Reklama

Reklama

Pohřbené duše

(TV film)
  • Velká Británie The Haunted Airman

Mladý pilot bombardéru je během válečné operace raněn a upoután na vozíček. Dostane se na léčení do odlehlé kliniky pod dohled doktora Burnse. Tam musí nenadále čelit nástrahám podivných lidí, záhadného starého domu i vlastní duše… (oficiální text distributora)

Recenze (26)

Morien 

všechny recenze uživatele

Pořád si nemůžu sama pro sebe stanovit, jestli se mi tolik líbil film nebo Robert Pattinson, ale ve výsledku mě prostě bavilo se na to dívat. A nejspíš se i podívám znovu. Temno po britsku, záběry na sochy podél vstupních bran, tajemná Rachael a úchylný Julian... Inu, asi to opravdu nebylo jenom Robertem... ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

„Svá kouzla často užívám na stvoření, co škodí nám. Čolek, ropucha, myš, pavouk… lidé krysařem mne zvou.“ Tak jsem se nechala nachytat na líbivou tvářičku „upíra“ Roberta Pattinsona a záhadami obestřenou kliniku s neméně tajemným doktorem Burnsem. – Všechno co se tu děje, je od začátku až do konce v režii na vozík upoutaného Tobyho, který si své stupňující přeludy hýčká a laská, aby si tu dlouhou léčbu něčím ozvláštnil. Kdo má v oblibě zjemnělého Robertka a mihotající se pavoučky, ten si přijde na své. Můj šálek černočerného mysteria, to však není. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já naštěstí netrpím na Pattisona a z upíří ságy jsem neviděl ani díl... Trpím ale na RAF a tak jsem do filmu šel z tohoto důvodu. Po lehkém zklamání z dokumentárních záběrů nočních náletů v modrém filtru s mixem současných interiérových záběrů Lancasteru jsem si říkal no ok. Je to jen jakási vysvětlivka pro to co přijde. To, že to pilot během letu schytá se píše už na přebalu DVD takže ani zde se žádné překvapení nekonalo. Dál už film byl lepší. Vojenská ambulance RAF odveze Tobyho do sanatoria. Jedná se o klasické anglické sídlo zasazené do podzimní krajiny (možná letní - ona ta Anglie si je dost podobná vyjma zim) krákajících vran. Takovýchto zámečků a starých sídel za války armáda zrekvírovala pro sanatoria a výcvikové tábory celou spoustu, majitele vystěhovala a platila jim nájemné. Pilot to koupil do páteře, takže je od pasu dolů ochrnutý. Zde tleskám Pattisonovi, protože ochrnuté nohy předstíral dokonale. K jeho nepohyblivosti, která je mu umožněna jen s vozíčkem se mu v noci do hlavy vkrádají noční můry. Vidí oběti, které zabil při bombardování německých měst, zejména ty civilní. Strach z můr vede k nespavosti což umocňuje jeho paranoiu a vnímání podivných zvuků a vjemů. Kdo o tomto tématu něco ví, nebude se tak pohoršovat nad výčitkami svědomí hlavního hrdiny. Mladí muži za války vstupovali do letectva z běžného života, málokdo byl hotovým cvičeným vojenským pilotem před válkou a otrlým k hrůzám boje. Řada lidí z normálního světa náhle létala s bombardéry a devastovala města nepřítele. Samozřejmě že pozitivním argumentem byl boj za správnou věc a proti tyranii. Přesto řada z nich měla veliké výčitky svědomí (často až po válce zejména po tom co viděli záběry ruin německých měst). Zkrátka ne každý dokázal nenávidět až za hrob, řada vojáků se ze svých činů zkrátka zbláznila byť byly dělány pro vítězství svobody. Toby je v tomto filmu na tom podobně. Toho námětu si cením. Konec je skutečně trošku zmatený a závěr jsem ani já moc nepochopil. Hlavně přítomnost doktora.... Dávám dvě hvězdy za zajímavý námět a výkon Pattisona. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skôr ako vyobrazením prepracovaného scenára je tento film cvičením kameramana a zvukára. A treba uznať, že sa im darí. Príbeh to tiež nie je márny, ktorý iný film vám ponúka čierne mory navrátivších sa vojakov z (akejkoľvek) vojny? Návratom sa totiž nič nekončí, pre mnohých sa možno práve tie skutočné muky ešte iba začali. A aj ten divný záver, pri ktorom chápem, že ho mnohí nemusia prijať, má svoje hlbšie opodstatnenie. Pattinson sa sem celkom hodí, je zaberaný často veľmi zblízka, počas jazdy kamery a z rôznych uhlov, je to proste jeho film. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Ať mi po tomhle filmu už nikdo netvrdí, že Pattinson neumí hrát... Zahrát ochrnutého "šílence" se mu podařilo bezvadně! Po většinu filmu jsem nedokázala potlačit strach a napětí. Nakonec jsem ani nevěděla, jestli je Toby skutečně tak šílený, jak vypadá, nebo za to může někdo jiný.. Perfektní thriller v čele se skvělými herci a vynikajícím příběhem a atmosférou!! Jen mě strašně mrzí, že to netrvalo déle.. Z takového tématu by se dalo vytřískat mnohem víc, tak snad jen proto se neuchýlím k plnému počtu.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Bude to nějakou chvilku trvat, ale nakonec se Robert Pattison vymaní z role upíra. Upír mu sice přinesl velkou popularitu, ale módní hity jsou značně pomíjivé, proto vítám jakoukoliv jinou jeho roli, která mu v budoucnu může přinést daleko víc. V jedné scéně se tu Toby holí čerstvě nabroušenou břitvou. To považuju za skutečné umění, protože když to někdo neumí, tak se může rázem ocitnout na pravdě boží. ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Pattinson umí hrát. O tom mě film přesvědčil. Dobře budovaná atmosféra a zajímavý námět pomohli zvednout hodnocení ještě o jednu hvězdičku. Asi si ale film budu muset pustit ještě jednou... ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Typická televizní inscenace; komu je víc než třicet, dobře ví, o čem mluvím. A že je novodobá, barevné postprodukční úpravy jsou všudypřítomné. Už jsem sice viděl horší věci a schizoidní nálada se Durlacherovi vcelku povedla, nicméně na tyhle hrátky, kdy jakože divák nemá tušit, co se odehrává ve skutečnosti a co je výplodem hrdinovy choré mysli, mi už vypučela alergie jako bábrlata. Pattinson mimochodem nic moc, působí jako čerstvý abslovent konzervatoře. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pilot bombardéru je po zranění umístěn na zotavenou. Má psychické problémy, začnou ho pronásledovat noční můry, výčitky svědomí z bombardování se zhmotňují. Vymyká se mu to z rukou, ztrácí pojem o čase i prostoru, kdo je přítel a kdo nepřítel. Dotud jsem děj pochopil. Napínavý thriller mne dvakrát uspal, ale nic mi stejně neuniklo, dotáhl jsem to do konce. Pokud měl snímek v hlavě diváka vytvořit zmatek, pak se zdařilo. Pokud tam byla skrytá myšlenka, nebo ložená nápověda, jsem pitomec, nenašel jsem. Úplně přesně jsem ani nepostihl důvod vzniku tohoto snímku. Alespoň atmosféra starého zámku se povedla. 50% ()

oveckaoa odpad!

všechny recenze uživatele

Bože to byla ale kokotina až to bolelo. Pilot bombardéru je zraněný a upoutaný na vozík a dán manželkou do jakési kliniky. Tam má noční můru a je mu líto těch líto co zabil (přitom ho tam nikdo nenutil aby to dělal). Navíc v té klinice má noční můry typu že vidí ty mrtvé lidi a myslí si že ho chce někdo zabít. Opravdu větší sračku aby člověk pohledal celý film je o absolutním hovně a táhne se až to bolí. Do toho dialogy typu ´´Kdyby někdo našel někdy mou useknutou hlavu a ptal se jí co tu dělá odpověděla by že neví kde má tělo,, (WTF) nebo nevěř na pověry můj zadní střelec měl nad svým místem podkovu pro štěstí a ta podkova mu spadla a zabila ho a smích (WTF na druhou) . Vrchol příjde na konci kdy zjistí že jeho manželka má pšenku s tím hlavním doktorem a zabije ji zatímco ten doktor se na to dívá a nic neudělá a to je konec pointa jak poďme jebat. P.s. poučka z filmu pokud někomu píšete dopis a někdo vám to zabaví a nedá mu to tak se na něj vůbec nemusíte zlobit (Tato scéna je v tomto filmu taky :-) ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Přijemná změna u Roba. Opravdu povedený filmek, zajímavé střihy v podání depresivní až místy psychicky ponoré atmosféry v domově pro staré veterány. Je vidět že britská kinematografie má své charakteristické rysy a umí diváka vždy mile překvapit. Závěr filmu byl pro mne překvapením. ()

greetchen 

všechny recenze uživatele

Příběh bez obsahu, postavy bez hloubky, hlavní hrdina bez výrazu. Ani tento film mě nepřesvědčil o tom, že by byl opěvovaný Robert Pattinson kdovíjaký herec. Hodnocení náctiletých fanynek možná tomuto snímku nasčítalo 61 %, ale nic to nemění na tom, že jde jen o 60 minut nudy, iritující hudby a nevyužité myšlenky. Aspoň že měli tvůrci soudnost se stopáží. ()

ElizabethBay 

všechny recenze uživatele

Film měl očividně dost omezený rozpočet, čímž se ale asi nedá omluvit poněkud nepochopitelný námět. Snímek jsem sice příliš nepochopila, ale co rozhodně oceňuji, je skvělý výkon Roberta Pattisona. Ochrnutý pilot, který se potýká s těžkými osobnímu démony, to je role, kterou zvládl opravdu na jedničku! Kdo má rád psychologické filmy, si na tomto filmu smlsne. ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Kopa rozporuplných pocitů...Opravdu film, který mě bavil a přesto jsem na vážkách co si myslet.Výkon Roberta je skvělý i když stále se mi vrácí scéna ve vaně kdy zapomene na to že je chromý a mírně zdvihne nohu..Tedy nehledě na tento mini detail byl film dost skličující jelikož mám stejnou fobii jako Toby pavouky bytostně nesnáším tudíž film znovu nemám šanci zhlédnout..za mě čtyři hvězdy za perfektní ponurou scénu,skvěle zahrané Tobyho šílenství a za to, že o filmu musím přemýšlet už čtvrtý den a rozhodně ne kvůli pavoukům :-) ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

chrabrý bojovník z 2 sv. si v sanatoriu na vozíčku uvědomí, že při bombardování zabíjel taky lidi, kupodivu. Teď ho za to straší noční můry a peklo, do kterého si ho mají odvést pavouci. Zas jeden z filmů, kdy místo hlavního hrdiny trpí divák čekáním na konec. Těch 60 minut vůbec neubíhá. Navíc je to zas jak reklama na tabák. Také lehce zparanoidnatí a břitva na holení se zakousne do něčího krku, vážně super zábavná nuda... ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Velké váhání, nakonec jsem se přiklonila k vyššímu hodnocení, ale možná to ještě zpětně srazím... Podívala jsem se na to jenom kvůli Pattinsonovi, abych se konečně seznámila s idolem náctek - koukat speciálně na upírské stupidity pokládám za bolestnou ztrátu času. Takže: Pattinson se role zhostil dobře, představuji si ho za pár let, až bude vypadat jako vysloužilý boxer. Film měl pomalejší tempo vyprávění, které mi vyhovuje, Co vadilo, byly však provařené motivy (pavouci, havrani) v kombinaci s "bombardovacími" nočními můrami - příliš křečovité spojení, příliš vyspekulované. A závěr? Cítila jsem se jako divák dost podvedená - jako by mi někdo najednou na samém konci podstrčil úplně jiný příběh. A nešlo o nějakou překvapivou pointu! O to víc vylezla na povrch samoúčelnost celé předchozí konstrukce, všech těch pseudohororových postupů a rekvizit. Sakra, skoro se mi chce snížit známku a nechat projít snímek jen s odřenýma ušima! ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

toto byl hodně zvláštní film a upřímně kdyby tam nehrál Pattinson, taky by se nic nestalo, protože on prostě neumí hrát a takže to mohl zahrát kdokoliv jiný a lepší herec, kdo se bojí pavouků, těch je v tomto filmu požehnaně, sem tam to bylo tajemný, konec překvapující, ale to je asi tak vše, takže pro mě jen průměr bohužel ()

vilusinska 

všechny recenze uživatele

Říkala jsem si, že když tam hraje Robert Pattinson, že by to nemuselo být tak špatné,no to jsem se ale pěkně sekla,od začátku až do třičtvrtě filmu obrovská nuda,až ke konci to začalo mít docela grády.Nechápu takhle vysoké hodnocení když ten film je v podstatě o ničem. ()

Reklama

Reklama