Reklama

Reklama

Životopisný snímek o největší rakouské hvězdě populární hudby: dramatizace života Johanna Hölzela známého jako Falco. Filmová kronika Thomase Rotha popisuje Falcovy začátky na vídeňské hudební scéně, jeho sólový vzestup s “Der Kommissar,” mezinárodní průlom s písní “Rock Me Amadeus” (první píseň od německy mluvícího interpreta, která se stala hitem #1 v USA), jeho bouřlivý osobní život, plný drog a rodinných trablů, až do jeho smrti roku 1998, kdy v Dominikánské republice narazil se svým vozem do autobusu. Manuel Rubey z rakouské hudební skupiny Mondscheiner zde ztvárnil tuto popovou hvězdu s rychlým životem, která sice zmizela ze světových pódií, ale ve své rodné zemi zůstává velikou postavou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (213)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rakouský národní poklad převedený na plátno Rakušany. Jeden by očekával, že půjde o vypiplané dílko, vyráběné s velkým zaujetím, ačkoliv byl v podobné situaci už leckdy zklamán. Falcova filmová biografie naštěstí, byť ji od dokonalosti ještě nějaký ten kousek dělí, je takovým opečovávaným dítětem, a je to na ní vidět. Už výběr hlavního představitele byl proveden naprosto luxusně, a předurčil řadu dalších aspektů filmu k "pozitivní indikaci". Manuel Rubey je ve svých necelých třiceti letech v hudebních sekvencích vizuálně velmi snadno zaměnitelný za Falca, byť to samozřejmě může naplno fungovat jen v dobách počátků jeho kariéry. Podívejte se na klipy k Der Kommissarovi - nebudete vědět, jestli se díváte na originál nebo nějaký materiál spojený s filmem. Rubey si dal velice záležet, aby pochytil i Falcovu jevištní gestikulaci, a dělá co může, aby působil věrohodně. Samozřejmě hlasově je někde jinde než zřejmě nejlepší německy mluvící rapper všech dob a v lecčem novátorský hudebník, ale ona je tu "z hlediska marxistického" ještě jedna stránka věci, a tou je herecký projev civilního Falca. I pana Johanna Hölzela, chlapa, co měl hlavu plnou nevyřešených osobních problémů, a v životě jeden velký bordel, se podařilo vykreslit tak, že jsem si říkal "jo, takhle to klidně mohlo vypadat, a kdybych u toho byl, neměl bych pocit, že se dívám na divadlo". Na tom mají samozřejmě kromě pána v titulní roli zásluhu i herci v dalších úlohách. Nejsou to rozhodně žádní ochotníci, a obzvlášť Christian Tramitz, kterého většina diváků zná asi jen z Manituovy Boty, dost zásadně překvapuje. Falco-film nemá žádné hluboké umělecké záměry, neobklopuje diváka dobovou atmosférou, ale vyjma koncertů se de facto celý odehrává v komorních scénách a soustřeďuje se na osobnost umělce, který paradoxně do určité míry toho ducha doby spoluvytvářel. My můžeme dnes už jen uznale pokývat hlavou nad filmem hodným osmdesáti procent, a pustit si nějakou z Falcových pecek. Naštěstí nám toho po sobě zanechal dost, takže je-li libo stadionového Egoistu nebo technařského Pána s koksem, nabídněte si. Neurazí se ani přítomný Pan Komisař, protože tomu už je všechno jasné. 80% PS: Původní trailer (který už asi není nikde k nalezení) byl dost výrazně lepší než ten konečný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Falco byl v tehdejší době jméno a je znát, že si tvůrci s tímto filmem dali skutečně záležet. Jeho život, problémy, všecko nádherně vystihli do plátna a mně se to neskutečně líbilo. Jedno negativum bych ale měl, i když s tím se tak nějak nedá co dělat. A to se zpěvem herce, ztvárňujícího Falca. Alespoň to mohli trošičku počítačově upravit, ale nevadí. Jako celek film funguje výborně. Jeho muzika se mi líbila a tady jsem měl možnost jeho život v kostce nádherně vidět. Pamatuji si jako malej capart, když jsem jezdil do Žďárských vrchů do chatek, jak tam známej měl ty Německý kompilace Just 2 Dance, nebo tak nějak. A tam hitovky jako Der Komissar, Rock Me Amadeus nebo Mutter, Der Mann mit dem Koks ist Da...vypalovačky jak cyp, jako malej jsem to hrozně žral. Falco, ačkoliv ve filmu lidé kolem něj tvrdili, že byl první bílý raper (a ty bych já nejradši vystřílel z povrchu zemskýho) také byl výborný umělec, kterého potopil fakt, že překonat sebe sama není tak jednoduchý proces, který by se dal opakovat...několikrát. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

FALCO je stylová nápodoba (věrně přetočené a přezpívané videoklipy), která se snaží přesáhnout svůj předobraz, ale nijak výrazně nevybočuje ze schematismu biopiců hudebních osobností odstartovaných kriticky i finančně úspěšným RAYEM (a následovaným WALK THE LINE, ELVISEM ad.)._____ Chvíli se zdá, že by to mohl být film o nošení masek a střídání různých žánrových poloh, jako tomu je u gangsterských biopiců AMERICKÝ GANGSTER a VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1, ale stírání hranic mezi Hanzem a Francem se věnuje naprosté minimum scén. Poté to vypadá, že se vytváří analogie mezi rodinným a profesním životem, jak písně vycházejí z rodinného zázemí, jako tomu bylo u CONTROL(u), ale z postavy matky je udělána figurka a vztah se ženou se utápí ve stereotypnosti. FALCO tak vybočuje pouze tím, že střídá dvě stylistické figury - dlouhé statické snímání s dynamickým obkroužením -, které upozorňují na to, jestli zrovna sledujeme Hanze nebo Falca & vyprávění založené na syžetu kriminálek funguje (taky aby ne, když režisér Thomas Roth režíroval díly seriálu INSPEKTOR TRAUTMAN)._____ Subžánr hudebních biopiců se tak "out of the dark" nedostal, protože ho nedovedla pořádně "narockovat" ani evropská krev, a stále stojí na představitelích ústřední role (a seriálový herec Manuel Rubey si zaslouží pro své vystižení Hanzovy/Falcovy osobnosti a přezpívání písní srovnání s Valem Kilmerem z DOORS a Joaquinem Phoenixem z WALK THE LINE). 7/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Er war Superstar, er war populär, er war so exaltiert, because er hatte Flair." Tak to je přesné. Proslulý rakouský hudební recitátor Falco byl zkrátka svůj a o jeho namyšleném egu a drogových experimentech se snad ani není třeba zmiňovat. Tento snímek však ukázal i Falcovu největší slabinu - STRACH. Falco měl strach z toho, že zklame, že příští deska nebo písnička bude horší než současná a proto si nedokázal vychutnat ani prvenství v americké nebo anglické hitparádě. Chce se mi ho trošku litovat, ale vím, že i když to tento snímek úplně neukázal, tak tenhle týpek prožil čtyři desítky let svého života naplno a nyní si v kotli užívá pekelné orgie s největšími padlými děvkami tohoto světa. Já mu to přeju. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Solidní biopic popové hvězdy, bez které by Rakousko 80. a 90. let nebylo tím, čím bylo. Navíc díly Falcovým kořenům člověk víc docení ten fenomén Západního Berlína 70. let, který byl důležitý pro Der Kommissara, Bowieho, ale i Christiane F. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Průměrný životopisný film, který výrazně neosloví a nenechá moc vzpomínek. Začátky a vzestup Falcovy populární hudby. Lepší zfilmování by legendě prospělo. ( Hodnocení: 5/10 ) ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Falco bol a vždy bude veľkou láskou môjho života.Ako dieťa som o ňom nevedela zhola nič,zaujímali ma len jeho najväčšie hity a bravopostery s jeho podobizňou,no ako sa postupne stával legendou a ja pomaly dospievala,moje srdiečko zahorelo po bližšom poznaní tohto výnimočného a nádherného muža,ktorý svojou tvorbou výrazne ovplyvnil moju generáciu.Jeho smrť ma zasiahla na tom najcitlivejšom mieste a spolu s ním odišla na večnosť aj veľká časť mojej detskej duše.Dlhých desať rokov som čakala,kým sa nájde niekto,kto podrobne zmapuje jeho život a kariéru a podá o tom svedectvo prostredníctvom filmu.Falco nie je žiaden prevratný životopisný epos a nebyť mojej neskonalej vdaky za to,že vôbec vznikol,zrejme by som bola vo svojom hodnotení oveľa kritickejšia.Herecký výkon Manuela Rubeyho považujem za veľmi dôstojný,je vidieť,že Falca poctivo študoval a dokonca sa mu podarilo naňho podobať aj fyzicky.Oveľa horšie mu to ide s napodobovaním Falcovho nezameniteľného hlasu,ale nechajme to tak...Som vdačná za tento film a viem,že si ho pozriem ešte veľa,veľa krát. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Klasický životopis se všemi klady i zápory. Režijně ne zas tak moc dobrý a scénář někdy až moc přeskakuje, takže ani pořádně nevíte, v jakém období se zrovna nacházíte. Navíc konec je docela nezvládnutej a tam, kde jsem čekal nějaký emocionální vrchol to vyšumělo do ztracena. Manuel Rubey je ale každopádně fantastický, Falcova gesta pobral dokonale a ta podoba je místy neuvěřitelná. Kamera je taky hodně dobrá a Falcovy songy zaujmou vždycky. 60% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zažil som tie časy, keď Falco skutočne valcoval hitparády a preto som sa na nový film o tejto rakúskej superstár tešil.Film sa vydaril a celkom hodnoverne sledujeme príbeh od snov malého chlapca až po pád hviezdy, ktorej drogy zatemnili mozog. Prečo dnešné rádia sem tam neoprášia staré hity? Už som vážne dlho nepočul Amadeus, Amadeus... 80% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Za film 2 hvězdy, ty další dvě jsou za muziku. I když mě tehdy zajímal spíše punk a heavy, brousil jsem i do New Wave a Neue Deutsche Welle. Falca nebylo možné minout. Velice dobře si pamatuji jeho clip Der Komissar v klipovém pořadu Formule 1 na TV BR německých sousedů. A pak na skandální Jeanny, která byla uvedena slovy: ,,Máte poslední možnost tenhle clip vidět, jelikož je zakázán..." Jo, tehdy holt byl Internet sci-fi. Ve filmu mě překvapilo, jak puntíčkářsky znovu natočili úryvky z Falcových videoclipů . Daleko jednodušší by bylo převzít ty původní, a proto tuhle práci oceňuji. Samotný příběh je ovšem poněkud nudný - sláva, deprese, troska, sláva, deprese, troska a do toho věčné rozcházení se se ženou. Život na horské dráze se dá natočit mnohem zábavněji. Control mě bavil mnohem, mnohem víc. A hostování Grace Jones naprosto bez nápadu! To se tam mohla zjevit britská královna a efekt byl stejný (skoro). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ve svém největším hitu vzkřísil proslulého virtuosa "od vedle", ale jeho už nedokázal vzkřísit nikdo. A tomu říkali první bílý rapper. Rakouský zpěvák Falco byl sice natolik komplikovaná a vnitřně roztrhaná osobnost, až je od filmu nehezké, že ho v jeho životních etapách zachycuje až poněkud nevzrušivě a mnohdy i neživotně, ačkoliv si dal práci s předělávkami jeho nejznámějších klipů, což je na filmu to nejzajímavější, a jeho kariéru mapuje už od mladých let. Manuel Rubey však oproti zesnulé legendě, která krátce ochutnala i úspěch v hitparádách za Velkou louží s nesmrtelným hitem "Rock Me Amadeus", nemá takové noblesní charisma, ani pěvecké schopnosti, abych ho mohl brát vážně. Jeho výstupy postupem času připomínaly parodii na slavného Rakušana. Patrné to bylo třeba v klipové předělávce slavné a kontroverzní "Jeanny", ve které se herec marně snažil předstírat šílenství a delirium ve svěrací kazajce, jeho pitvoření budilo smích. Na druhou stranu před ním ležel nelehký úkol vystihnout všechny zpěvákova gesta, dikci, pohyby atd, které měl odpozorované do detailu. Nechce se mně však věřit, že jeho bohatá umělecká kariéra se smrskla na množství drogových a alkoholových excesů a sex s nahodilými ženami. Ve filmu je to nahozeno tak, až to působí nevěrohodně, občas i prázdně. Navíc film příliš mnoho neobjasní. V podstatě se objeví nejasné plynoucí náznaky, že byl Falco podivně fixován na svoji matku, která ho chtěla mít jen pro sebe a rozhodovala tak o jeho vztazích, on sám pojme podezření, že jeho dcerka není jeho, a to se záhy potvrdí, jeho úspěchy a strmý pád a to vše končí záhadou obestřenou a dodnes nevyjasněnou tragickou smrtí v Dominikánské republice. Ve filmu jsou tyto informace podávány až tak nějak neinvenčně a překotně. U mě to tenhle životopisný film na víc než na mírný nadprůměr nevytáhne. Navzdory tomu, že zesnulý zpěvák rád zpíval o smrti, film o něm není až tak nesmrtelně natočený. Má však něco do sebe a poměrně rychle uteče. 60% ()

pm 

všechny recenze uživatele

Čest kameramanovi a výtvarné stránce, jinak si ale myslím (a to Falca neposlouchám, jen si dobu, kdy vedl hitpárady, velmi dobře pamatuji), že nejznámější rakouský zpěvák minulého století by si zasloužil o hodně plnokrevnější biografii. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

V jednom záběru nafoukaná arogantní hvězda, v druhém sjetá a opilá troska. A takhle se to střídá a opakuje až do konce. Destilovaná nuda, která mě semtam probudila stylizovanými videoklipy. Bohužel, Falco zpíval německy a evidentně to nebylo nic, co by stálo za to přeložit a otitulkovat (kupodivu s výjikou Jeanny). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Bez větších znalostí Mistrova života lze film hodnotit umělecky, nikoliv biograficko-fakticky. Manuel Rubey si nepochybně uznání zaslouží, neboť písničky pro film i sám nazpíval. Ono podobné náměty o náhle získané slávě a současně pozbyté soudnosti jsou z diváckého pohledu poněkud problematické, morálně si tito lidé snad zaslouží opovržení. Jak se ovšem vyvarovat soudů, které nejsou na místě, protože filmový divák nekritizuje Falca, že byl alkoholikem a feťákem, ale že film o Falcovi je třeba špatný. A to není.__Otázkou do pranice zůstává, která z tuzemských televizí to první odvysílá - já sázím na filmový klub ČT. ()

Reklama

Reklama