Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

bari68 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru ešte o chĺpok lepší ako Dobytie Raja a už s tradične vynikajúcim Anthony Hopkinsom sa tento ,,rímejk,, môže zrovnávať s originálom. Miestami trochu nudné, avšak tie desiatky minút po vzbure, ktorá vypukla a následné plávanie s loďkou po oceáne bolo vynikajúce tak isto ako atmosféra a beznádej , ktorá z hercom vyžarovala tak, že som ím to na 100% veril. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Pekné obrázky, výborný Hopkins... a inak nič. Takýto prostučký príbeh bez bojov, veľkých emócií a dobrodružstva natočíte zaujímavo len tak, že to medzi postavami poriadne vyhrotíte, alebo v tom nájdete nejaké zaujímavé vrstvy. Donaldsonovi sa to nepodarilo. Nábeh tu bol (z báchorky o ukrutnom kapitánovi a hrdinskom vzbúrencovi sa stal príbeh o rozpade priateľstva muža, ktorý len nezvládol svoje poslanie a potom už bolo neskoro tú čvargu na palube učiť disciplíne, a muža, ktorý nezodpovedne uprednostnil kundu pred povinnosťou (drsné, ale tak to je). Celé je to však nesmierne vlažné (kazí to asi Gibson, ktorý tu nepodáva veľmi sústredený výkon a rozhodne nie je pre Hopkinsa dostatočnou protiváhou). S láskou spomínam na Croweovho Jacka Aubryho z Master and Commander - ten by tú hnusnú chamraď postavil do laty v priebehu niekoľkých minút ;-). Neesonova postava by mu po krátkej drezúre leštila topánky vlastným ksichtom a ešte by za to bola vďačná. ()

Reklama

lekr 

všechny recenze uživatele

Velice povedený historický film. Jedinou jeho vadou je jeho délka. První půlka filmu je trochu rozvláčná a nudná a ustřihnout snímku 20 minut by nebylo na škodu. Ta druhá je však plná psychologicky vypjatých scén, akce, vynikajících hereckých výkonů Gibsona a Hopkinse, úžasné loves story a hlavně exotických exteriérů. Zkrátka Mel mě jako vždy vůbec nezklamal... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak to je skvelá reklama na Tahiti. Predpokladám, že stále sa tam oplatí stroskotať. Hopkins ešte pred nadobudnutím super slávy s mimoriadnym výkonom, sympatický mladý Gibson a exotické dievčatá, to všetko je určite lákavé. Škoda, že tam dali i tú vzburu na lodi ktorá je hlavným pilierom filmu. Mohli to všetko nechať na tom ostrove. Za nešťastné považujem, že kapitán je vlastne záporákom, hoci mal v skutočnosti pravdu. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem měl velká a spíše se lehce nenaplnila. Prostě průměr. Tak bych tento film shrnul. Příběh, který je dle pravdivé události je chytlavý a úžasný, jenže se to zde nějak odfláklo. Zachranuje to akorát Hopkins. A primárně co bych viděl jako problém je zde rozložení děje. Půl filmu se mrcasíme s cestou a pak vzpouře hup a je skoro konec. Ani nevím jestli mám doporučit, takže se zdržuji jakéhokoliv ovlivnování pro tentokrát. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Na začiatku jedla dôstojníci pripijú na kráľa, no robia to posediačky. Britskí dôstojníci musia pri pripíjaní na panovníka vždy stáť. (Arsenal83)
  • Keď Bounty opúšťa Tahiti, medzi loďou a prielomom v koralovom útese je možné vidieť moderné majáky. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama