Reklama

Reklama

John Adams

(seriál)
  • USA John Adams
všechny plakáty
Trailer
USA, 2008, 8 h 18 min (Minutáž: 62–91 min)

Režie:

Tom Hooper

Předloha:

David McCullough (kniha)

Hrají:

Paul Giamatti, Laura Linney, John Dossett, Stephen Dillane, Sarah Polley, Samuel Barnett, David Morse, Rufus Sewell, Justin Theroux, Tom Wilkinson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Miniseriál HBO o druhému americkém prezidentovi Johnu Adamsovi přibližuje život tohoto výjimečného muže, jehož nezávislý duch, úcta k právnímu řádu i závazek osobní svobody měly hluboký vliv na hodnoty, z nichž se zrodily USA.  Miniseriál HBO je věnován pozoruhodnému životu jednoho z nejméně pochopených a doceněných „otců zakladatelů“: druhému prezidentovi Spojených států amerických Johnu Adamsovi.Titulní roli hraje Paul Giamatti, jeho oddanou ženu Abigail ztělesnila Laura Linneyová. Seriál mapuje životní cestu jednoho z prvních zastánců americké nezávislosti, jehož odkaz je mnohdy zastíněn mnohem slavnějšími současníky, jako byli George Washington, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton a Benjamin Franklin. Vedle vylíčení bouřlivých událostí, které provázely zrození amerického národa, je tento seriál také fascinující studií lidské přirozenosti a strhujícím milostným příběhem o vzácném vztahu mezi Adamsem a jeho ženou. A v době, kdy se americký národ stále víc politicky polarizuje, seriál o Johnu Adamsovi připomíná a oslavuje hodnoty svobody a nezávislosti, na nichž byly Spojené státy americké vystavěny.
Seriál byl natočen podle knihy Davida McCullougha, oceněného Pullitzerovou cenou, která se stala jednou z nejprodávanějších historických biografií všech dob. Reže se ujal držitel ceny Emmy Tom Hooper. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

O tom, že dokáže nadstandardně dobře zpracovávat historické látky mě Tom Hooper přesvědčil již oscarovým dramatem ze života britského krále Jiřího VI. - Králová řeč (2010). A jak můžete vidět, jako stejně kvalitní (či možná dokonce o něco málo lepší) vnímám i o dva roky starší minisérii - nesoucí jméno titulního protagonisty, v pořadí druhého amerického prezidenta Johna Adamse - vyprávějící o prvních letech nezávislosti Spojených státu amerických. Chcete-li vědět, v jakých porodních bolestech se rodily svobodné Spojené státy, s jakým ohrožením a jakými výzvami se potýkaly na úsvitu své existence, pak je za mě tento seriál, stojící na silném scénáři a bezchybných hereckých výkonech Paula Giamattiho jakožto Johna Adamse a Laury Linney jakožto Johnovy manželky, Abigail Adams(ové), ideální didaktickou pomůckou do hodiny dějepisu tematizující Deklaraci nezávislosti. Poslední epizoda nazvaná po Adamsově domovském Peacefildu, uzavírající životní příběh dvou Otců zakladatelů (kromě Adamse též Thomase Jeffersona v podání Stephena Dillaneho) mě dojala jako máloco v poslední době, a tak na rozloučenou rád přidám pátou hvězdičku. 85 % ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Bez debat. Mám slabost pro Giamatiho už dlouho, je to jeden z nejpodceňovanějších herců vůbec, asi proto, že nevypadá zrovna jako Bradd Pitt. Tenhle seriál on táhne od první minuty. Když se k tomu přidá povedený scénář, který se věrně drží historie a zároveň dává historickým postavám lidský rozměr, je z toho jeden z nej seriálů posledních mnoha let. Pro fanoušky historie je to MUST SEE. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý seriál, jak je ostatně u originální HBO produkce zvykem. Realistické a objektivní zachycení doby, událostí i charakterů postav (velmi hezky byla zobrazena např. rozdílnost charakterů Johna Adamse a Benjamina Franklina), díky kterému se dílo může postavit vedle obdobných děl jako např. Francouzská revoluce apod. Po čtyřech dílech jsem velmi zvědavý na zbytek. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak je to jasné - Tom Hooper je neoddiskutovatelně bravurní režisér, který se nebojí dotknout ani složitých historických témat. Má znalost a zainteresovanost v období vzniku Spojených států byla velice malá. Přesto jsem se k této minisérii HBO odhodlal (právě díky jménu režiséra) a dostalo se mi navýsost kvalitního díla. Nyní mohu říct, že zevrubně vím, kým a jak byly položeny základní kameny Spojených států. Paul Giamatti se role druhého prezidenta Spojených států zhostil neuvěřitelně, jeho emoce a vlastnosti zobrazil dokonale (ať už ty kladné či záporné) a stejně tak bych vyzdvihl Lauru Linney (jeho žena) a Stephena Dillaneho (Thomas Jefferson, který zemřel ve stejný den jako Adams - na 50. výročí podpisu Deklarace nezávislosti, tedy 4. července). Série popisuje období od prvních aktů proti britské monarchii, přes vznik Spojených států, rozpory v Kongresu až po zmíněný 4. červenec 1826. Divákovi ukazuje nejen politické konání a strádání v tomto období, ale i soukromí samotného Adamse na pozadí tehdejšího amerického života. Nikdy jsem netušil, že Spojené státy si procházely ještě hodně dlouho po svém vzniku těžkými porodními bolestmi a byly tak křehkým stvořením. Navíc jsem se na poslední díl série symbolicky dodíval v předvečer Dne nezávislosti. :) ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívny príbeh dôležitého muža, ktorý sa podieľal na tvorbe tak významného dokumentu, ktorý bol a je ešte dodnes vzorom pre mnohé národy. Veľa informácií o jeho živote sa ku mne nedostalo, a preto ma možnosť bližšie spoznať jeho životnú cestou prostredníctvom kvalitného dokumentu od HBO potešila a s radosťou som ju uvítal. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • John Adams měl problémy s vyjadřováním a šišlal. (JOHN.NY)
  • Významnou roli v životě Johna Adamse hrála jeho výjimečně silná žena Abigail (Laura Linney). Jejich vztah je nosnou osou příběhu. Mnoho let manželství byli nuceni strávit odděleně, během této doby si vyměnili 1100 dopisů. (rybitvi)
  • Jeho syn John Quincy Adams, šestý prezident USA, chtěl pokračovat v politice svého otce, avšak Kongres mu neumožnil žádné větší pokroky, jelikož byl zvolen za ne zcela vyjasněných podmínek. Kongres stál za jeho protivníkem ve volbách - Andrewem Jacksonem. (JOHN.NY)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama