlťující příběh, efektivní kapsářské řemeslo a působivé prostředí zlodějských gengů, to jsou jistě neomilné a působivé klady filmu. Nesmím zapomenout na prostě neodolatelnou Son Ye-jin, která mě svojí krásou nikdy nepřestane překvapovat, zde nám uzrála jako víno do nejpřitažlivější gangsterky všech dob. Jako bonbonek jsem si vychutnal přesmutnělou a dosti emotivní "dohru" za přítomnosti běžících titulek a slz uzavřeného policisty. Vydařená korejská záležitost a dobře podané krimi, jenž určitě nikoho neurazí. Hodnocení: 8/10.(20.10.2008)
ZkuKol
První co mě zaujalo u tohoto na svůj žánr nadprůměrnégho snímku bylo prostředí, kapsáři, je vytěžené do mrtě a natočeno opravdu velmi sexy způsobem! Celá stylizace do pastelových barev, světlých či tmavých, ostrých či nejasných, dle toho co se na plátně právě odbývá, je velmi příjemná (ale občas po asijsku přestřelná, jen lehce a zřídka). Příběh je nápaditý a dobře pointovaný (žádná geniality, ale poctivé řemeslo a žádné lapsusy). Ye-jin Son je taková kočka, že jí uvěřim, že je dobrá herečka i kdyby deklamovala jak Jaroslav Sypal a chlapci (ano neznám je) hrají táke solidně. Bitky nejsou hlavním prvkem příběhu, ale natočeny jsou zručně a přehledně a tempo filmu vždy příjemně osvěží. Přesně tohle je film jaký bych chtěl vidět v českém provedení, žádná finanční náročnost, jde zde o šikovnost, poctivost a zvládnutí všech nutných řemesel. Ano v Asii se hraje na city naivněji a výrazněji než u nás (a zde je to ještě mírné). Ale film skvěle běží, baví a po shlednutí v člověku příjemně resonuje. Takhle si představuju příjemný divácký zážitek. Pro režiséra to byla prvotina, takže se začínám těšit na jeho další práci... 75%(27.4.2009)