Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 1 (1984) (série)


Skandál v Čechách (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie A Scandal in Bohemia (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1984, 52 min

Obsahy(1)

Detektiva Sherlocka Holmese a jeho věrného společníka doktora Watsona navštíví tajemný cizinec. Ten je požádá o pomoc v jisté delikátní záležitosti, rád by totiž všemi prostředky zabránil aféře, která by mohla ohrozit svatbu dědice českého trůnu se švédskou princeznou. Na vyřešení případu dostávají tři dny. Holmes se během vyšetřování setká s jedinou dámou, která ho kdy dokázala okouzlit svým důvtipem a moudrostí. Jedná se o překrásnou operní pěvkyni Irene Adlerovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl je úplně první, kde se Jeremy Brett objevuje jako Sherlock Holmes na televizní obrazovce. Jak už je u této série zvykem, převedení povídky je hodně věrné, i když určitých větších či menších změn se pochopitelně dočkáme. Krásná Irena Adlerová, žena podezřdelé a pochybné pověsti, pro kterou je člověk ochoten i zemřít, mě zase až tolik neuchvátila. Je to hlavně tím, že jsem se zamiloval do Adlerové, kterou zvtárnila Rachel McAdams, a proto ona pro mě navždy bude "the woman". ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeremyho Bretta v roli Sherlocka Holmese jsem obdivoval dlouhou dobu. První díl je extrémně silný kalibr na začátek. Herecký výkon je koncert, Brett a jeho grimasy, mimika a gesta jsou nepopsatelná. Musel to být fantastický pan herec. Těším se na další dosud neshlédnuté díly v premiéře v České televizi. :-) A děj a průběh dílu zaujme ve všech ohledech. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý prípad v rámci seriálu a hneď nám ukazuje, že aj Sherlock je "dostihnuteľný". Prípad je dobre vymyslený, ale predsa len dnes už pôsobí ako čiastočná paródia. Nevylučujem, že neustále poznámky o najkrajšej žene na svete v histórii a smiešny, namyslený kráľ boli brané z nadhľadu už zo strany tvorcov. Tak máme tu otvarák s najlepším Holmesom histórie, kto nevidel a nepozná, nech to rýchlo napraví. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu dobrý Holmes - Jeremy Brett sice vypadá jako typický asketický suchar, ale chová se úplně jinak, je mrštný, hlasitý, zkrátka plný energie a ten kontrast mezi vzhledem a povahou mu dává šmrnc. Watson (jehož představitel mi připomíná Luďka Munzara) je zrovna v tomto případu spíše za pozorovatele, ale i tak lze vytušit, že jim to oběma dobře půjde. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01E01 Nejenže je Brett nejlepší Holmes, ale navíc Gayle Hunnicutt je ta nejlepší a nejhezčí Irene Adler. Tak jak to Sir Doyle napsal, žádné kraviny co vymýšlí novodobé filmy. Pravda, Doyle si toho vymyslel docela dost. Takovou jsme to mohli mít krásnou královnu! What a queen she would have made! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Skandál v Čechách“ se v tomto seznamu nachází na 5. místě. (PhillM.)
  • Povídka "Skandál v Čechách" byla první povídkou o Sherlocku Holmesovi, která byla v časopise "Strand" zveřejněna. Stalo se tak 25. června 1891. (PhillM.)

Reklama

Reklama