Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

Lima 

všechny recenze uživatele

V těžkých dobách plíživé ideologizace se Martin Hollý se svým štábem a tehdejší slovenskou hereckou špičkou sebral a odjel do krásných končin tatranských hor natočit baladický příběh tří kamarádů, do jejichž života zasáhne femme fatale v podání půvabné Emílie Vašáryové. Film plný opravdových citů, které nikdy nesklouznou do kýče, věrného přátelství, lásky, žárlivosti, humoru i tragiky. Kamera jakoby přímo milovala tatranské štíty, Liškova hudba zas filmu dodává ten správný emocionální říz. Na velkém širokoúhlém plátně s restaurovanou kopií to byla přímo mňamka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Malá komorná dráma s výbornými hercami, krásnymi skalnatými horami a rozpačitým scenárom. /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tragický příběh jednoho přátelství tří kamarádů, do jejichž života vstoupí žena. Příběh, který by se klidně mohl odehrávat v jakémkoli prostředí, ale v atraktivních lokacích Tatranských velikánů má zvláštní "majestátné" kouzlo. O horolezectví tady zase až tak moc nejde a rozhodně to není horolezecké drama. Výtečné herecké výkony, krásná kamera a vynikající hudba Zdeňka Lišky, ale především silný zážitek. S tím že se jedná o jeden z nejlepších slovenských snímků, který nic ze své působivosti neztrácí ani po 35 letech, se nedá než-li souhlasit. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz už vieme, čo sme vtedy nevedeli: že človek môže do hôr zutekať pred ľuďmi, ale neutečie pred sebou.“ Fascinujúce, úžasné, strhujúce, veľkolepé, uhrančivé, kruté, smutné, príbeh mužov, ktorých zničila žena, ich priateľstva i smrti, kruté slovenské hory, podmaľované úchvatnou hudbou a skvelými hereckými výkonmi. Podľa mňa nestarnúci film a jeden z najlepších, aké Slováci kedy nakrútili. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výtečný a silný slovenský film o pevném přátelství tří horalů a o krásné ženě, která si vzala jednoho z nich. Vše se odehrává na horské chatě uprostřed fascinujících vysokotatranských štítů. Je to čistě natočená balada o lásce, nevěře a těžkém životě na horách. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=lRb35BRR_Rg ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Moc mě potěšilo, že ten příběh velkého přátelství a velké lásky vyprávěl právě Ivan Mistrík, herec, kterého jsem mívala moc ráda. Krásný film, smutný, jen mě při něm tak napadlo, že někteří lidé by se snad raději neměli zamilovat a zůstat raději šťastní a bezstarostní ve svých horách. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek z prostředí krásných tatranských výšek, kde se mezi tři kamarády připlete mladá krasavice Emília Vašáryová ... Jistě jeden z nejlepších slovenských filmů s opravdu krásnými záběry. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Hlavní roli dostaly po zásluze Tatry. Medená veža má velmi jednoduchý příběh o lidské hlouposti a žárlivosti, který je v pravidelných intervalech prokládaný záběry na horské hřebeny. Kruté finále je možná trošku na sílu, ale Vášáryová byla raketa a rozumná stopáž je zase zárukou, že ve filmu není jediné hluché místo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"Když stane se, že kamarád zaváhal nebo zklamal snad a ty bys prostě věděl rád, zda ještě na něj můžeš dát - vezmi ho do hor, uvidíš!" Vysockij to kdysi hezky napsal, M.Hollý ml. na dané téma stejně tak zfilmoval a právě prostředí Vysokých Tater dodává jeho poetickému snímku neodolatelné Genius loci. Motiv přátelství, solidarity a neuchopitelné krásy přírody konfrontován s tím, že když čert nemůže do jisté nadmořské výšky, nastrčí babu. A po čertech pěknou. Slovenský kinematografický klenot, jenž díky úchvatné kameře spíše připomíná něco francouzského.. "Když ale zuby zatíná, vzteká se a přitom šlape dál, nezřítíš se s ním z žádných skal - on by tě nenechal. Až k vrcholům se bude drát, až tam tě bude podpírat, pak vedle něho pevně stůj a vždy mu důvěřuj..." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto ma dostalo. Slovenské filmy, ktoré dokázali naplno uspokojiť moje divácke nároky by som vedel spočítať na jednej ruke a tento patrí do absolútnej špičky. Krásny baladický príbeh o idylickom spolunažívaní troch kamarátov a o tom, akú šarapatu dokáže spraviť v tomto trojuholníku bežný vzťah k žene, ktorá naruší jeho harmóniu raz a navždy. 90%. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmových majstrštyků s horolezeckou tématikou o přátelství a ženách . Perfektní herci a nádherné Tatry...... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Spracovanie námetu Ivana Bukovčana (zameriaval sa na štúdie charakterov v hraničných situáciách) v jednom z najlepších slovenských filmov. Kamera, nadväzne k deju zachytáva meniace sa veľhory, uprostred ktorých, vysoko nad ostatnými ľuďmi pulzuje život v celej jeho komike i tragike. Hudba Zdeňka Lišku dotvára divácky zážitok. Život v horách je zachytený nepateticky a predsa podmanivo. K deju: chata Horskej služby vo Vysokých Tatrách. Osadenstvo tvoria traja priatelia, vždy od jari do jesene. Vysokohorskú osamelosť si spestrujú drsnými vtipmi, zvádzaním turistiek, zliezaním stien, alkoholom a pašovaním. Až jeden z nich nespozná mladú dievčinu. Zamiluje sa do nej, zoberie si ju za ženu a onedlho ju privedie na chatu. Zmenená situácia vyvolá zmenené správanie štvorice hlavných hrdinov. Situácia sa postupne vyhrocuje. Každý si nesie svoj kríž do konca. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Strhujúca vzťahová dráma odohrávajúca sa v krásnej, divokej prírode Vysokých Tatier. Výborné herecké výkony všetkých zúčastnených hercov a zručná, profesionálna réžia Martina Hollého mladšieho. Štefan Kvietik v úlohe chorobne žiarlivého horala Pirina je až animálne presvedčivý. Tak isto aj Emília Vašáryová je ako slobodomyslená Saška skvelá. "Medená veža" je súčasťou maličkého zlatého pokladu slovenskej kinematografie. Patrí medzi tých zopár málo slovenských snímkov, na ktoré môžeme byť právom pyšní. **** ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Tři kamarádi, jedna atraktivní žena a jako kulisa nádherné tatranské vrcholky. Není to ani tak o horolezectví, jako spíš o potřebě táhnout za jeden provaz, i když si každý vybíráme svou vlastní cestu vzhůru. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Silny pribeh, krasna priroda, este krajsia baba, traja cool chlapi a skvely film. Skoda akurat prilisnej repetetivnosti soundtracku a trochu retardujuceho voiceoveru. 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Slovenský velkofilm z krásného prostředí Vysokých Tater. Vřele doporučuju. Nerozumím tomu, že na Slovensku vzniklo něco takového a mělo to bylo po celou dobu ukryto. Děkuji chlapcům z Moviezone, že mě film naservírovali až pod čumák. 85% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pěkný dojemný film plný krásných Tater s překrásnou Emíliou Vašáryovou. Těm třem týpkům jsem jejič život záviděl až do chvíle, kdy se to začlo srát. Hory, krásná ženská, kořalka s pivo - může být něco lepšího? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z najlepších slovenských filmov. Opisuje príbeh troch kamarátov, horolezcov, ktorí žili v horskej chate vo Vysokých Tatrách. Vysoké Tatry, Slovensko, 70.te roky a v nich sa odohral príbeh troch kamarátov, do ich relatívne pokojného života vstúpila žena a na malér bolo zamiesené - došlo k nedorozumeniu - kým ju podozrieval, že mu bola neverná, ona ho milovala. Tragédia na seba nedala čakať. Film sa mi celkovo páčil, krásne zábery na majestátne horské štíty, hudba, aj celkovo vykreslený chlapský svet, do ktorého prišla na "návštevu" žena. Je to taký netypický film, ktorý niečo povie o Slovensku. Našiel by som tu kombináciu žánrov. Poetiku - nádherné prostredie Vysokých Tatier, kde sa príbeh odohráva. Pri vhodnej kombinácii s hudbou vzniká i romantika. Spoznáme tu však aj drámu a tragédiu. Film sa rozbieha romanticky a humorne a mení sa v celkom iný žáner. Už kvôli prostrediu a atmosfére si snímka zaslúži vysokú známku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dlouho, dlouho mi tento film unikal. Hory mám rád, Tatry obzvláště. Vždycky jsem obdivoval ty co všechny ty chaty u ples i mimo ně zásobovali proviantem, který jsme si pak my upachtění výletníci tam nahoře s přirážkou (jež nám byla jedno) kupovali. Párkrát jsem je viděl táhnout to vše na zádech a při vědomí, že to není jediná cesta za den mne obestírala nesmírná úcta. Tohle byl parádní film o pravém chlapském přátelství a drsných horách. A tak jako je tomu často i ve skutečnosti, mezi kamarády přibude žena a jejich přátelství projde tvrdou zkouškou. Tou ženou není nikdo jiný než mladičká krásná Emília Vašáriová a nejen v tomto filmují to opravdu slušelo.Trojice přátel byla také skvěle obsazena a opět zaujmul skvělý Ivan Mistrík u nějž jsem si zase uvědomil, že nebýt jeho předčasné smrti, měli bychom tu velkého herce. On jím tedy byl u za svého života, ale ten brzký odchod je veliká škoda... Ke skvělým hereckým výkonům a parádním záběrům na velehory Slovenska už chyběla jen skvělá hudba a ani zde se tvůrci nemají za co stydět. Ústřední mírně melancholický motiv Zdeňka Lišky mi zněl v hlavě ještě chvíli po skončení filmu. Inu jak je vidět i za normalizace se daly točit pětihvězdičkové filmy. Já je filmu s klidným svědomím dám! Všiml jsem si, že je dal i uživatel Ujec (Peter Šperka) horský vůdce a záchranář, který byl zavražděn islámskými teroristy v Pakistánu při expedici na Nanga Parbat 23.6.2013. A tak mu tímto věnuji vzpomínku. Veliká úcta před všemi co zahraňují v horách lidské životy! * * * * * ()

Reklama

Reklama