Reklama

Reklama

John Adams

(seriál)
  • USA John Adams
všechny plakáty
Trailer
USA, 2008, 8 h 18 min (Minutáž: 62–91 min)

Režie:

Tom Hooper

Předloha:

David McCullough (kniha)

Hrají:

Paul Giamatti, Laura Linney, John Dossett, Stephen Dillane, Sarah Polley, Samuel Barnett, David Morse, Rufus Sewell, Justin Theroux, Tom Wilkinson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Miniseriál HBO o druhému americkém prezidentovi Johnu Adamsovi přibližuje život tohoto výjimečného muže, jehož nezávislý duch, úcta k právnímu řádu i závazek osobní svobody měly hluboký vliv na hodnoty, z nichž se zrodily USA.  Miniseriál HBO je věnován pozoruhodnému životu jednoho z nejméně pochopených a doceněných „otců zakladatelů“: druhému prezidentovi Spojených států amerických Johnu Adamsovi.Titulní roli hraje Paul Giamatti, jeho oddanou ženu Abigail ztělesnila Laura Linneyová. Seriál mapuje životní cestu jednoho z prvních zastánců americké nezávislosti, jehož odkaz je mnohdy zastíněn mnohem slavnějšími současníky, jako byli George Washington, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton a Benjamin Franklin. Vedle vylíčení bouřlivých událostí, které provázely zrození amerického národa, je tento seriál také fascinující studií lidské přirozenosti a strhujícím milostným příběhem o vzácném vztahu mezi Adamsem a jeho ženou. A v době, kdy se americký národ stále víc politicky polarizuje, seriál o Johnu Adamsovi připomíná a oslavuje hodnoty svobody a nezávislosti, na nichž byly Spojené státy americké vystavěny.
Seriál byl natočen podle knihy Davida McCullougha, oceněného Pullitzerovou cenou, která se stala jednou z nejprodávanějších historických biografií všech dob. Reže se ujal držitel ceny Emmy Tom Hooper. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Životné výkony Paula Giamattiho a Laury Linney v epose o jednom neznesiteľne zásadovom tvrdohlavcovi a zrode Spojených štátov amerických (a americkej politiky). Davovým či vojnovým scénam sa seriál vyhýba, ale napriek tomu ide na televízne pomery o pozoruhodnú veľkoprodukciu (niektoré scény a dekorácie, napríklad Biely dom vo výstavbe na rúbanisku plnom čiernych otrokov, sú úchvatné). Fantastický scenár zručne mieša politiku s osobným životom a hlavne predstavuje takmer mýtických "otcov zakladateľov" ako napospol živé, vrstevnaté, plnokrvné postavy (najmä Franklin v šťavnatom podaní Wilkinsona a Jefferson alias Stephen Dillane). Skrátka a dobre, pokiaľ ide o seriálovú tvorbu, HBO v súčasnosti jasne vládne. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

7/7 Dlouho, předlouhou tomu, co se prohrabuju v originální tvorbě kabelových televizí a teď nadešel čas i na resty z minulosti HBO. Jejich výtečný mini seriál popisuje vzestup Johna Adamse a jeho rodiny. Tento otec zakladatel a 2. prezident Spojených států (1797-1801) stál u mnoha klíčových okamžiků dějin přelomu 18. a 19. století. Jakožto rodák z Quincy, Massachusetts prožil opravdu hodně. Stál u podpisu Deklarace nezávislosti, prožil mnoho let v zahraniční politice ve Francii, Holandsku i Anglii a během let stihl ještě z jednoho potomků vychovat budoucího 6. prezidenta USA. Pro milovníky této etapy dějin ideální materiál, pro ty, kteří se potřebují dovzdělat také ideální start k dalšímu studiu. Ono už jen srovnání předrevoluční Francie s předrevoluční Amerikou je výborné téma. #hbo ()

Reklama

Macejko 

všechny recenze uživatele

Snáď duša skutočného Johna Adamsa už konečne odpočíva v pokoji. Slastný sedemdielny epos z produkcie HBO priniesol úchvatný príbeh tohto velikána americkej histórie (o ktorom však iba málokto vie), pred ktorým sa drvivá väčšina ostatných filmových životopisov môže len tíško zahrabať do hliny a tam aj zostať. Je to naozaj dokonalé po každej stránke. Šikovne napísaný scenár za prvé nepotrebuje polopatické časové údaje, aby bolo divákovi pri sledovaní tej-ktorej scény v okamihu jasné, že sa dej posunul o niekoľko rokov dopredu, a za druhé nám predostiera plejádu tak veľmi životných a mnohovrstevnatých postáv, až sa budete čudovať, ako je možné, že podobné charaktery skončili v učebniciach dejepisu iba ako zdanlivo nudné figúrky v toku dejín. Autori nám týmto seriálom ukázali, že za prostou vetou "Bola podpísaná deklarácia nezávislosti", sa v skutočnosti ukrývalo nezmerateľné úsilie, pot a slzy skutočných ľudí zapálených pre vec. A tie herecké výkony! Paul Giamatti je pán herec a jeho charizma, podporená fantastickým hlasovým prejavom, z obrazovky priam kvapká. Jeho Adams je postava vypiplaná do najmenších detailov. Budete s ním prežívať každý jeden úspech a neúspech, radosť či hnev. To isté (aj keď v menšej miere) platí aj o jeho manželke Abigail v podaní Laury Linney. Ani zvyšok obsadenia nezaostáva, ale chtiac-nechtiac hrá druhé husle (možno s výnimkou Toma Wilkinsona ako roztopašného nemravníka Benjamina Franklina - je škoda, že nemal viac scén). A čo sa týka vizuálu a technickej stránky obecne, nezostáva nič iné než konštatovať, že sú špičkové - či už po stránke kamery, kostýmov, dekorácii alebo hudby (úvodná znelka je skrátka geniálna!). Suma sumárum: "John Adams" je seriálové veľdielo. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl, že jedním z koproducentů je i pan Tom Hanks a spoustu se toho bude odehrávat okolo Philadephie, moc se mi do toho nechtělo...… . Ale ono ne (jako by ten Hanks do toho snad ani moc nekecal),- patetický snad jen úvodní titulky. Oceňuji především mimořádnou (opravdu výjimečnou) snahu o co možná historicky věrný příběh. No a pana Giamattiho jsem tam měl pro své osobní potěšení. Jak ten to umí. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Adamsův syn John Quincy Adams se stal šestým americkým prezidentem. George W. Bush je teprve druhým prezidentem, jehož otec byl také prezidentem. (rybitvi)
  • John Adams a Thomas Jefferson zemřeli jako poslední signatáři deklarace nezávislosti ve stejný den, 4. 7. 1826, přesně 50 let po jejím podepsání. Zároveň byli jedinými prezidenty, kteří ji podepsali. (JOHN.NY)
  • Jeho syn John Quincy Adams, šestý prezident USA, chtěl pokračovat v politice svého otce, avšak Kongres mu neumožnil žádné větší pokroky, jelikož byl zvolen za ne zcela vyjasněných podmínek. Kongres stál za jeho protivníkem ve volbách - Andrewem Jacksonem. (JOHN.NY)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama