Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tmavej noci sa nad drevenou kolískou s práve narodeným chlapčaťom skláňajú tri sudičky. Každá z nich mu želá čosi iné - ale všetky spolu sa zhodnú, že keď dospeje, stane sa vládcom krajiny. On, syn chudobného uhliara žijúceho hlboko v lesoch. Len čo sa to dozvie kráľ, prikáže dieťa zabiť. (oficiální text distributora)

Recenze (53)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebyť tých zopár dementných monológov ako z telenovely, ktoré nám prezrádzajú myšlienkové pochody postáv a záverečnej scény na lúke, bol by som spokojnejší. Pávie pierko nie je nijako zvlášť výpravná rozprávka, na Soľ nad zlato v žiadnom smere nemá, avšak má svoju kúzelnú atmosféru, vďaka ktorej sa stala vianočnou klasikou. I keď iba v druhom slede. Dočolomanský môže kľudne hrať aj záporné postavy, najmä, ak sa poučia. No a do Vejmělkovej sme boli kedysi na základke všetci platonicky zaľúbení (myslím ľudí nad 30), takže dokážeme pochopiť aj mladíka, usilujúceho sa o ňu aj napriek tomu, že ho nemiluje...Opakovačka po 15 rokoch a ďalšia bude už asi len s deckami... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krásné dialogy - skutečně jako od Shakespeara. Nejlíp moudra vyznívají v monolozích - osamocený král v místnosti, která působí jako zpovědnice. Zaujmou i slovní přestřelky princezny. Škoda jen, že pohádka postrádá trochu víc humoru. A škoda dabingu. Postsynchrony chvílemi zněly tak, že jsme měl dojem, že sudičky jsou mimozemšťanky. Ale za pomněnkový úsměv Evy Vejmělkové chyby odpouštím:-) ()

Reklama

Remini 

všechny recenze uživatele

Nevidela som to úplne od začiatku, ale znovu mi to pripomenulo, aké krásne sú hrané rozprávky. Príjemne ma to pobavilo a veľmi sa mi páčil prejav hercov. Krásna výprava a kostýmy. Najprv som na toho kráľa nechápapavo pozerala, odkiaľ ho poznám. Nemohla som uveriť, že to je Michal Dočolomanský! Ešte som nevidela kráľa, ktorý by sa mu vyrovnal charizmou. Nedokázala som od neho odtrhnúť oči. To bol pán herec... ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Další variace na Plaváčka. Výpravná pohádka s nádhernými kostýmy, pečlivě a promyšleně udělaná. Výborné herecké obsazení. Potěšila mne minirole Radovana Lukavského, který mluvil slovensky téměř bez přízvuku. Co mi vadí, je přehršel vnitřních monologů, někdy se ztrácíme v tom, co si postava myslí pro sebe a co už říká nahlas. Pohádka se snaží přinášet hodnoty a hledat odpovědi bezmála na smysl lidské existence, bohužel divák se v tom filosofování ztratí a děj je prakticky potlačen. Dodnes vlastně nevím, ke komu Plaváček šel a co měl donést. Docela by mne zajímalo, jak tuto pohádku vnímají slovenští kolegové, emocionální hnutí mysli spíše odpovídá slovenskému naturelu než českému. A ještě připomínka v souvislosti s tímto dílem: roky mi vadí dabování slovenských herců v českých filmech a naopak, ale moje myšlenka, že každý herec by mohl mluvit svou mateřštinou je asi příliš revoluční (ačkoli to funguje již několik let úspěšně na Shakespearovských slavnostech). ()

hanikrivi 

všechny recenze uživatele

Spíše psychologizující vyprávěnka se zajímavou variantou na téma Tři vlasy děda vševěda. Ty kostýmy byly krásné, sníh i kopce také. Něco na té stylizaci je, že vás to upoutá, i když klidně by pohádce stačila i hodina. Musím říct, že ta scéna Očka se služebnou byla poněkud zbytečná. Ale aspoň vyniklo, že je to hajzl, když později chtěl princeznu za každou cenu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Záběry u řeky a chaloupky se natáčeli u přívozu ve vesnici Nadryby ležící u Plzně. (ČSFD)
  • Natáčelo se na hradě Pernštejn a Zvíkov. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama