Dobré a nevyužité obsadenie v príliš statickom deji. /60%/(27.6.2010)

Až doteraz som nikdy v TV nemal šťastie na tento film s absolútne skvelým hereckým obsadením. Dočolomanský je tu obsadený do veľmi podobnej vodcovskej úlohy ako v Nočných jazdcoch, ale absolútne skvelý je Vlado Muller v jeho asi druhej najlepšej úlohe po Signum Laudis. Zradca s podobizňou J. Kukuru je poloha, ktorá mu sedí a zlatý klinec je úloha richtára v podaní J. Vašeka, ktorý každú chvíľu stojí na inej strane. Scéna bičovania V. Mullera na dereši je absolútny vrchol a ja som sa skvele bavil. Bitkárske scény medzi hlavnými predstaviteľmi sú na dnešné pomery už trošku trápne, ale to je problém všetkých starších československých filmov. Trošku temnejšia atmosféra v scénach s cholerou, realistickejšie bitkárske scény, pár davových scén na spomínanú 8-tisícovú vzburu sedliakov v okolí Trebišova a film by bol slovenskou filmovou legendou. Takto "iba" 90%, ale stále plný počet. Každý kto má v topke československých filmov Nočných jazdcov a "Kurucov" nevidel, mal by to v najbližšej dobe napraviť.(18.7.2010)