Film bol natočený podľa rovnomenného knižného bestselleru Petra Pišťanka. Satirickým pohľadom uvidíme drastický vzostup jednotlivca k moci. Rácz (Andrej Hryc) prichádza ako jednoduchý človek do kotolne veľkého hotela v hlavnom meste. Možnosť regulovať a ovládať teplo hotela rýchlo prerastie u Rácza k brutálnej snahe o väčšiu moc nad priestorom v ktorom sa nachádza. Na ceste k moci a bohatstvu, počas ktorej sa odohrávajú bláznivé, dramatické i tragické príbehy postáv s ktorými sa Rácz stretáva, sa nezastaví pred ničím čo by mu bránilo k dosiahnutiu svojich cieľov. (klimo1)
POMO
Zopár postavičiek je trápnych do drene kosti (Miro Noga proste NIE JE xicht do celovečerného filmu, aj keby v ňom mal hrať cirkusového klauna), no Hajdu sa snaží a Hryc sa pre túto rolu narodil. Vo filme sú nevysvetlené a logicky nejasné zvraty, no záver toho veľa zachraňuje a slušne osvetluje urgentnú myšlienku. Z tých 10 celovečerákov, ktoré boli nakrútené na Slovensku od prevratu, sa tento určite zaraďuje do tej lepšej päťky. Ale je to nejaký kompliment?(20.10.2004)
Houdini
Křišťálový glóbus - výběr, Český Lev 2 nominace: Herec HR - Andrej Hryc, Kamera(7.9.2004)
Radek99
Výborná alegorie přeměny společnosti uvízlé v reálném socialismu do stadia nepřipravenosti na divoké údobí kapitalismu. Symbolický hotel coby abstraktní budova slovenského státu a dravá cesta z jeho kotelny až do ředitelské pracovny - kongeniální a fyziognomicky přesný Andrej Hryc coby metaforický obraz všehoschopného premiéra ex-rohovníka Vladimíra Mečiara... Díky jeho ,,kotelnickému" původu nepřekvapí zřetelná vazba na podsvětí a akcent na budování a využívání struktur šedé ekonomiky, nevybíravé způsoby zase dokreslují jeho dravou a přímočarou cestu nahoru... Vlado Balco natočil překvapivě silnou alegorii se zcela zřetelným a jednoduchým kódem... ,,S pánom Bohom, idem od vás, neublížil som, neublížil som, žiadnemu z vás...":-((13.10.2007)
2Pac
Jeden z mala dobrych slovenskych filmov podla uspesnej knihy.Tvrde zobrazenie reality Slovenska v obdobi "ranneho" kapitalizmu.Andy Hryc u mna stale ostane najlepsim kurico-podnikatelskym-mafianom ;)(27.2.2004)
Smok
Kniha bola o moc lepšia, tú som doslova hltal. Na tom plátne mi to prišlo také nejaké ťažkopádne a bez šťavy.(22.8.2008)
balba
Drsná metafora o cestě nahoru.(2.12.2006)
Wormboy
Mne sa tento film tak isto v podstate pacil,urcite jeden z najlepsich slovenskych novodobych filmov,ale aj odhliadnuc od toho,je to velmi slusny filmovy material,pri ktorom som sa vobec nenudil.(27.6.2004)
Had6
Komentář se ponese v klasickém duchu souboje kniha vs. film. Když mě film dokáže zaujmout více než kniha, mám bezmeznou radost. Tentokrát se tak ovšem nestalo. Nedokážu si představit diváka, který se kouká na tento film bez jakékoliv znalosti knihy. Podle mého názoru bylo ve filmu mnoho dějových skoků a divák se mohl občas ztrácet. Postavy svým chováním odpovídaly předloze a až na vyjímky (sorry pane Noga) šlo o solidní herecké výkony. Andrej Hryc je ovšem předčil rozdílem třídy, ačkoliv film se k jeho postavě zachoval velmi drze a nedovolil mu rozehrát takovou show jako v Pišťánkově knize. I tak si myslím, že Rivers of Babylon patří tomu lepšímu, co na Slovensku v 90. letech vzniklo.(27.3.2008)
Triple H
Slabý odvar knihy. Ale Hryc celkom ujde.(29.9.2007)
Pavlík
23. 02. 2010 (59.); takový společenský vzestup se mi vůbec nezamlouvá(23.2.2010)
kebom
Somarina. za všetky blbosti stojí len absolútne nezvládnutie stvárnenia obdobia okolo roku 1989 - stánky s reklamami Lucky Strike a West, Fiat Punto na ulici, moderné budovy, oblečenie. Nezvládnuté a zbytočné až na pár vtipných momentov. Koniec celkom dobrý a dramatický, len škoda že trval takých desať minút.(29.6.2010)
klúčik
Dosť veľké prekvapenie, hlavne námet je výborný. Skvelý Andrej Hryc.....75%.(26.11.2010)
kaze
odpad!Mala by som byť na to hrdá, ale musím po pravde povedať, že je to otrasný film...(18.7.2002)
Martinius
po prezreti tohto vytvoru sa mi natiskala otazka: je to este stupidnejsie ako knizna predloha alebo nie je? rivers of babylon totiz nie je ani komedia (vtipna bola jedine scenka, kedy gogal autom strhol koberec pred hotelom), ani drama, ani (akoze)mafiansky thriller. vzhladom na tvorivu neschopnost rezisera i predlohy by sa to cele dalo alibisticky klasifilovat ako akysi poloromanticky postsocialisticky umelo pozliepany gyc. maglajzovy gyc s pasakom s dusou basnika, s mafianom, ktory posobi skor dementne ako hrozivo (kam sa hrabe hryc na romana fratrica), so zbytocnym komparzom (noga), s estebakom trapnostnej kategorie kamenaku (danciak) a onaniou pseudofilozofickych myslienok, ktore sa reziser snazi do filmu natlacit na ukor deja. trapny je vztah mafiana s ezoterickou, trapne su aj rozne detaily vyplyvajuce z filmarskej povrchnosti (napriklad v 1989-tom este nebola policia ale "VB", pred revoluciou neexistovala firma mediaprint kapa a budovu VUB na nivach postavili az v 1997-om...). ako parodia na meciarizmus film zlyhal obsahovo naplno. rivers of babylon vo mne vyvolal depku. depku z toho, ze na slovensku sotva existuje nieco lepsie. alebo ak existuje, nedostane sancu, lebo tu vladnu kadejaki pistankovia, matkinovia, desmod ci taslerovia...(17.12.2009)
Topco
Vôbec to nebol extra zlý film! Andy Hryc a Vlado Hajdu boli obsadení doslova famózne! Škoda však nevýraznej réžie a najmä slabého scenáru, ktorý sa pomocou vnútorných monológov snažil o filozofický presah a kritiku spoločnosti. O čosi šikovnejší režisér, premakaný scenár a máme tu pomaly kultový slovenský počin. Škoda, lebo Hrycov a Hajduov talent je tu badateľný... 6-7/10(22.11.2008)
TomJ
Nemozem suhlasit. Hryc bol vyborny kuric :). Plejada skvelych slovenskych hercov a vobec. Bol to skvely film.(12.10.2003)
cure
Film, ktorý sa absolútne minul účinku, čo si môže na svoj vrub pripísať najmä režisér, scenárista a príšerný kasting.(14.9.2008)
petisek
Skvelé filmové spracovanie mojej obľúbenej knihy. Niektoré pasáže boli síce nejasné a možno zbytočné, ale film presne vystihuje atmosféru, ktorú som cítil pri čítaní Pišťankovej knižnej predlohy. Z hercov sa mi najviac páčili Hryc a Hajdu, ale celé herecké obsadenie bolo solídne. Rivers of Babylon patrí určite k tomu lepšiemu, čo sa na Slovensku v 90. rokoch natočilo.(21.11.2008)
shulooo
Mozno by som to hodnotil vyssie, keby kniha nepatrila k mojim najoblubenejsim a nepoznal som ju takmer naspamat. Priemerny slovensky film.(3.6.2009)
winstonik
Hoci Peter Pišťanek nebol veľmi spokojný s prevedením jeho predlohy, nie je to až taká filmová katastrofa - o to viac, ak uvážime, že v 90. rokoch to s filmovými počinmi na Slovensku poriadne škrípalo. Faktom je, že jedna časť majiteľov kapitálu vznikla presne odtiaľto. Tá druhá, silnejšia, vzišla z komunistických kádrov. Na to netreba pri sledovaní filmu zabúdať.(19.5.2008)