Reklama

Reklama

Neklidný

Obsahy(1)

Moshe Amar odešel z Izraele do New Yorku před dobrými dvaceti lety a za celou tu dobu se nikdy neohlédl zpět. Viděl by totiž za svými zády nejen ženu, která ho milovala, ale také malého syna Tzacha. Jenže jako básník a umělec si na taková zklamání už víceméně zvyknul a udělal z nich dokonce cosi jako uměleckou značku. Až doposud se mu v Americe příliš nedařilo, ale během posledních pár let se karta začala obracet. Našel komunitu, která si oblíbila jeho poezii, našel dokonce i múzu v podobě drsné barmanky Yolandy. Prostě se vše mění k lepšímu. A do toho přichází Tzach, čerstvě propuštěný z izraelské armády. Mladý muž, kterého Moshe nezná a který naopak nezná tvář svého otce. Střetávají se dva přeplnění lidé – jeden vztekem a druhý vinou. Dvě individuality, které postrádají základ, na němž by bylo možné cokoli společně stavět. Dva muži, kteří si nemají co říct, byť by tolik chtěli. Je ještě po takové době možné začínat znovu? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

emma53 

všechny recenze uživatele

Nad touto čtyřkou jsem dost dlouho přemýšlela, ale nakonec jí dám, protože výrok Mošeho : "Jsme ztracenci a nevíme kudy dál...." jsem mu do písmene věřila. Ne že by mě jeho básnické vlohy nějak zvlášť uchvátily, ale právě ten jeho bezcílný život, kdy se držel jen tak tak nad vodou a ani sám nevěděl co se sebou má vlastně dělat, byl tak skutečný, že jsem tomu musela věřit i kdybych nechtěla .Takhle nějak si to skutečně u takových lidiček představuji v reálu. I Tzacha mě bylo líto a chápala jsem jeho zvláštní přístup k životu a nalomenou duši. Ten výraz "neklidný", či "nepokojný" je velmi vhodný název, protože byl cítit z každého záběru kamery a to oceňuji na tomto snímku především ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na Neklidného jsem se rozhodla podívat, když jsem zjistila, že v něm hraje Ran Danker, který mě zaujal již ve filmu Eyes Wide Open. V popisu filmu se píše, že se střetávají dva lidé. Předpokládala jsem tedy, že na jejich vztahu bude většina děje postavena. Že budeme sledovat, jak se jejich počáteční obavy, vztek, léta ukryté a stále bolavé city či nesmělost budou postupně, přes všechny nesnáze a chyby, formovat do silného pouta mezi otcem a synem. Jenže jejich první setkání proběhne zhruba dvacet minut před koncem filmu. A je to přesně pouze tato krátká doba, v níž je nám jejich shledání, konflikty či usmíření ukázáno. Jinak většina děje se zaměřuje na Mosheho a jeho čtení poezie v klubu či čtení dopisů od syna. A z druhé strany na Tzacha a jeho pobyt v armádě, při plnění "úkolů" a nakonec při jeho propuštění. Příběh je natočen rozhodně kvalitně, ale postupem času může začít upadat do jednotvárnosti, zvláště, když jste byli zvědavi na jejich setkání. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné drama o leckdy nepříliš lehkém životě přináší tento snímek, který se paralelně odehrává v New Yorku a v Izraeli. Moshe, původem z Iraele, žije už 20 let v New Yorku a snaží se protlouci jak se dá a v poslední době se mu začíná dařit na poli básnického umění. Tzach je jeho syn, kterého Moshe zanechal spolu se svou manželkou v Izraeli těsně po jeho narození a zpřetrhal s ním veškeré kontakty. Jenže jeho bývalá manželka nyní zemřela a Tzach, který je ostřelovačem v izraelské armádě, začíná postupně kontaktovat otce a je připraven mu dát důrazně najevo svůj hněv. Film o poutu otce a syna, kteří se nikdy nepotkali, kteří se neznají, a kteří nejsou ve svých životech příliš šťastní. To je hlavní téma tohoto snímku. A musím říci, že velice nadprůměrného snímku. A ač jsou tu třeba některé nudnější či hluché scény, přesto film dokáže zaujmout a dokáže divákovi vpustit do žil trochu toho smutku a trochu té depresivní nálady. I když zase ne příliš mnoho. Film je totiž také o naději, a ta z konce filmu přímo prýští. Herecké výkony jsou zde snadno uvěřitelné, všichni herci si se svými rolemi poradili se ctí. Prostě zajímavý a rozhodně pozoruhodný film, který stojí za to vidět. Dávám čtyři hvězdičky. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Odhlédnu-li od své averze k filmům o podobných lůzrech jako je Moše, musím konstatovat, že je to silný a dobrý snímek, který stojí za doporučení. Jste-li jako já k smrti znechuceni z posedlosti, se kterou se jisté spektrum amerických filmů zaměřuje na vztah mezi otci a jejich syny, pak by vás mohl Amos Kollek (tak jako mě) tímto svým snímkem přesvědčit, že je ještě brzy lámat na tímto motivem hůl. "Neklidný" je překvapivě dojemný i vtipný film, který mj. prostřednictvím konfrontace dvou kultur podává originální výpověď o životních hodnotách a relativitě štěstí, viny i našich minulých chyb. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neprávom nie príliš známy izraelský film sa našťastie dostal do programu našich verejnoprávnych televízií, za čo im patrí vďaka. Málokedy mi zostane v hlave nejaký herecký výkon. Výkon Mosheo Ivgy, jeho splynutie s postavou vo mne vzbudzuje pocit, že sa jedná o autobiografický film, kde hrá samého seba. Omnoho mladší Ran Danker zaostáva iba o kúsok v úlohe jeho odcudzeného syna. Film sa zaoberá ich komplikovaným vzťahom, kde otec nie je schopný prijať zodpovednosť za svoj život , zatiaľ čo jeho syn sa musí vysporiadavať s vraždením teroristov, ktorí sú ale tiež otcovia rodín. Izraelská spoločnosť pôsobí navonok kvôli pretrvávajúcim konfliktom ako celistvá, Režisér Kollek sa snaží v tomto kontraste ukázať, že na tej najelemtárnejšej úrovni, v rámci rodiny, to vôbec nemusí fungovať. Potešilo ma porušenie niektorých zavedených dramatických klišé (postrelené dieťa nezomrie, Izraelský vojak sa normálne baví s mladými palestínčanmi a zbalia spolu ruské turistky). ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Táto konverzačná komorná dráma s dobrým posolstvom má jednu veľkú nevýhodu. Jej jediným zjavným kladom sú obsažné dialógy. To kladie na diváka vysoké nároky na sústredenosť, ktoré sú v nočnom vysielacom čase nesplniteľné. Po väčšinu filmu som si vravel: je to zaujímavé, ale nech to už skončí, lebo sa mám tých dialógov dosť. Moja škoda. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Velmi upřímná výpověď o tom, jak možno nahlížet na současnou zemi izraelskou... Izraelská kinematografie mě vždy přitahovala svou upřímností a nevyumělkovaností. I zde jsem se s ní potkala jen v tom nejlepším a vřele tento film doporučuju ke zhlédnutí. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Vztah New York - Tel Aviv není malina. A natočit o tom film taky není snadné. (Zdá se mi to, nebo opravdu zapomněli na časový posun? a tak si volají napříč pásmy.) Průměrné koprodukční drama. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že tento zajímavý příběh je ochuzený o to nejpodstatnější. Zatraceně málo dialogů mezi otcem a synem. Zatraceně málo společně strávených chvil. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Poutavé a netradiční drama, které prostřednictvím příběhů otce a syna představuje zajímavé a drsné pohledy na současný Izrel a nepochybně nutí i k zamyšlení. Malinko mě zklamal konec, který tak nějak po tom všem vyzněl do ztracena, ale jinak film, u kterého jsem doslova hltala každou minutu. Lepší 4*. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Neklidný v sobě nese cosi, co ani po pár dnech nedokážu popsat slovy. Tak říkám, že je to skvělý film a to cosi neohrabaně zvu chlácholivou esencí života. Kolik jiných filmů toto v sobě má? ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Pred chvíľou som to dopozeral na STV 2 a musím povedať, že sa mi trafili týmto filmom do nocou zakalenej nálady dokonale, hneď som dostal chuť znovu napísať nejakú neveselú báseň čo pomáha odstraňovať posledné záchvevy mojej umierajúcej duše. Príbeh dávneho utečenca z Izraela (týpek príbuzný Bukowskemu), ktorý zdrhol pred vojnou a hlavne malým synom je perfektnou sondou do dvoch rozorvaných myslí, ktoré majú šancu pristať v "pokojnom prístave" New Yorku. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Konečne sa niekto odvážil zobraziť židovskú tematiku aj inak ako holokaust, či komédiu dlhobradých roztržitých ortodoxných pánov s jarmulkami na hlave. R.Danker v roli otca, utekajúceho sám pred sebou a zo štátu, kde nedosiahol uplatnenie v umeleckej brandži sa smelo môže porovnávať s najväčšími esami hereckého neba. A len tým najväčším uveríte každé gesto, každý poryv tváre. Danker to ani nehral, on to skrátka žil. Ani sekunda ma nerušila, žiadne afekty, len sledujete ako cez kľúčovú dierku. Vynikajúce. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Poutavé, realisticky natočené drama o deziluzi ze života, z vlastních kořenů a hlavně ze sebe samého. A o pokusu ten život dát nějak dohromady, aby zase začal dávat smysl. A ačkoliv film je to tedy veskrze smutný a depresivní, rozhodně dává smysl. 80% ()

Lethe 

všechny recenze uživatele

New York a Izrael, otec a syn, bohemstvi a armada....tyto zpocatku oddelene entity se v prubehu filmu postupne prolinaji a v zaveru se pekne propoji. Smutny, skoro az depresivni film se silnym pribehem, ktery poutavym zpusobum priblizuje zivot v zidovske komunite v New Yorku. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Moshe Ivgy, pro mě neznámý herec, nyní na pořád zapamatovatelný role "naplaveniny". Kdo nezažil, nepochopí hloubku nejistoty, malých vítěztví, cenu asimilace a hledání same sebe. Aluska88 - 3 hvězdy je málo a ty to víš :). ()

olgab 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní izraelské drama. Dva příběhy, otce-Mosheho, žijícího už 21 let v New Yorku a jeho syna Tzacha, žijícího v Tel Avivu. Toho i svou ženu před lety opustil a zanechal v Izraeli. Celých 21 let je otec a jeho syn bez kontaktu. Paradoxní je, že k sobě, sice horko těžko, najdou cestu až po smrti matky. Výborné herecké výkony, zvláště Mosheho Amara. ()

Související novinky

Filmová přehlídka zdarma na Dnech Jeruzaléma

Filmová přehlídka zdarma na Dnech Jeruzaléma

17.06.2015

DEPO2015 v Plzni a nový kulturní prostor na Stalinu na pražské Letné a další místa v metropoli se od 19.6. stanou dějištěm multižánrového festivalu Dny Jeruzaléma. Vstup na projekce je zdarma,… (více)

Reklama

Reklama