Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Len Merick (Kirk Douglas) coby federální maršál se náhodou dozví o lynčování a věšení bez soudu. Přispěchá se svými zástupci okamžitě na pomoc. Když dorazí na místo popravy, je už provaz na stromě a odsouzený strká hlavu do oprátky. To však jako příslušník zákona nemůže dovolit a tak bandě rančerů 'odsouzeného', obviněného z krádeže dobytka a vraždy, odváží do Santa Loma. Po cestě se ještě zastaví u zajatce Timothy Keitha (Walter Brennan), kde potkají jeho dceru Ann Keith (Virginia Mayo). Ta svého otce nemůže opustit a tak vyráží na cestu s nimi. V patách jsou jim ovšem rozzuření rančeři a před sebou dlouhá a nemilosrdná poušť. (Mol)

(více)

Recenze (7)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Malý, ale dobrý příběh o jednom maršálovi, který se rozhodne, že nenechá lidi vzít spravedlnost do vlastních rukou. Jako western to funguje, ale co je ještě lepší, to je skutečnost, že to funguje i jako příběh. Pointa je zde dobrá, a i když nemusím happy endy, tady to bylo celkem snesitelné, i když jiný konec by měl ještě silnější dopad. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Většinou všichni herci z těhle filmů jsou už mrtví. Né tak Douglas. Film by byl dobrej a Dougles hrál skvěle, ale napsali mu hroznou roli. Páč klasickej Kirk by toho starýho ču.áka pověsil na prvním stromu hned po tom, co podruhý zazpíval tu písničku nebo by mu aspoň prostřelil koleno a nebo mu dal roubík a svázal ho. Ten dědek mě tam strašně iritoval. Buchtě měl taky naliskat hned a neprudila by tolik. Tyto dvě role: otravnej starej pec a jeho dcera mi zkazili celej film a říkal jsem si, jestli náhodou Raoul si nedal pásku na to zdraví oko, že to neviděl. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Solídne vystavaný western s Kirkom v úlohe maršála, ktorý v mene spravodlivosti je ochotný obetovať aj svoj život. Dlhé putovanie púšťou nenudí, medzi putujúcimi sa rozohrávajú rôzne hry o získanie protivníkov na svoju stranu a nie je núdza o nečakané situácie. To už sa nedá povedať o konci filmu, ktorý je ľahko predvídateľný a ja som čakal hodnú chvíľu, kedy to už Kirkovi dopne, takže za to puntík dole. Aj tak ide stále o nadpriemerný western, kde okrem Kirka vyčnieva, ako vždy úžasný, Walter Brennan. 70% ()

karelondatra 

všechny recenze uživatele

SPOILER!!! Takhle děravý scénář se jen tak nevidí. Člověk nestačí kroutit hlavou, kde se ve všech bere jejich pomatené chování a uvažování. Už samotná nosná linie celého filmu — na začátku místní kovbojové věší chlapa; šerif jim jej vytáhne z oprátky (k jejich vrcholné nelibosti), aby jej převezl k zákonnému soudu a dal mu šanci se obhájit; a ten chlap za to šerifa nenávidí, celý film usiluje o to zdrhnout a vrátit se zpět — tam, kde všichni prahnou po tom jej pověsit. Dává to smysl? A v podobném duchu se chovají prakticky všichni herci celý film. Emoce postav jsou labilní, zkratovitě lítají ode zdi ke zdi. Celoživotní kámoši na sebe kvůli úplné prkotině vytahují bouchačky. Ti, co se nenávidí, se vzápětí milují, to vše konče "zapomenutím" na jediný předmět doličný, který celý film vezou k soudu, aby si u přelíčení vůbec nevzpomněli, že jej mají. A proč vlastně jeli naši hrdinové zkratkou přes smrtonosnou poušť, aby dorazili do cíle o tři dny později než všichni ostatní, kdo to vzali v klidu okolo, na to film také odpověď nedává. Když nakonec dcera souzeného, snažící se šerifa celý film zastřelit, mu zničehonic skočí do náruče stylem "bude svatba", cítíte s povděkem, že přišel happyend a čas filmu se naplňuje. Znáte-li Cimrmanovu hru Hodina pravdy ( https://www.youtube.com/watch?v=GA6vkcqm_5Y ), tak tenhle film je scenáristicky ekvivalentní. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dle zajímavosti zde uvedených nemá Kirk Douglas tento svůj film rád. To je možné, ale pro mě osobně to byl zážitek, který si vyslouží nejvyšší hodnocení. Zaujala mě samotná ústřední dějová linie, v níž se promítá otázka viny či neviny, lynčování a nespravedlivého odsouzení. Kirk Douglas tu sice možná nehraje tak drsného šerifa, jak bychom od něj čekali, ale to vůbec nevadí. Zážitek pro mě umocňuje také vylíčení prostředí (extrémní podmínky pouště) a závěrečná pasáž počínající v soudní síní a končící u šibenice. Snímkem se line příjemná písnička Down in the Valley. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Kirk Douglas prohlásil, že tento film nenávidí a natočil ho jen proto, aby splnil smlouvu na sedm filmů s Warner Brothers. Tento byl poslední. (Locksley)

Reklama

Reklama