Noční jazdci
Dobrodružný / Drama
Československo, 1981, 92 min
Martin Hollý ml.Hudba:
Svetozár StračinaHrají:
Radoslav Brzobohatý, Michal Dočolomanský, Leopold Haverl, Karol Čálik, Soňa Valentová, Ivan Palúch, Ľubomír Paulovič, Jozef Adamovič, Petr Čepek, Pavel Zedníček, Ondrej Jariabek, František Kovár, Ján Mildner, Hana Gregorová, Adam Matejka, Ján Greššo, Štefan Mišovic, Anton Trón, Jiří Krampol, Jan Kraus, Petr Skarke, Jiří Kodeš, Mária Hojerová, Anton GýmerskýObsah
Oproti sebe stoja dvaja zásadoví, nekompromisní muži. Jeden má za sebou obyvateľov chudobnej dediny, druhý zákon. Konflikt čaká na vyvrcholenie v záverečnej prestrelke. Výstrely z pušiek nakoniec padnú, no nestane sa tak na divokom západe ale na slovensko-poľskom pohraničí. Michal Dočolomanský v úlohe pašeráka koní a Radoslav Brzobohatý ako pražský colník sa v Hollého Nočných jazdcoch stretli v takmer westernovej konfrontácii, zasadenej do neistých a často dramatických rokov novozaloženej Československej republiky. (oficiální text distributora)
genetique
Tento film vie diváka obdariť v mnohých smeroch. Po stránke hereckej prakticky bezchybné, rovnako aj kamera a réžia, scenár sa občas niekedy stratí, no potom znovu naberie dych a svoju niť vôbec nestratí. Veľmi dramatický film z medzivojnového obdobia. Obdobie, ktoré bolo dramatické však inými udalosťami na svetovej scéne a tak sa táto problematika v našej histórii často neprávom opomínala. Tento film je dostatočná náhrada. Bože, čo by som dal zato, keby sa ešte na Slovensku podarilo natočiť niečo tak kvalitné a prirodzené. 80%.(9.11.2008)
sud
Vynikající halušky western (nebo spíše eastern). Čekal jsem solidní podívanou, ovšem dostal jsem vynikající příběh plný napětí, výtečné hudby a drsných mužů, který neztrácí tempo ani spád. Bez přílišných gest, bez prvoplánovosti s absencí klišé a s výtečnými hereckými výkony Radka Brzobohatého a Michala Dočolomanského. Ač jsem očekával jiný závěr, tento s příchutí nechutné politické machinace jsem rovněž uvítal. "Nelítostný souboj" po Slovensku. Zapomenutý skvost. 93%.(28.10.2008)
D.Moore
Velmi dobrý film. Až překvapivě dobrý. Hned první scéna mě nadchla svojí stylovostí, při spaghetti titulcích doprovázených burácející Stračinovou hudbou jsem jásal... A ten pocit mi vydržel až do konce. Postavit proti sobě Radoslava Brzobohatého a Michala Dočolomanského byl milionový nápad, zrovna tak myšlenka pojmout příběh jako klasický western a také ho tak natočit. K tomu všemu si přidejte ohromně působivou atmosféru tatranských panoramat, výborně obsazené vedlejší role a závěrečnou pointu... A dostanete snímek, který jsem si právě dnes zamiloval.(3.10.2011)
klerik
Dosť dobrá kovbojka. Má to skvelú atmosféru (trochu lepšiu ako mali velebené ŽELARY) a má to skvelé postavy (takmer ako v úžasnom JE TREBA ZABÍT SEKALA). Skvelá "chlapská" dobrodružná záležitosť...(29.10.2008)
Crocuta
Zajímavé přiblížení opomíjené části historie.(13.8.2007)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 10.10.1982 (3.4.2009)(3.4.2009)
tom88
Ja zapájam viac moje subjektívne hodnotenie a budem kritickejší. Zlý film to rozhodne nie je, ale stále sa mi nepáči ako je podaný príbeh, či ako je vyrozprávaný dej. Všetko je také nevýrazné a trocha zmetené, ako by režisér nevedel čo alebo ako to chce povedať čiže natočiť. Netrápi sa iba režisér, ale aj herci a kameraman. Myšlienku má film dobrú, mohol to byť slovenský skvost, no neschopnosť alebo skôr neskúsenosť tvorcov film mierne pochovali aj keď určitá kvalita je zachovaná. Viac sa mali tvorcovia pohrať s takýmto materiálom. 50%(30.7.2008)
jatamansi
Skvělé obsazení, kamera, dramatická hudba a mé milované Tatry. Dostatek lákadel. Už jen ten Čepek by stačil. Všichni jsou tak mladí. Epizodní Kraus ani nebyl kousavý. Brzobohatého parta – elitní herec jeden vedle druhého. Zde dobří i Kramol a Zedníček, tehdy ne tak profláklí „baviči“. Nedávno zesnulý Dočolomanský jako důstojný protihráč. A jeho banda - dnes už také není k vidění. „Penzia je dobrá len tehdy, ak sa jej člověk dožije.“ Vzpomínka na velké i menší postavy slovenské kinematografie. I když kde Brzec, tam Gregorová. O poznání mladší, ale ne štíhlejší. A smůla pašovat koně z Polska do Polska.(8.11.2008)
nascendi
Je mi ľúto, ale film bol pre mňa sklamaním. Na dobrý pocit mi nestačí stretnutie so známymi tvárami spred tridsiatich rokov, na obdivovanie Tatier nepotrebujem vidieť Nočných jazdcov, na dobrodružný film to malo nedobrodružnú atmosféru a easterny nemajú šancu dosiahnuť úroveň westernov. Celkovo som mal dojem nie príliš vydareného pokusu. Zaokrúhlení bratislavskí herci mi v ničom nepripomínali drsných horalov a česká ekipa stvrdla na pozícii figúrok panoptika. Škoda, veď Hollého filmy mám rád. Ale aj majster tesár sa utne.(30.8.2011)
Slimak
Ten způsob natočení a ta parádní akcička která nepůsobí v žádném případě trapně...to je žůžo...tento film bylo moje první setkání s Martinem Hollým a od té doby nedám na jeho práce dopustit....(22.6.2008)
klúčik
V prvom rade výborné herecké výkony ( Brzobohatý, Dočolomanský, ). Tento film je na slovenské pomery jeden z tých najdobrodružnejších. Krásne prostredie Tatier filmu moc pomohlo. 80%.(20.1.2006)
kebom
Pozoruhodný a dobre nakrútený tatranský eastern(16.3.2007)
ZkuKol
Opravdu velmi zajímavý námět a skvělé herecké obsazení, ale jako kdyby se tvůrci báli akce, spádu , napětí a schválně to zpomalovali a obírali o šťávu. Prostě nejsilnější dojem z celého filmu je obava: hlavně prosím neudělejme nějaký západní žánr, my jsme kluci z Československa a děláme jen film jako umění. Ať už to příběh žádá či nikoli, ať už to umíme nebo ne! Promarněná příležitost a přitom to ze začátku vypadá tak slušně...(30.10.2008)
Brejlil
Celý film se dá shrnout do závěrečné věty: "Pašoval koně z Polska do Polska." Víc tato neúměrně natahovaná anekdota nenabízí. Psychologie postav je poněkud zvláštní, což je dobře vidět po vraždě prvního finance. Jiný by bezohledně terorizoval celou vesnici (každý ví, co se vlastně stalo), ale Brzobohatého velitel nedělá nic. Dokonce někam zmizí (míněno filmově). Podobné je to po závěrečné přestřelce na hranici. A konec sice působí jako snaha o ironii dějin, ale je to jen pointa nepříliš dobré anekdoty. Jediné pozitivum: opět jsem si oživil trochu slovenštinu a ČT nabídla něco málo ze skoro neznámých slovenských filmů.(29.10.2008)
Kovaja
Už dlouho sem nezažil při sledování filmu takové blaho jako ted,tohle právem patří do zlaté pokladnice Československého filmu.Spousta skvělých herců ať už našich nebo slovenských zasezených do malebné ale drsné přírody.Herecký souboj 2 hlavních představitelů je opravdovým zážitkem.Duo Brzobohatý-Dočolomanský sou opravdoví páni herci kteří hrát nemusí ale oni se prostě takhle narodili.Opravdu neskutečný zážitek.Škoda jen že stopáž není aspoň o 30min delší(2.1.2009)
Hogo Fogo
prekvapivo dobry western(13.7.2005)
LuckyK
Velmi přesné vystižení historické atmosféry po vzniku republiky a postoj Slováků k Čechům a ke společnému státu. Krásně ukazuje mentalitu Slováků a obrovský rozdíl od povahy Čechů. Spor mezi dodržováním práva a norem oproti snaze o přežití s kouskem chleba v chudých horách. Na konkrétních osudech vykresluje opačný přístup ke společnému státu a způsobu myšlení a života, kdy jedni chtějí budovat vlastní stát doma a druzí utíkají za chimérou lepšího života do Ameriky a nemají trpělivost pracovat a čekat.(29.10.2008)
Gladi
Tomuto hovorim hviezdne obsadenie, naozaj velmi dobra drama z medzivojnoveho obdobia.(3.8.2011)
Cikinko
Výkvet slovenskej hereckej zručnosti a samozrejme aj dobre premyslený scénar so skvelým spracovaním.Film ponúka realistické dedinské prostredie s autentickou mentalitou pre vtedajšiu dobu , kde chleib náš každodenný tvoril základ nášho života. Ale čo potom , keď už dôjdu peniaze?.V tomto prípade musí zakročiť hlavná postava Marek , ktorý aj napriek pašovaniu sa snaží zachrániť celú dedinu. Vôbec som nenadobudol dojem, že film sa "vlečie" alebo má miestami slabé chviľky. Myšlienka celého snímku je podávaná postupne a gradáciu zabezpečujú jednotlivé zrážky konfliktov medzi pašerákmi a štátnou spárvou. Skutočne pôžitok a skvelý paradoxný záver zmluvy Veľkého Trianonu :D 5*(11.7.2011)
Danny88
Tvorcovia nevyuzili krasu Tatier kde sa aj dej filmu odohrava. Krasa Tatier je vo filme ukazana len okrajovo co je velmi velka skoda. Dalej film ma moc rychly spad a preto by som dal pred nos trosku dlhsej stopazi kde by mali vedlajsie postavy vacsi priestor na svoje role. Dalej chyba trosku viac prestrelok medzi paserakmi a financami. Toto su jednoducho veci ktore chybali k dokonalosti filmu, ktory vsak uchvaty vtedajsou povojnovou situaciou alebo skor atmosferou, (tesne po 1. sv. vojne). kedy vznik samostnanteho statu negarantoval istu pracu a plny zaludok. Kedy sa vlastne ludom nedostavali tieto veci a boli donuteni (najma v hranicnych oblastiach), zivit sa pasovanim (najma v tomto pripade) aby zaistili blaho svojim najblizsim...Film si isto este niekedy pozriem. Spokojny na 75% P.S. Zas vynikajuci Dočolománsky(2.10.2011)