Už mezi dětmi může zlověstně rašit nesnášenlivost. Přesvědčí se o tom i talentovaný Petr, jehož mezi sebe nepřijmou noví spolužáci - naráží jen na odmítání a dokonce na zradu důvěry. Více než rozkrýt dětské mentality se však tvůrci pokoušejí předložit jakou modelovou společenskou moralitu, které ovšem schází jak věrohodnější motivické zázemí v jednání jednotlivých postav, tak odvaha poukázat na fungování deformovaných vztahů. Avšak úrovně a sdělnosti Schormova filmu Pět holek na krku, který se zabýval obdobným problémem, bohužel nedosáhli. (oficiální text distributora)
dobytek
Jééé, tak na tohle jsme kdysi chodili do kina se školní družinou a už tehdy mi ten hlavní hrdina připadal jako debílek. Když jsem teď na to náhodou v televizi natrefil, tak jsem se z nostalgie na to podíval. No je to taková píčovina pro děti s nějakym morálnim ponaučenim na konci. Mimochodem dětský herci jsou naprosto otřesný.(18.9.2011)
veronikav
Snad až trochu moc poučné :-( Plná třída sobeckých, nesnašenlivých dětí proti jednomu čestnému ? Trochu zvláštní :-))(12.4.2009)
Rhed
Petr "Chápan" Kantor míří z Prachařic do štatlu. Štatláci ho (samozřejmě) nepřijmou, s výjimkou týraného Bronislava Brandejse. Zajímavé je, že poučky o profilu správňáckého mladého budovatele reálného socialismu jsou ve filmu spíše zesměšňovány, jediným mentorem s faktickým impaktem zůstává třídní učitel Skopal aka "Hugo" Hohaus. Osobně mě kdysi nejvíce "dostal" mladý Potužník; jeho potrhlé nápady i hlášky - "Pánové, s těma si neužijete. Nejlepší jsou šeredy s chlupatýma nohama". Evidentně tatíkova škola.(14.12.2011)
argenson
Netvrdím, že my jsme nedělávali kravál, ale mně tyhle dětský filmy přijdou všechny strašně uječený. Ale je fakt, že v 80. letech se tenhle žánr u nás nedělal špatně a Správná trefa to jenom dokazuje. Včetně účasti tehdy ještě méně známých herců, například Miroslava Donutila krátce předtím, než se stal pražskou hvězdou.(3.2.2011)