Reklama

Reklama

Bílá vrána

Trailer 1

Patnáctiletý Thomas Mollison chce vyrůstat jako každý teenager v jeho věku. Má to ale těžké. Protože je jeho otec voják, rodina se často stěhuje a plachý chlapec se jen těžko sžívá s novým prostředím. Jeho život však ještě více ztrpčuje skutečnost, že jeho starší bratr Charlie je autista. Zatímco rodiče Charlieho dávno přijali, Thomas nikoli. Stydí se za něj a ve skrytu duše ho nenávidí. Pak ale potká Jackii, které Charlieho společnost nevadí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No tyvole tohle byl film......na něj fakt nemám slov. Možná za to může dabing, ale asi ani v originále bych nevydržel. Bylo to hlavně kvůli tomu autistovi, co se po plátně proháněl prakticky celý film. Poslouchat jeho "éeeé" každouo půl vteřinu bylo tak ubíjející, že jsem snad o nějaký to IQ v tu chvíli sám přišel, protože to se fakt nedalo strpět. No Charlie ne neutíkej (řiká jeho bratr) - éeeé - (Charlie vběhne do cizího baráku) éeeéé - Né Charlie, vrať se - (Charlie vběhne do prvního patra, kde je sprcha se záchodem a začne do jednoho chcát) éeeeéee - Charlie nech toho a pojď rychle pryč - (Náhle ze sprchy vykoukne holka a začne hrozně řvát, Charlie furt chčije na hajzlu a vydává jeho éeeeée) - Eéééeeeéeeee éeee ée ee (o pár éeeeée a dvě minuty déle už je Charlie s jeho bratrem venku s pěknou ostudou v rukávech, vlastně těžko, oba byli ve slipech) ééeeeée a Charlie už zase čumí na pohádky. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Milá, malá, dobře zacílená indie "pocitovka", která mě sice nijak výrazně nepohnula, ale ani mě neiritovala (jak se to občas podobným člověčinkám daří). Gemma Ward je kouzelná... a některé situace taky, třeba dialogy přes medvěda. Příjemný a vizuálně hezky příčísnutý film. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

The Black Balloon - volně přeloženo asi jako ,,černá ovce" či ,,bílá vrána" (tady se čeští distributoři s českým názvem docela zdárně vyrovnali)... Nádherný australský ozvuk (především ve své retro atmosféře) legendárního amerického snímku Co žere Gilberta Grapea. Melodramatický film nabitý emocemi, který se dotýká elementárních otázek lidství. Skutečná oslava toho lidského v člověku. Sám se bojím komparovat a nejsem si zcela jist, jak bych obstál v životních rolích hlavních hrdinů tohoto skutečně neobvykle silného příběhu. Hodně šťastným (ale i odvážným) krokem bylo ukotvení někde ve vodách žánru teenagerských komedií, šestnáctiletý hlavní hrdina by v jiném životě a jiném filmu řešil úplně odlišné, veselejší problémy. Mladý Thomas je však determinován rodinou a především svým autistickým bratrem do té míry, že jeho puberta je o poznání těžší břímě, než u jakéhokoliv z jeho vrstevníků. Herecké výkony jsou strhující, příběh poutavý a hořkosladký, komedie se volně prolíná s tragédií a dozajista je tohle skutečně originální, bolavě romantická love story. Šetřete si emoce na tenhle film...budou vám třeba... Podobné filmy: Co žere Gilberta Grapea, Benny a Joon, Rain Man, Malaton ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Na první pohled jemnocitné, tklivé a čapkovsky-lidské. Ve skutečnosti tezovité, průhledné, triviální a strašlivě zhovadilé. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nic novýho pod sluncem, to je jasný na první pohled, většina se toho už dala vidět v Co žere Gilberta Grapea a tady je to jen trošku modifikovaný do teenagerovskýho příběhu, ale drama to je i tak výborný a herecký výkony, pokud se podívám, co maj herci za sebou, jsou fakt fantastický, i když si myslim, že DiCaprio byl ještě o třídu lepší než Luke Ford ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Uf. Před zhlédnutím jsem neměl tušení co je ta Bílá vrána zač, po pár minutách ale bylo zřejmé, že mě čeká dlouhá prvoplánovitá zbytečnost, která bude těžit jen z citů k hlavní postižené postavě. Naštěstí to tentokrát není až tak pravda. Snímku se daří umně balancovat přesně na hranici mezi snesitelností a citobudictvím. Je jasné, že v několika scénách přešlápne vedle, ale jako celek se poměrně drží a dokáže se držet v oné rovině, kdy příliš neirituje. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Nie nadarmo sa Gilbert Grape spomína v skoro tretine komentárov. Black Balloon (aka Bíla Vrána - ge?) je totiž jeho identická kópia, žiaľ bez DiCApria. Žiaľ preto, že zatiaľ čo čarovný Leo svojou exhibíciou film nenápadne ťahal, tak Luke Ford a jeho Charlie funguje presne naopak. Otravne a samoúčelovo. A tým silno trpí aj tento zástupca zatiaľ malej množiny filmov, ktorá je naozaj potrebná. 3x Škoda. 70% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Život je mrcha, ale na všechno se dá dívat z té příjemnější stránky. Připadám si trochu zahanbeně a necitlivě, protože autista Charlie brnkal dost slušně celou dobu na moje nervy. Jeho bratrovi Thomasovi jsem tedy po celou dobu rozuměla, protože já bych to snášela dost podobně, možná i hůř. Obdivuji rodiny, které se s takovým neštěstím umí vyrovnat. Musím ale souhlasit s uživatelem Malarkeym:)) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vyrůstat po boku autisty nese různá omezení a rozhodnutí. O tom může přesvědčit další australský klenot, vyprávějící o průměrné maloměstské rodině, která veškeré své úsilí vkládá do autistického syna/bratra Charlieho. Mírně tezovitá, ale jinak naprosto osvěžující záležitost, během jejíhož sledování jsem sám mnohdy (a nebylo to zřídka) zapochyboval, jak sám bych obstál v obdobných situacích. Toni Collette si ráda odskakuje k nezávislé, umělecky ambiciózní tvorbě do rodné Austrálie (Japanese Story) a debutující Elissa Down zase zkušeně ordinuje s několika žánry. Kinematografie nejmenšího světadílu jednou zase ukázala, že příjemná překvapení ve filmovém světě stále ještě existují. 85% ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tady černý balónek (černou ovci) představuje bratr hlavního -náctiletého hrdiny, který je hyperaktivní autista (narušuje zaběhnutou představu jedince, který sedí v koutku a nic moc neprovádí) a je velice těžké se smířit s tím, že bratr nikdy nebude takový jako ostatní, že s ním vždy budou samé potíže a že zaměstnává téměř 100% pozornost rodičů. K tomu časté střídání různých škol, protože tatínek je voják. Musí nějak ustát i tu neustálou pozornost okolí, protože vše odlišné většině vadí. Naštěstí potkává dívku "svých snů", která je nad věcí a nedá na tlak spolužáků a stojí při něm i při bratrovi za každých okolností. Napadá mě protiklad, co se může stát, když ten tlak spolužáků holka neustojí http://www.csfd.cz/film/232359-klass/. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Našťastie som na čt2 natrafil na film v pôvodnom znení s titulkami. Ako píše Malarkey, to Charlieho "ééé-hh" si viem, ale radšej nechcem v dabingu predstaviť a verím, že to dokáže pokaziť dojem. V originále mi to ale nijako neprekážalo a Charlieho kúsky ma niekedy rozosmiali. Asi najviac záber na zosratú riť...Viem, nie je to žiadna sranda mať doma postihnuté dieťa. Po tomto filme o tom budete mať celkom jasnú predstavu. Toni Collette je úžasná herečka a v tomto filme bola vážne skvelá v úlohe silnej a milujúcej matky. Kiež by každá matka v sebe mala toľko síl. Mladá Gemma Ward síce hrala dobre, ale jej oči alá "mlok" mi nerobili dobre. Navyše ju na smrť vystrašil Charlieho penis! tak o čom by bola neskôr tá ich love story? Veď Charlieho brat má v nohaviciach tiež podobný baklažán...80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Celkem zdařilé romantické drama o teenagerech, chlapci a dívce, kteří k sobě začnou chovat hlubší city, ovšem jejich vztah je "okořeněn" o chlapcova autistického bratra, který dovede život značně zkomplikovat. A zda se s tímto dovede srovnat hlavní hrdina a jeho dospívající dívka, to nám ukazuje právě tento film, v němž je třeba ocenit herecké výkony, ale také ústřední myšlenku, která na mě nepůsobila lacině. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, který svádí k tomu aby divák hodnotil jeho téma, nikoli však film. Samozřejmě, nemám nic proti takové ideologii, pokud dokáže přinést ještě nějaký vedlejší estetický prožitek. Způsob, jakým je však tento film zakončen je tak naivní a až onanistický (ve smyslu, že divák se dojímá nad tím, že se u takové věci dokáže dojmout...), že opravdu nejde dát vyšší hodnocení... ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Další z filmů zabývající se autismem. Znovu dostáváme pocítit, že svět kolem nás není tak jednoduchý, jako se na první pohled zdá a jsou mezi námi lidi, kteří jsou odkázaní na pomoc druhých. Zdejší autista Charlie je ještě více vzdálen realitě než postava Di Capria ve filmu CO ŽERE GILBERTA GRAPEA. Oba snímky jsou si velmi podobné. Těžkosti, které musí rodina překonávat, když o takového člověka pečuje, nepochopení a nesolidarita okolí. Problém zde nezasévá jen Charlie, ale i dospívající Thomas, který dosud není duševně vyrovnaný s bratrovým stavem a zároveň řeší vlastní problémy ve středoškolském kolektivu. S problémy mu pomáhá až překvapivě chápavá a hodná Jackie. Když bych měl oba filmy srovnat, BÍLÁ VRÁNA zachází do většího extrému v zobrazení kontrastů a faux pas způsobených člověkem trpícím autismem. To může dost lidí při sledování znechutit, jiné zase ještě víc uvrhne do myšlenek a stavů lidí, kteří tyto situace zažívají každý den. Po čistě filmové stránce je CO ŽERE GILBERTA GRAPEA lepší film. Zde je to ale stále velmi dobrých 74%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Autizmus je hrozná vec, kto to pozná dobre vie o čom hovorím. A to hlavne pre rodinu, ktorá takého človeka obklopuje. No keď človek nájde niekoho, kto pomôže, pochopí, tak hneď ten svet vôkol vyzerá úplne inak. Thomas mal skrátka šťastie, že stretol tak suprovú babu. Ako sa hovorí - láska hory prenáša... Výborná dráma na túto tému - reálna, slušne natočená a zahraná sympatickými hercami. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jednoduše, bez zbytečného sentimentu zpracované celkem okoukané téma bratra autisty. Nic moc nového tento snímek nepřináší, snad jen to, že konečně není hlavní hrdina ochoten za svého postiženého bratra kdykoliv a kdekoliv položit život, neboť jej miluje až za hrob. Thomas je normální a s postižením svého bratra se složitě vypořádává. Tenhle prvek je hodně osvěžující. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Na ČT2 mi sice utekl úplný začátek, ale přesto se odvážím hodnotit. Působilo to na mě jako zajímavý náhled do rodiny s autisktickým synem. Snímku se s neuvěřitelným "elánem" daří zobrazit pocity, jaké k duševně chorému chová nejen jeho bratr a blízcí, ale i vzdálenější okolí. V podobně syrových filmech se sice příliš nevyžívám, ale naprosto chápu, že tento film získal nějaké ceny a setkává se s poměrně vysokým hodnocením. ~(3,9)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Biela vrana je veľmi jednoducho a zrozumiteľne podaný malý nezávislý filmík, ktorý ale pôsobí prirodzene a ako "zo života", čo je to hlavné. Rýchlo ubieha, dej je v dobrom zmysle slova predvídateľný a končí tak, ako sa na jeho príjemnú atmosféru patrí. Mal som s ním ale jeden väčší problém, ktorý neviem, či je objektívny, pretože neviem, ako to chodí so zákonmi, týkajúcich sa autistických detí a ich opatrovateľstva. Ja som totiž nechápal, prečo rodičia dávno nedali svoje dieťa do ústavu, kde by ho stále mohli každý deň navštevovať, ak by chceli. Takto ničilo životy všetkým v jeho okolí. Ale budiž. Nejak takto by mali vyzerať filmy pre teenagerov, ale to ostane iba zbožným prianím, oni chcú vidieť iba fóry, založené na ukážke telesných tekutín. Alebo sa mýlim a iba o takých filmoch, ako je Biela vrana, nemajú informácie? Celý čas som si myslel, že Gemma Ward je Amanda Seyfried. 70% ()

Reklama

Reklama