Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Leo, Leo.. ach Leo. Jsi jedinečný, krásný a prvotřídní pan Herec. Tohle byla jednoznačně Leova hra, on diktoval tempo nejen prostřednictvím své role, ale jakmile se objevil na scéně strhl na sebe veškerou pozornost. Nádhera. Přesto se však nemohu zbavit pocitu, že to šlo udělat trochu lépe. Jinak můj velký postřeh při erotických scénách byl naprosto správný a sice, že tohle musel točit Evropan! Američan by se v roce 1995 na takové scény rozhodně nedal. V tomhle jsme daleko za Vámi, přátelé!:) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Takže máme tu spleť postáv, kde Rimbaud je mladý manipulátor - geniálny, ale odporný, Verlaine je sebaľútostivý slaboch, ktorý si svoju frustráciu vybíja na manželke a čaká, že ho bude ľutovať. Takéto typy by človek v živote stretnúť nechcel a preto divák jednoducho nedokáže sympatizovať s hlavnými hrdinami a nemá sa čoho chytiť. Inak herecké výkony sú tu dobré, ale dej nudí a priznám sa, že som nemal chuť stále sledovať bozkávanie medzi Jackom Dawsonom a profesorom Lupinom. ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Básníci, alkohol, sex, cestování a homosexualita. Nepřišlo mi to nějak přeromantizované, natož romantické, právě naopak, pouze sex, téměř žádné city, tedy až na ty mezi dvěma muži, ale to je z mého pohledu spíše vtipné, než vážné a upřímné. Vztah k dívce byl pouze z fyzického hlediska díky jejímu "úchvatnému" tělu, které se mě příliš nelíbilo, ale budiž. Rozhodně výborný příběh, atmosféra a skvěle zvolená místa, kde se celá story odehrává. Leonardo jako vždy vynikající výkon, on zahraje úplně všechno a ještě když hraje "hajzlíka" tak je naprosto nepřekonatelný. Musím pochválit také Davida Thewlise jelikož předvedl také něco, čemu se říká herecký um. Stojí za shlédnutí, můžu pouze doporučit. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Leo - sladký hoch z Titaniku - na jedné straně zbožňovaný, na druhé nenáviděný, každopádně ale herec s obrovským talentem. Jeho Rimbaud je odporný zvrácený manipulant. Jeho Rimbaud je básník. V tomhle filmu se navíc podařilo velmi sugestivně naservírovat dobovou atmosféru včetně míst výskytu lidí "Rimbaudova druhu", pocitů jejich i těch ostatních. Stojí za to vidět. Velmi! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Všechno začalo nevině: učitelka na češtinu nám řekla, ať někdo přinese tenhel film, takže jsem se toho ujal a stáhnul to. Během stahování jsem zjistil, že v tom hrajou Lupin a DiCaprio - říkám si fajn, to bude dobrý. Jenže pak jsem zjistil, že je to o prokletých básnících, tedy těch, kteří spolu spali. Říkám si dobrý, to bude v pohodě, zajímavý, proti homosexuálům nic nemáš, je to historický a je to pravda, těšíš se. A že bylo na co - úchvatný výkon Leonarda DiCapria dva roky před osudovou srážkou s ledovcem jako fakana, který využívá svého staršího Lupina a dělá mu ze života peklo. Lupin, ten tam měl fakt hrozně pěknou (a vyvinutou) ženušku - díky, že ukázala - a rozhodně ne stylový plnovous. A teď musím říct něco, co už tady někdo napsal, a já to zopakuju, protože je to pravda - mám já to ale ohromné štěstí, že jsem HP sérii viděl dřív než tohle, protože obráceně by to asi způsobilo poněkud lehce zvráceněji... No nevadí, mě se to líbilo a má intuice se nemýlila, když řekla, že to bude zajímavé. Co mě ale naopak vůbec zajímavé nepřišlo (a nezajímalo to ani mě) byl nahatej DiCaprio (dobře, zkousnu, to už jsem párkrát viděl) ale vidět nahatýho mého nejoblíbenějšího učitele z Bradavic holdujícího s ním sexu? To už fakt ne, díky, tohoto druhu scén mohlo opravdu být méně i když chápu, že především o tom ten film byl, ale čím déle to trvalo, tím mi to přišlo zvrácenější (samozřejmě až na ta odhalená prsa) a i konec, zhruba poslední čtvrt hodina, mi přišla dost natahovaná. Ale jinak pěkný a po historické stránce (snad, možná) poměrně přesné, za mě ale "jen" 75%. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Ze začátku filmu čte Paul Verlaine (David Thewlis): „Co jsem se naplakal za srdcervoucích jiter“, což je úryvek z Rimbaudovy básně „Opilý koráb“. (orkadimenza)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)
  • Ako náhrada skutočného absintu bol počas prvého dňa natáčania použitý iný alkoholický nápoj – grécke Ouzo. Keďže sa tieto scény mimoriadne vydarili, používali tvorcovia takýto postup počas celého natáčania. A ako sa David Thewlis priznal v jednom rozhovore, viedlo to nakoniec k tomu, že si vlastne natáčanie vôbec nepamätá. (Saraswati)

Reklama

Reklama