Reklama

Reklama

John Adams

(seriál)
  • USA John Adams
všechny plakáty
Trailer
USA, 2008, 8 h 18 min (Minutáž: 62–91 min)

Režie:

Tom Hooper

Předloha:

David McCullough (kniha)

Hrají:

Paul Giamatti, Laura Linney, John Dossett, Stephen Dillane, Sarah Polley, Samuel Barnett, David Morse, Rufus Sewell, Justin Theroux, Tom Wilkinson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Miniseriál HBO o druhému americkém prezidentovi Johnu Adamsovi přibližuje život tohoto výjimečného muže, jehož nezávislý duch, úcta k právnímu řádu i závazek osobní svobody měly hluboký vliv na hodnoty, z nichž se zrodily USA.  Miniseriál HBO je věnován pozoruhodnému životu jednoho z nejméně pochopených a doceněných „otců zakladatelů“: druhému prezidentovi Spojených států amerických Johnu Adamsovi.Titulní roli hraje Paul Giamatti, jeho oddanou ženu Abigail ztělesnila Laura Linneyová. Seriál mapuje životní cestu jednoho z prvních zastánců americké nezávislosti, jehož odkaz je mnohdy zastíněn mnohem slavnějšími současníky, jako byli George Washington, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton a Benjamin Franklin. Vedle vylíčení bouřlivých událostí, které provázely zrození amerického národa, je tento seriál také fascinující studií lidské přirozenosti a strhujícím milostným příběhem o vzácném vztahu mezi Adamsem a jeho ženou. A v době, kdy se americký národ stále víc politicky polarizuje, seriál o Johnu Adamsovi připomíná a oslavuje hodnoty svobody a nezávislosti, na nichž byly Spojené státy americké vystavěny.
Seriál byl natočen podle knihy Davida McCullougha, oceněného Pullitzerovou cenou, která se stala jednou z nejprodávanějších historických biografií všech dob. Reže se ujal držitel ceny Emmy Tom Hooper. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný historický seriál, ktorý mapuje najdôležitejšie životné obdobie druhého amerického prezidenta. Páčila sa mi výprava aj vyobrazenie dobových reálií. Na druhú stranu ale tam na môj vkus bolo veľa politiky, no ale zrejme to inak nešlo. Celkovo však spokojnosť, nadpriemer. 75/100 ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl, že jedním z koproducentů je i pan Tom Hanks a spoustu se toho bude odehrávat okolo Philadephie, moc se mi do toho nechtělo...… . Ale ono ne (jako by ten Hanks do toho snad ani moc nekecal),- patetický snad jen úvodní titulky. Oceňuji především mimořádnou (opravdu výjimečnou) snahu o co možná historicky věrný příběh. No a pana Giamattiho jsem tam měl pro své osobní potěšení. Jak ten to umí. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál z amerických dějin představuje druhého prezidenta USA, jehož jméno dnes asi není tak slavné jako Jeffersona nebo Franklina, přesto právě on měl stěžejní roli v událostech konce 18.století, kdy USA získaly nezávislost. Vynikající jsou herecké výkony všech zúčastněných, předevších Paul Giamatti v titulní úloze je dokonalý, ale i Tom Wilkinson jako Franklin, Laura Linney jako Adamsova žena nebo Stephen Dillane coby Jefferson jsou skvělí. Nejraději mám druhý díl, kdy se vyhlašuje nezávislost a pracuje se na Deklaraci o nezávislosti - scéna, kdy se Franklin, Jefferson a Adams baví o tomto dokumentu, patří k mým nejoblíbenějším. Je vidět snaha tvůrců o co největší přesnost, což dokazuje pečlivě volená výprava, ale třeba i scény, v nichž se provádí jistá lékařská operace apod. Mých pět hvězd je možná dáno i mým velkým zájmem o historii, ale třeba pro srovnání jiný seriál HBO Tudorovci jsem byl schopen zkouknout nejvýš jednu série a už mě přestal bavit. Je to dáno jednak volbou tématu - je mi větším potěšením sledovat moudré muže při boji za svá práva než náladového neustále řvoucího panovníka, a jednak je to dáno tím, že John Adams má svých sedm dílů a nepotřebuje se roztahovat na několik dlouhých sérií. To umožňuje tvůrcům vybrat skutečně nejzajímavější okamžiky a neukazovat každý otravný detail jeho života jako tomu bylo u Tudorovců. Mimochodem hudba Roba Lanea je výborná, především úvodní znělka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Adams ostáva u nás trocha v úzadí, v porovnaní s menami ako Washington alebo Jefferson. Preto je dobré, že sa natočila a nadabovala táto séria, približuje jeho život a názory. Avšak je to dosť právnicko-politické pojednanie a môže bežného diváka nudiť. U Adamsa sa nájde pár historických zaujímavostí. Napríklad, že sám nikdy nemal otrokov, ale inak bol za otroctvo. Ale ešte zaujímavejšie je, že on, rovnako ako Jefferson, zomreli v ten istý deň - 4. júla 1826 - ale čo je ešte šokujúcejšie, bol to deň 50. výročia podpísania Deklarácie o nezávislosti... ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Výživná prohlídka počátků historie Spojených států amerických s průvodcem v podobě druhého prezidenta Johna Adamse, člověka naprosto upřímného, ale také ješitného a nepříliš delikátního. Adams trpí především tím, že zatímco na Jeffersona nebo Washingtona se bude pamatovat jako na legendární a mýty opředené Otce zakladatele, on přijme nevděčnou roli "toho druhého, nevýrazného člověka vzadu". První díly věnující se neklidnému období boje proti Britům a složitému vyjednávání nezávislosti jsou naprosto bezchybné, druhá polovina série se zabývá především osobním a politickým životem Johna Adamse, takže je na můj vkus až příliš usedlá. Nicméně výkony všech herců pod vedením Toma Hoopera jsou bezchybné, za všechny stačí uvést rozsahem nevelkou, přesto ohromně výraznou roli Davida Morse - jeho tiše majestátní George Washington na sebe strhne pozornost v každé scéně. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • John Adams měl problémy s vyjadřováním a šišlal. (JOHN.NY)
  • Abigail Adams spomína v seriáli "Biely dom" napriek tomu, že tento termín bol prvýkrát použitý až po nástupe Theodora Roosevelta o 100 rokov neskôr. (KoRner)
  • Adamsův syn John Quincy Adams se stal šestým americkým prezidentem. George W. Bush je teprve druhým prezidentem, jehož otec byl také prezidentem. (rybitvi)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama