Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (145)

Matty 

všechny recenze uživatele

Zkuste nebrat, když berou všichni. Prohrajete. Sice s čistým svědomím, na které stejně nikdo nehledí, ale prohrajete. A vy nechcete prohrát, nikdo nechce prohrát. Je proti lidské přirozenosti prohrávat. Tak namakaný dokument „amerického střihu“ jsem ještě neviděl. Černobílá perspektiva Michaela Moorea ztrácí na údernosti vedle formálně stejně úderného přístupu Christophera Bella, který až do posledních (mimochodem k slzám dojímajících) minut přijímá argumenty z obou stran. Pochybuje, ví, že pravda je sviňka relativní a také díky jeho silně osobní angažovanosti dostáváme mimořádně plastický, mimořádně upřímný pohled na americkou morálku. Bohužel nejen americkou. Zábavné, dojemné, poučné a nezvykle snaživé v obcházení jednoduchých závěrů – málokterý hraný film disponuje tak širokou nabídkou. 90% Zajímavé komentáře: Nathalie, teutates, MegatroN, selviskhe ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Demytizace amerického snu, ve kterém jsou všichni bohatí a úspěšní podvodníci a lháři, kteří si cestu na vrchol ulehčili steroidy. Není to tak útočné jako u Michaela Moora, ale taky to není tolik tendenční a podlézavé diváckým emocím. Bell se umí chytře vyptávat a vyvozovat z toho jasné závěry. Škoda toho, že mu trochu uniká filmařské řemeslo, kdy by mohl popustit uzdu střihačským nůžkám, protože po hodině se už víceméně opakuje stále dokolečka a posledních dvacet minut nefalšovaně nudí. Ale stejně… byť to dojem zanechá, arnoldovskou ikonu to nesmaže. 3 a ½. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chvílemi dokument postrádá tempo a obsah, ale vždy následuje opětovné nabrání kurzu, který diváka zajímá a malý náhled do skutečného světa Ameriky a (nejen) jejich kulturistiky velmi potěší. Není to jen o svalech a steroidech, ale o všem, co dokument ukáže.Od polemiky bratrů, kteří se vydali různými směry, různými filozofiemi svých životů až po tajné dopování amerických sportovců, které je už promlčené nebo k senátorovi, který ani neví, jaká je hranice požívání alkoholu v jeho státě. Amerika je světem nejen neomezených možností, ale také neomezeného marketingu. Osobně mě nejvíce zaujala scénka s fotkami "před/po", které vidíme každý den v novinách nebo časopisech a díky kterým nám je doporučovaný ten opravdu jediný a nejlepší přípravek na hubnutí. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Amerika vychází ze dvou principů a požaduje je i po svých občanech: Za prvé, být první. Za druhé, být etický (nekrást, nelhat, nepodvádět...). Problém je, že oba principy se navzájem vylučují, protože prvního místa bezúhonně dosahovat nelze, v čehož důsledku vzniká pnutí a jakési nedorozumění napříč celou společností. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Filmařsky nápadité, mooreovsky manipulativní a nechutně nechutné pro obdivovatele čistého antického ideálu krásy. Demytizace "velkého zlého steroidového bubáka" je působivá, nicméně na trase 105 minut ztrácí dech, pan Bell zjevně posiluje na objem a nikoli na výdrž:) Lze také polemizovat s metaforou amerického národa na steroidech, steroidy jsou externalitou bytí člověkem západní výkonnostní mentality, toho, že vedle touhy dotáhnout to /závaží/ nejvýš máme k dispozici technickomedicínské vymoženosti i deficit morálního a kritického vědomí. A snížené rozpoznávací schopnosti, jež vykazovala většina oněch " I am gonna be the next Arnie" asexuálních blázínků, kteří si nevšimli, že Mr. Olympia Expres ujel před dvaceti lety. A ačkoliv uznávám brilanci Bellova dokumentu, který nepostrádá i určitý studenoválečný podton, připadám si jaksi šizena- naservírovaní experti, fakta, tabulky, všechno včetně závěrů udělal někdo za mě. S konečným ortelem ve věci steroidy počkám. Během studia v knihovně nebo rozhovoru s Tetsuem bych se poučila více. P.S. Presumpce neviny platí i ve vrcholovém sportu. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tento dokument vám nabídne pohled na falešnou Ameriku, ale zároveň pustí ke slovu všechny obhájce steroidů, kteří vám budou po celou dobu gumovat mozky s tím, že steroidy jsou skvělé a tělu pomáhají, ve sportu by se měly povolit, protože se z něho nedají vytlačit, zkrátka, píchejte si to každý den, je to jen šport. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Svižný, zábavný a zajímavý dokument, který není určený jen pro návštěvníky posiloven. Bell demytizuje steroidy, ale naštěstí nepřestává pochybovat. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

" Hodně lidí je bere a nevidím, že by to byl problém. " Pokud se dá vydělat na blbosti jiných, tak proč to nezkusit. Proč jsou cigarety a alkohol legální ? Protože vydělávají neskutečné peníze, je to vše jen o cílené regulaci závisláků ve velkých masách a pokud masy přesvědčíte, že jsou drogy dobré a špatné, není to přece problém ne ?. Pokud na to někdo nemá, neměl by to dělat. Není to jen dokument o steroidech, ale o Americe celkově a o tom ,že Americký sen je jen výmyslem zkorumpovaných a bohatých. "Aneb prožij si taky svůj Americký Super Hero sen." Hodně lidí musí lhát, aby se dostali dopředu. Takhle to prostě funguje. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Země, kde být druhý znamená být první poražený." Nic tak nevystihuje sebeprezentaci Spojených států jako tahle věta. Když naši přivezou bronz je to sláva, když Američani přivezou bronz, plivou na ně. Z takového tlaku vyplývá obrovská frustrace, sebeobviňování (Chrisův starší brácha byl těžkej notor), přehnaná touha po zlepšení mimo svoje možnosti nebo skutečný potřeby. Přes některé nedostatky zde již zmiňované musím dát maximum, protože máloco mě v poslední době tak bavilo a tak zaujalo svým úhlem pohledu. Chris Bell použil téma steroidů, aby se jejich prostřednictvím vyjádřil k americkému snu. Člověk (a Američan též) je ve své podstatě dost slabé individuum a pokud je neustále bombardované vzory "těch, co to někam dotáhli" a proti tomu "být druhý je špatný", co z toho vzejde? Nestačí bejt sám se sebou spokojenej, když se mám jen dobře, ne úžasně? V zemi kolektivního individualismu ne, to je společenský tabu. I za cenu zdravýho rozumu a ztráty soudnosti. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Komplexní - to je první slovo, které mě ve spojitosti s tímto dokumentem napadne. Jeho autor, Chris Bell, se problematikou, která není ani zdaleka tak jednoduchá, zabývá do velkého detailu, ozvláštňuje ji případovou studií v rámci vlastní rodiny a postupně se dostává až na dřeň toho, co je Američanům a jejich povaze vlastní. Občas dokument sice působí jako vylepšené home video, nicméně výpovědní hodnota to bohatě vynahrazuje. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Další z řady počinů současné vlny jakýchsi "nových dokumentů", které se populárně-naučnou formou snaží o reflexi aktuálních politických a společenských témat (v USA zejména Michael Moore, u nás pak Klusák - Remunda s Českým snem nebo Ženy pro měny Eriky Hníkové). Téma je víc než příhodné - v podstatě primitivní americká honba za vítězstvím přesně dle oficiální synopse filmu ("Američané milují vítěze a nesnášejí poražené“). Chris Bell postupuje ve výstavbě tématu sice dle osvědčeného "moorovského" stylu, ale předkládá divákovi skutečně zasvěcený pohled na celou problematiku i s několika poměrně trefnými přesahy, které přesně postihují mnohdy Evropany právem zesměšňovanou americkou mentalitu. Ke konci už ovšem ztráci film tempo a trochu se točí na jednom místě, což lze ovšem omluvit, vzhledem k tomu, že se jedná o debut. Každopádně velmi velmi zajímavý kousek. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja by som bol v porovnávaní Chrisa Bella s Michaelom Mooreom tiež trošku viac zdržanlivý. Chris Bell totiž natočil film o téme, s ktorou prežil väčšiu časť svojho života a nie menej by o tom vedela povedať aj jeho najbližšia rodina, či najbližší kamaráti. A počas tvorenia vlastne plával vo svojich vodách. Samozrejme chce to vžiť sa do témy z nestranného uhla, pozbierať veľa faktov, zaujímavostí, informácií, škandálov a podobne. V neposlednej rade je dôležité mať nápaditého ducha, schopnosť urežírovať film nemá každý, no i tak finálnu podobu filmu majú určite sčasti na svedomí i producenti. Totiž šablóna filmu s Mooreovými projektmi je pomerne dosť identická. Ale ja to kvitujem a páčilo sa mi to, veľmi. No a k danej téme môžem napísať len toľko: úbohosť, zbabelosť, skaza športu! 85%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Dobře vyprávěný dokument o steroidech a o podpůrných látkách, které v dnešní době pohltili každý sport. Je to dokument, který jsem chtěl rozhodně vidět, jelikož informace o steroidech mám nulové a tato problematika mě velice zajímá. Jestli máte podobný zájem dozvědět se o těchto látkách mnohem více a z mnoha pohledů, tak určitě do toho jděte a udělejte si pohled na věc sami. Inteligentní film s dobrými postřehy, zajímavými sestřihy a dobrou hudbou, já hodnotím 4 hvězdičky… ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Naprosto výborný dokument, který se dívá na problematiku užívání steroidů ze všech stran a nepředkládá hotové názory, které si divák může utvořit sám. Můj názor jsem po shlédnutí zformuloval tak, že steroidy nepatří do rukou dětem:) Fakt zajímavé, zábavné i poučné, co víc si přát. ()

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama