Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V záporné roli je Barbara Stanwycková nepřekonatelná. V Podivné lásce Marthy Iversové mrazí z hereckého výkonu hvězdy Pojistky smrti stejně jako z drsného Van Heflina a energického Kirka Douglase (pro kterého byl tento snímek filmovým debutem). Tři mladé lidi – Marthu, Waltera a Sama – navždy spojuje hrůzostrašné tajemství. O pár desítek let později je z Marthy a Waltera už manželský pár: ona – úspěšná, bohatá podnikatelka, on - známý a ambiciózní státní zástupce. Atmosféra nečekaně zhoustne, když se ve městě objeví Sam (Heflin) a jejich životy se znovu protnou. Vrátil se na přátelskou návštěvu ... nebo chce dostat zaplaceno za své mlčení, aby jejich ohavné tajemství zůstalo i nadále skryto před světem? Ve filmu se dále objeví Lizbeth Scottová jako životem zkoušená dívka, která vstoupí do Samova života a do tajemného vztahu mezi ním a Marthou Iversovou. Láska neumírá ... to platí i pro Podivnou lásku Marthy Iversové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Radko 

všechny recenze uživatele

Zvláštnej láske Marty zodpovedá zvláštny film. Musím však konštatovať, že to strašlivé tajomstvo z detstva, ktoré spojilo temným tajomstvom tri detské duše a jednu dospelú, bolo pre mňa morálne úplne ospravedlniteľné. Pretože ak neľútostná, zlostná, jedovitá a vredovitá ježibaba mláti celou silou bakuľou do psa, tak strčenie do takejto osoby dolu schodmi, v záujme ochrany nevinného psíka, pokladám za úplne ok. Vo filme obzvlášť. Takže Marta od počiatku mala u mňa plusové body. Ale aj neskôr mala ťah na bránu. Okrem toho, že rozvinula priemerný podnik do prosperujúceho kolosu, čím dala prácu desiatkam ľudí, snažila sa zo slabošského manžela urobiť niečo zapamätania hodné a dôstojné. A nezabúdala ani na lásku roky ukrývanú v srdci roky rokúce. Nuž, a keď nie všetko vyšlo podľa jej plánov, stále mala gule na to, aby to všetko so cťou ukončila.  Sľubný námet o návrate minulosti cez pozmenené vzťahy súčasnosti trochu pochovalo mdlé spracovanie a herecké výkony, kde vyčnieval iba Kirk Douglas v úlohe slabošského právnika, vyformovaného ženou, utápajúceho sa v alkohole a schopného podlých ťahov voči potencionálnym súperom. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Same, ze staré známosti?“ - „Jasně. Ze staré známosti.“ Podivná láska v názvu je velmi výstižná. Ostatně, ta má hodně podob…čistá romantika se však v tomto případě (také) koná, snímek jí v sobě má dokonce mnohem víc než film-noiru (toho dostanete vcelku pomálu). Ale to nic nemění na tom, že film rozhodně má svoji poutavou atmosféru, kdy divák s napětím očekává, jak se postavy zachovají. A tím se dostávám k tomu, na čem film stojí. Jediná opravdu nezvládnutá postava je Toni, která se pořád tváří, jak kdyby ji někdo praštil holí a ještě se k tomu skutálela ze schodů…maximálně otravná (což se dá částečně říct i o mladší „verzi“ Marthy, ale u ní to má svůj účel). Naštěstí v případě ostatních je to naprostá paráda. A zdaleka nejen v případě Barbary Stanwyck, kvůli které se mi film dostal do hledáčku, ale hlavně Kirka Douglase (debut? Suverénní nástup na stříbrné plátno!). Zklamalo mě naopak ukončení (svědomí? Ale no tak…). Celkově dávám slušné 4*. „A od nynějška to mezi námi bude jiné. Jako by...se nikdy nic nestalo.“ ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Gotická horor rozprávka o zlej "macoche" (presnejšie tete) sa v úvodnej tretine časovým skokom prehupne do známeho pôdorysu vyplavovania hriechov minulosti a snahe prekročiť ich tieň. Teda skoro tak... . Aj napriek premrštenej stopáži a permanentnej teatrálnosti hereckého prejavu vlastnej filmom staršieho dáta, ústredné kvarteto podáva presvedčivý výkon v jednoduchom príbehu, ktorý sa však občas prekvapivo ohne, ukáže vedľajšie odbočky a záver ukotví na rázcestí pojmov happyend - tragédia. 70% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Solídna žánrovka s parádnym castingom na čele s Barbarou Stanwyck vo svojej najklasickejšej role ako manipulatívna double crossing dame. Scenár, hoc poskytuje všetky žánrové atribúty, ale pôsobí dosť účelovo (najmá línia s Lizabeth Scott je tam nadbytočná) a film ma až tak nestrhol (prestrihanie by tomu určite prospelo). ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Potenciál silného námětu, výrazně přesahujícího horizont daného žánru, tento skvěle obsazený i snímaný snímek více než velkorysé délky naneštěstí promarnil. Jakkoliv se celá drama poutá k titulní hrdince, ztrácí se ona sama z perspektivy jeho vyprávění, v němž pozůstává jen jako jakási nebezpečná okolnost, činná jen v navyklých interakcích, místo aby byla podrobněji představena a její duše hlouběji proniknuta. Herecké schopnosti Barbary Stanwyck tedy zůstaly využity jen zpola a stejně tak ze zřídla napětí a hrůzy toho mnoho nevytrysklo: všechno tajemství, které mohlo zároveň vzrušit i sklíčit, zůstalo až po závěrečné titulky skryto a mnoho se toho z klamavého povrchu odečíst nedalo. Zato se pozornost přesunula především k Marthinu kamarádovi z dětství, který poznovu vstupuje do jejího života a nevědomky se stává roznětkou jeho exploze: tato linie je ale v podstatě jedním zdlouhavým banálním noirovým klišé, jakkoliv jde stále o život. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (7)

  • Typ auta, na ktorom Sam Masterson (Van Heflin) vo filme jazdí, je kabriolet DeSoto Custom z roku 1942. (westerns)
  • Kirk Douglas sa ku svojej debutovej role v tomto filme dostal s pomocou svojej starej kamarátky a herečky Lauren Bacallovej. Lauren vedela, že producent Hal B. Wallis hľadá do filmu nový talent, a tak mu navrhla Douglasa. Vyzvala ho, aby si pozrel Kirkove vystúpenie v divadle na Broadwayi. Keď to urobil, Wallis bol tak ohromený jeho výkonom, že okamžite do filmu obsadil Kirka Douglasa. (westerns)

Reklama

Reklama