Reklama

Reklama

Příběh o lásce a smrtelnosti, svobodě a utrpení podle románu Philipa Rotha. Profesor David Kepesh (Ben Kingsley) věnoval značnou část svého života výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Otevřeně přiznává, že krásné ženě nedokáže odolat. Když však po šedesátce potká skvostnou Consuelu (Penélope Cruz), její mládí, její nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává, i podivná netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm probouzí žárlivost, kterou Kepesh nedokáže zapudit dokonce ani ve chvílích, kdy ji svírá v náručí, ztrácí svůj obvyklý ironický odstup a soustředění, přestává racionálně uvažovat. Před nejhorším ho však zachraňuje láska zralé ženy.
Film byl natočen podle románu nositele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha a jeho název "Umírající zvíře" odkazuje na citát z irského básníka W. B. Yeatse, v němž se hovoří o tom, že lidské srdce, nemocné touhou, je připoutáno k umírajícímu zvířeti. Moudrá výpověď stárnoucího muže, který prahne po lásce a plnosti života a jen těžko se vyrovnává s vědomím, že to vše bude muset už třeba zítra opustit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (322)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné drama o lidských vztazích, kterému dominuje výkona Bena Kingsleyho a přenádherné Penélope Cruz, ze které se stává kvalitní herečka. Celým snímek nás provází nádherná převážně klavírní hudba, která snímku dodává pěknou atmosféru. Pohled do života postaršího muže je zajímavý a moralizující, ale filmů s podobným příběhem je mnoho a Elegy řadím do průměru. Tři a půl hvězdičky...... ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

To ,źe jste starší není zárukou ,že máte méně času než někdo třeba i výrazně mladší. Chvíli se nedíváte a čas vám uteče. Škoda ,že většina z nás se trápí minulostí a bojí budoucnosti ,a natolik se tím zaměstnává ,že přítomnost si nedokáže užít plnými doušky. Ono totiž i když se jen otočíte ,čas uteče. Ač byl Elegy velmi smutný ,rozlil se po něm v mých žilách životní optimismus a sama sobě dala(všimněte si minulý čas) slib ,že žít budu(budoucí čas:-o) , takže pardon znovu, že jdu žít TADY A TEĎ. ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Jeden pomalu odkvétající život, který si blížíc se završení své pouti uvědomuje prázdnotu, v níž byl po celou dobu uvězněn. Přesně takový je život profesora Davida Kepeshe, jemuž proudí více krve do pohlavního orgánu než do srdce. Kepesh, známý to sukničkář, by asi nikdy nečekal, že se jedné z jeho studentek, Consuele, podaří uvést tep jeho srdce do toho správného rytmu, a že se z cynického sexuálního hladovce může díky kouzlu krásky s čokoládovýma očima stát něžný romantik. Stalo se tak a z nezávazného flirtu se stala tragédie, při níž zabolí srdce, vyrojí se pár slz a v mysli vykvete několik duchaplných myšlenek. Dva milenci, jeden klavír mezi nimi, dva staří přátelé, umění aplikované na život, velmi subjektivní monology, trefná moudra, intimita a spousta emocí...to jsou hlavní ingredience pro vytvoření tak senzitivního a vpravdě skvělého zážitku, jakým pro mě Umírající zvíře bezesporu je. Přičtu li k tomu ještě vynikající výkony, na kterých film stojí, citlivou práci kamery a skvělý hudební doprovod, musím před dalším režijním počinem Isabel Coixet pokorně smeknout. Ben Kingsley konečně po dlouhé době dostal roli, ve které může naplno projevit své nesporné kvality a já bych mu za ní hned dal zlatou sošku, Penélope Cruz je film od filmu lepší a její herecký projev v tomto filmu vedle jejího půvabu rozhodně nezanikne. Velmi mě překvapil Dennis Hopper, o jehož hereckém umu nepochybuji, ale vidět ho v takové roli, jakou (bravurně) ztvárnil v Umírajícím zvířeti, je pro mě nevídaným a překvapivým zážitkem (v porovnání s jeho rolemi psychopatů, Modrý samet budiž příkladem). 90% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Čekání na Penélope ve Vicky Cristina Barcelona jsem si chtěl zkrátit filmem Elegy, kde hraje společně s Benem Kingsleym. Zpětně se však stydím a slovo '''zkrátit''' - dávám do mnohých uvozovek. Jedná se prakticky o herecký koncert těchto dvou person, téma je dosti sexuální (podle povídky Philipa Rotha - díky @ za osvěžení paměti) a věřte mi, že si film (včetně nádherné Penélope) z hlavy jen tak nevyženete. Nejradši bych teď celý text smazal a namísto komentáře vštípil otisk mých pocitů.. budiž aspoň náznak - a nechávám se dále unášet .. aaaaaachhhhh. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Standardní drama, které nijak nepřekvapí. O lidech, kteří se v jisté fázi života ucitnou v krizi. Už to tady bylo hodněkrát, starší muž a o hodně mladší milenka a jak to asi dopadne. Výkony herců jsou sice procítěné, ale žádnou hloubkou mě neomámily. Trochu ubrat na citovém vydírání a film by nemusel zůstat v takové šedi. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • David říká Consuele, že vypadá jako Maja Desnuda z Goyova obrazu. Penélope Cruz hraje ve filmu Volavérunt Pepitu Tudó, která pravděpodobně stála Goyovi pro tento obraz modelem. (novoten)
  • Natáčení probíhalo v kanadském Vancouveru. (Terva)
  • Penélope Cruz získala v roce 2008 za roli Consuely Castillo cenu LAFCA v kategorii nejlepší herečka. (Terva)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama