Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (258)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem spokojený, a to i přesto, že jsem se na film docela i těšil, když jsem o něm zaslechl. Popravdě je ale hrozně těžké, aby western plný korejců mohl fungovat a nechci to kritizovat kvůli mé neoblíbenosti westernů, některé co jsem viděl stáli za to, ale dvakrát tento styl nevyhledávám, každopádně na tento film jsem byl zvědavý. Akce jsem dostal plno, i s příběhem se autoři poprali opravdu dobře, ale už ten název jsem nedokázal dost dobře pochopit, kdo je dobrý, kdo zlý a kdo divný? Jinak řečeno, nedokázal jsem si naplno sednout se žádnou z těch postav, a to když se nedaří, tak celý film ať táhne do prdele. Nechci proti tomu nic mít, ale svojí délkou, a snahou být originální což oceňuji, ale všeho moc škodí, stejně jako u tohoto filmu. Stačí to shrnout do jedné věty. Asie a western ve spojení sice může být zajímavý, byť originální, na druhou stranu, ale také hodně divný a je jen otázka u koho to spojení bude fungovat a u koho ne. U mě tedy bohužel nefunguje. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Kórejská pocta westernovej klasike? Prečo nie? Mieša sa tu však viac žánrov (komédia, akčný film a western) a mne to mierne vadí. Hlavne tie komické vsuvky nefungujú stále. Sú typicky kórejsky šialené (vlastne to je jedno či kórejci, japonci či čína, majú taký zvláštny zmysel pre humor). Ďalej je film dosť uťahaný a stopáž by bola oveľa prijatelnejšia, keby sa to o 30 minút skrátilo. Záverečná pointa je hrozná a celkovo tých posledných 10 minút ma vôbec nepotešilo. 20 minútová akcia na púšti, ktorá tomu finále predchádza je však natočená epicky, dravo a má to nápady aj štýl, Aj úvodná akčná pasáž vo vlaku správne navnadí. Neskôr sa však v akcii ukazujú problémy - je miestami zbrklo natočená a je príliš rýchla. Postavy sa miešajú a človek ani nevie kto je kto. Ak by som to teda mal zhrnúť - kvalitatívne nevyrovnaný western, kde sa striedajú lepšie chvíle a horšie. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Neskutočné, čo si Kórejci dovolili. Dokonalá ukážka westernovej zábavy, ktorú v hollywoodskej produkcii za posledné dve dekády nedokázal predviesť v takejto dokonalej podobe žiadny ašpirant. Spojenie vážnej zápletky miestami prechádzalo až do spaghetti-westernu, uletené, zábavné, ale čo je podstatné neskutočne premyslené, akčné a nadupané. Kórejci sa nebáli experimentovať, čo sa najviac odrážalo v použitej hudbe. Príbeh zasadili do doby, ktorá prináša nové možnosti, spojenie samurajských myšlienok so západnými zbraňami a typickým typom hrdinu a záporáka. Akcia je však to, čo treba spomenúť ešte raz. Neskutočná jazda, tri pätnásť-minútové scény, ktoré mi napumpovali adrenalín do žíl budú veľmi dlho pretrvávať v mojej pamäti. 95%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ji-woon Kim, Min-suk Kim .. "..Slepenec několika akčních scén pospojovaných humornými eskapádami. Rezignace na epičnost (většinu filmu se točíme kolem jednoho tržiště) a budování charakteru postav, ty jsou spíše pozérskými karikaturami. Možná to byl záměr, ale mě to nebavilo. Gradace příběhu i jednotlivých scén (ubíjející předzávěrečná honička) neexistuje, překvapivé finále už pro mě spíš nuda. Rytmický hudební doprovod efektně nasnímaných akčních scén tomu občas dodá šmrnc, ale většinou mi to připadalo jako by se mě někdo snažil opít rohlíkem - "tak tam šoupneme tu pecku z Kill Billa, to maj lidi rádi. A necháme to hrát 10 minut - pro sichr.".." _ Že vám ten text něco připomíná? Ano, tyto slova použil již můj kamarád a já s ním bezvýhradně souhlasím. _____ Za sebe už jen dodám, že Ji-woon Kim si bere rád do rukou sousta, které nedokáže uspokojivě zpracovat. Nudil duchařskou báchorkou Janghwa, Hongryeon, drhnul při mafiánské osudovce Dalkomhan insaeng a nezvládl ani westernovou vykrádačku/poctu The Good, the Bad and the Ugly s prohozením poslední postavy za jednoduchého korejského protivína. Technickou preciznost v čele s vymazleno kamerou podpírá oblíbený hudební doprovod, ovšem nohy podlamuje utahanost a žánrová přeplácanost. Westernům prostě není v jednadvacátém století (zatím?) přáno. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ackoliv se rozhodne nejedna o spatnej film, spis naopak, presto jsem podle traileru cekal vic. Pribeh o honbe za mapou a nasledne za pokladem je sice hodne jednoduchej, ale v tomhle pripade naprosto dostatecnej, takze mi prislo zbytecny, komplikovat to takovym silenym mnozstvim postav. Nicmene v tech hlavnich se clovek za chvily zorientuje, protoze je kazdej dostatecne odlisnej. Ale nazev filmu zrovna dvakrat nesedi, vylozene hodna postava tu neni, naopak zly a podivny jsou prakticky vsichni. Nicmene jelikoz se tvurci inspirovaly Leonem, coz je ostatne na par scenach videt, tak asi chteli podobne cool nazev. Jinak film ma necelejch 140 minut, takze tu jsou logicky nejaky hluchy mista, ale jinak je to prekvapive slusna jizda, kde jsou neustale nejaky prestrelky a to ne ve stylu, ze by prislo par lidi a postrileli se, v kazdy figuruje spousta postav a vetsinou prestrelka neni kratsi nez 10 minut a obcas tu jsou i docela fajnovy napady. I hudba se celkem povedla, akorat obcas se k deji moc nehodi a pak film trochu vyzni jak parodie. Ale celkove od korejcu slusnej prispevek do westernovyho zanru, i kdyz lehce prekombinovanej. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • S rozpočtem 17 milionů amerických dolarů jde do této doby a nejdražší jihokorejský film. (molotov)
  • Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing. (molotov)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama