Reklama

Reklama

John Adams

(seriál)
  • USA John Adams
všechny plakáty
Trailer
USA, 2008, 8 h 18 min (Minutáž: 62–91 min)

Režie:

Tom Hooper

Předloha:

David McCullough (kniha)

Hrají:

Paul Giamatti, Laura Linney, John Dossett, Stephen Dillane, Sarah Polley, Samuel Barnett, David Morse, Rufus Sewell, Justin Theroux, Tom Wilkinson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Miniseriál HBO o druhému americkém prezidentovi Johnu Adamsovi přibližuje život tohoto výjimečného muže, jehož nezávislý duch, úcta k právnímu řádu i závazek osobní svobody měly hluboký vliv na hodnoty, z nichž se zrodily USA.  Miniseriál HBO je věnován pozoruhodnému životu jednoho z nejméně pochopených a doceněných „otců zakladatelů“: druhému prezidentovi Spojených států amerických Johnu Adamsovi.Titulní roli hraje Paul Giamatti, jeho oddanou ženu Abigail ztělesnila Laura Linneyová. Seriál mapuje životní cestu jednoho z prvních zastánců americké nezávislosti, jehož odkaz je mnohdy zastíněn mnohem slavnějšími současníky, jako byli George Washington, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton a Benjamin Franklin. Vedle vylíčení bouřlivých událostí, které provázely zrození amerického národa, je tento seriál také fascinující studií lidské přirozenosti a strhujícím milostným příběhem o vzácném vztahu mezi Adamsem a jeho ženou. A v době, kdy se americký národ stále víc politicky polarizuje, seriál o Johnu Adamsovi připomíná a oslavuje hodnoty svobody a nezávislosti, na nichž byly Spojené státy americké vystavěny.
Seriál byl natočen podle knihy Davida McCullougha, oceněného Pullitzerovou cenou, která se stala jednou z nejprodávanějších historických biografií všech dob. Reže se ujal držitel ceny Emmy Tom Hooper. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Splasher 

všechny recenze uživatele

Famózní série TV filmů. Až mě mrzí, že u toho byl Budín s Peští a ne Praha. Ale kdo ví, jak by to u nás dopadlo. Hooper vypadá jako dobrá volba pro historické biografické filmy. Zajímavá byla kombinace Fujimota a Cohena, který má za sebou i spolupráci s Christopherem Morrisem (později s Hooperem King's Speech). Povedený casting hlavních rolí - Giamatti, Linney, Wilkinson, Dillane. Tom Hollander sice dostal jen pár minut a přesto jsem tam viděl sedět monarchu. Přestože některé události probíhaly ve skutečnosti jinak, celkový obraz vypadá velmi věrohodně. Určitě zapůsobí mnohem více, než knížka o americké historii, kterou jsem v mládí četl. Díky HBO, Hanksovi a spol. Chci vidět podobný seriál o vzniku Československa! Herci na to jsou, ale když si představím, že by to měla zastřešovat Nova, Prima, Jojka nebo Markíza ... snad ani ne. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Životné výkony Paula Giamattiho a Laury Linney v epose o jednom neznesiteľne zásadovom tvrdohlavcovi a zrode Spojených štátov amerických (a americkej politiky). Davovým či vojnovým scénam sa seriál vyhýba, ale napriek tomu ide na televízne pomery o pozoruhodnú veľkoprodukciu (niektoré scény a dekorácie, napríklad Biely dom vo výstavbe na rúbanisku plnom čiernych otrokov, sú úchvatné). Fantastický scenár zručne mieša politiku s osobným životom a hlavne predstavuje takmer mýtických "otcov zakladateľov" ako napospol živé, vrstevnaté, plnokrvné postavy (najmä Franklin v šťavnatom podaní Wilkinsona a Jefferson alias Stephen Dillane). Skrátka a dobre, pokiaľ ide o seriálovú tvorbu, HBO v súčasnosti jasne vládne. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

7/7 Dlouho, předlouhou tomu, co se prohrabuju v originální tvorbě kabelových televizí a teď nadešel čas i na resty z minulosti HBO. Jejich výtečný mini seriál popisuje vzestup Johna Adamse a jeho rodiny. Tento otec zakladatel a 2. prezident Spojených států (1797-1801) stál u mnoha klíčových okamžiků dějin přelomu 18. a 19. století. Jakožto rodák z Quincy, Massachusetts prožil opravdu hodně. Stál u podpisu Deklarace nezávislosti, prožil mnoho let v zahraniční politice ve Francii, Holandsku i Anglii a během let stihl ještě z jednoho potomků vychovat budoucího 6. prezidenta USA. Pro milovníky této etapy dějin ideální materiál, pro ty, kteří se potřebují dovzdělat také ideální start k dalšímu studiu. Ono už jen srovnání předrevoluční Francie s předrevoluční Amerikou je výborné téma. #hbo ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Detailní série náhledů do revolučního období právě vznikajících Spojených Států Amerických. Politiky s osobností Adamse, Jeffersona nebo Franklina by dnes člověk hledal marně. Vyhrocená doba vybičuje velké státníky k téměř nadlidským výkonům, které jsou však oceněny až s odstupem času. Výtečný Paul Giamatti je obklopen neméně skvělými herci a perfektní výprava už jen podtrhuje výsledný dojem, který nemohu neocenit maximálním hodnocením. A také nemohu vyhnat z hlavy démonický pohled krále Jiřího, který by mě za nižší známku nejspíše popravil. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál z amerických dějin představuje druhého prezidenta USA, jehož jméno dnes asi není tak slavné jako Jeffersona nebo Franklina, přesto právě on měl stěžejní roli v událostech konce 18.století, kdy USA získaly nezávislost. Vynikající jsou herecké výkony všech zúčastněných, předevších Paul Giamatti v titulní úloze je dokonalý, ale i Tom Wilkinson jako Franklin, Laura Linney jako Adamsova žena nebo Stephen Dillane coby Jefferson jsou skvělí. Nejraději mám druhý díl, kdy se vyhlašuje nezávislost a pracuje se na Deklaraci o nezávislosti - scéna, kdy se Franklin, Jefferson a Adams baví o tomto dokumentu, patří k mým nejoblíbenějším. Je vidět snaha tvůrců o co největší přesnost, což dokazuje pečlivě volená výprava, ale třeba i scény, v nichž se provádí jistá lékařská operace apod. Mých pět hvězd je možná dáno i mým velkým zájmem o historii, ale třeba pro srovnání jiný seriál HBO Tudorovci jsem byl schopen zkouknout nejvýš jednu série a už mě přestal bavit. Je to dáno jednak volbou tématu - je mi větším potěšením sledovat moudré muže při boji za svá práva než náladového neustále řvoucího panovníka, a jednak je to dáno tím, že John Adams má svých sedm dílů a nepotřebuje se roztahovat na několik dlouhých sérií. To umožňuje tvůrcům vybrat skutečně nejzajímavější okamžiky a neukazovat každý otravný detail jeho života jako tomu bylo u Tudorovců. Mimochodem hudba Roba Lanea je výborná, především úvodní znělka. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Jeho syn John Quincy Adams, šestý prezident USA, chtěl pokračovat v politice svého otce, avšak Kongres mu neumožnil žádné větší pokroky, jelikož byl zvolen za ne zcela vyjasněných podmínek. Kongres stál za jeho protivníkem ve volbách - Andrewem Jacksonem. (JOHN.NY)
  • Adamsův syn John Quincy Adams se stal šestým americkým prezidentem. George W. Bush je teprve druhým prezidentem, jehož otec byl také prezidentem. (rybitvi)
  • John Adams měl problémy s vyjadřováním a šišlal. (JOHN.NY)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama