Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Recenze (224)

Lima 

všechny recenze uživatele

Velkorysá výprava, Gibson s Hopkinsem a Vangelisova hudba dělají z této historické podívané velmi koukatelnou záležitost. Někteří se nudili, jiní si užívali. Já patřím mezi ty druhé. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Pekné obrázky, výborný Hopkins... a inak nič. Takýto prostučký príbeh bez bojov, veľkých emócií a dobrodružstva natočíte zaujímavo len tak, že to medzi postavami poriadne vyhrotíte, alebo v tom nájdete nejaké zaujímavé vrstvy. Donaldsonovi sa to nepodarilo. Nábeh tu bol (z báchorky o ukrutnom kapitánovi a hrdinskom vzbúrencovi sa stal príbeh o rozpade priateľstva muža, ktorý len nezvládol svoje poslanie a potom už bolo neskoro tú čvargu na palube učiť disciplíne, a muža, ktorý nezodpovedne uprednostnil kundu pred povinnosťou (drsné, ale tak to je). Celé je to však nesmierne vlažné (kazí to asi Gibson, ktorý tu nepodáva veľmi sústredený výkon a rozhodne nie je pre Hopkinsa dostatočnou protiváhou). S láskou spomínam na Croweovho Jacka Aubryho z Master and Commander - ten by tú hnusnú chamraď postavil do laty v priebehu niekoľkých minút ;-). Neesonova postava by mu po krátkej drezúre leštila topánky vlastným ksichtom a ešte by za to bola vďačná. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Měl jsem zatím možnost vidět jen dvě verze povstání na lodi Bounty a obě se mi líbily moc. Tahle s Melem Gibsonem a Anthony Hopkinsem možná i o něco víc, než ta s Marlonem Brandem. Myslím, že oproti předchozím verzím se tady divák nedozví vpodstatě nic nového, ale zpracování tématu je důkladné a podrobné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $25miliónov║Tržby USA $8,613,462║Tržby Celosvetovo $$9,686,538║ Zo začiatku to je len taká ľahká prechádzka bez nejakej lepšej zápletky, až v druhej polovici to naberie ten správny spád, hlavne vďaka postave Kapitána Bligha v podobe Anthony Hopkinsa, potom sa film začne uberať tým dusnejším smerom kde sa bude dať napätie na lodi aj krájať. Film má mnoho pekne nasnímaných obrázkov, len škoda že dejovo to nebolo vystužené o niečo lepšie, miestami to občas príde dosť nezáživné, bež švihu. Výhodu pre film sa stáva aj hudba od Vangelisa, ktorá krásne dokresľuje prezentované obrázky. /65%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Tento prepis velmi znameho romanu patri ve filmove historii asi k tem nejmene zdarilym. Skoda, kdyz si uvedomime jake herecke veliciny se tohoto projektu zucastnily. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pokud je tento film něčím zajímavý, tak je to vynikajícím výkonem Anthonyho (nejlepšího herce vůbec), který z dříve zcela negativní figury dělá komplexní postavu, které jsem díky tomu přál víc než Gibsonovi, který tu hraje spíše než hrdinu nezodpovědného floutka, co myslí jen na sebe. Mel měl při natáčení skandálek s nějakou Tahiťankou a problémy s pitím (prý ho dost znervózňoval Anthony, který pil v tom vedru jen minerálku. Ovšem Anthony si tyhle problémy vyřešil už před nějakými 10 lety, kdy se málem upil k smrti - od té doby je abstinent a geniální herec - kupodivu to jde dohromady). ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dve hodiny strávené na Tahiti v spoločnosti Gibsona, Hopkinsa a sporo odetých mladučkých domordokýň mi nepripadá ako stratený čas. Výnimočný film to ale nie je. Už Mel Gibson v jednom rozhovore pre časopis Premiere (ešte pod velením Tomáša Baldínského) povedal, že problém BOUNTY je hlavne v tom, že divák nevie, komu z "dvoch kapitánov" držať palce; producenti sa báli urobiť z jedného väčšieho špinavca a tak snímke chýba vierohodnosť. Na strane druhej, možno je to tak lepšie, asi to bol umelecký zámer a je to vari i realistickejšie; ani v bežnom živote totiž skoro nič nie je len biele, iba čierne. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, popravde receno, s tak hvezdnym obsazenim jsem to cekal lepsi. Behem chvilky Bounty vypluje a hodinu jen pluje, nic se nedeje, namornici spolu kecaj, a furt plujou, stale se nic nedeje, sem tam nejaka pisnicka a furt zadna akce a obcas je na tom silne znat, ze fakt nejsou na mori, ale jen nekde v nadrzi, kde se klepe s lodi. Pak konecne prijde bourka, ne nic extra, ale aspon neco, ale za chvily je pryc a zase se nic nedeje. Kdyz se dej konecne dokodrca na Tahiti, tak je sice peknej pohled na polonahy tahitanky, ale namornici se zacnou povalovat po ostrove a furt se nic nedeje. Samotna vzpoura je tak az nakejch 30 minut pred koncem, po vicemene nudny hodine a pul. A popravde receno, ani ta vzpoura za moc nestoji. Hlavne je problem, ze kapitan neni zadny sileny hovado kazdyho buzerujici, jasne, je tvrdej a obcas nekoho potresta, ale s takovou verbezi na palube se mu ani nedivim. Zaver spis vyzniva docela depresivne. Jediny, co to zachranuje, jsou herci. Hopkins je naprosto spickovej, obzvlast kdyz se nasere, tak by clovek vedle neho nechtel stat. Gibson se taky snazi, ty svy typicky pohledy omezil na minimum a hraje solidne. Z ostatnich stoji za zminku mlady Lewis a Neeson, ktery sice nemaj moc prostoru neco rozehrat, ale taky hrajou slusne. Takze pokud se chcete podivat na nejakej dobrodruznej film o lodi bojujici s piratama a objevujici novy zeme, tohle si rozhodne nepoustejte, pokud chcete dve hodiny cumet na posadku, ktera nic moc nedela a nakonec vyhodi kapitana, tak do tohohle klidne jdete. Ja jsem sice od filmu nic moc necekal, ale ze zacatku jsem se docela nudil. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Co toto dělalo v kině, nechápu. Je to špatné i na televizní film. To, co mělo být výpravným velkofilmem, je nudnou hříčkou bez napětí a téměř bez akce, kterou drží nad vodou, pouze herecké obsazení. Velké zklamání. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já to četla i kdysi viděla a nejvíc mě štve fakt, že jsem je skoro nepoznala jak byli mladí. Je to filmová klasika a já si jí ráda připomněla až na ten zmíněný zjev jejich mládí a jak čas letí, no a já s těmi herci taky, což důrazně protestuji. Už je to holt nostalgie, ale krásná, když přihodím hudbu od Vangelis, tak z toho vyleze čtyřka jak vyšitá. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rozhodně si tvůrci dali záležet na historické věrnosti i na filmové stránce, takže si tohoto díla cením mnohem více, než značně zidealizované starší verze. Nikdy nezapomenu na scénu, kdy vyčerpaný zarostlý Bligh po 47denní plavbě pouze s pomocí kvadrantu a hodinek bez kompasu a map dopluje se 17 loajálními muži na Timor (přičemž v 7metrovém člunu upluli 6700 kilometů!), vystoupí z člunu, přes svůj vzhled neztrácí nic na důstojnosti velitele a řekne: "Jsem poručík William Bligh, jsem britský námořní důstojník a musím ohlásit pirátský čin." Takoví lidé kdysi žili. Pozn.: Co se týče hodností, u kterých si zde někteří nejsou jistí. Je to trochu oříšek, protože tehdejší hierarchie v britském námořnictvu ne zcela odpovídala dnešní. Lodím nezařazovaným do bojové linie (méně než 50 děl) zpravidla velel důstojník s hodností "master and commander", případně u malých lodí (s počtem děl menším než 20 - taková loď se neoznačovala "ship", ale "vessel" - plavidlo) jako Bounty "commanding lieutenant" (což byl případ Williama Blighe). Je-li užito u takového důstojníka výrazu kapitán, je tak vyjádřena funkce velícího důstojníka, ne vojenská hodnost. Fletcher Christian pak měl původně hodnost "master's mate", což je zástupce navigátora (samotný titul "master" označoval navigátora). Bligh jej během plavby povýšil do hodnosti "acting lieutenant", tedy v zásadě první důstojník. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Často si říkám, proč vymýšlet krkolomné dobrodružné příběhy, když život sám jich přináší bezpočet a není nutné si je přibarvovat. Vzpoura na lodi Bounty je nejznámější námořnickou vzpourou lidských dějin a jako taková se hned několikrát objevila na filmovém plátně. Právě tohle zpracování považuju za nejpodařenější především proto, že se neveze na vlně laciné romantiky a barvotiskových emocí a snaží se naopak o co nejrealističtější pojetí s propracovanými charaktery a z logiky věci vycházející motivací jednotlivých protihráčů. Tomu dění na lodi se zkrátka dá věřit a přitom to nic neztrácí na napětí a poutavosti příběhu. Přitom je ten film silně podhodnocený, což je zvlášť bolestivé v porovnání se starší verzí s Marlonem Brando v hlavní roli, kde naopak sentimentální vzpomínky pracují pro glorifikaci tohohle starého kousku se směšně černobílými charaktery a nevěrohodným pojetím. Není to sice čistých 5*, ale v takovém případě rád zamhouřím oko. Výpravný film se skvělým hereckým obsazením a tomu odpovídajícím hereckým výkonem. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jakožto milovníka námořních dobrodružství si mě jako mladšího De Laurentisův a Donaldsonův film (v pořadí třetí a údajně nejvěrohodnější hollywoodský snímek na toto téma) snadno získal, ale pravdou je, že jde jen o příjemně koukatelný průměr s vynikajícím Hopkinsem. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdobrodružnějších krásných barevných filmů své doby. A kromě toho v podání velkých budoucích hvězd, totiž Anthonyho Hopkinse (no, ten už slavný byl), Mela Gibsona a Liama Neesona. Tihle tři patří dnes k největší špičce herecké elity a nikde se již nesešli, už v tom je jaksi velká síla tohoto bijáku. Pro fajnšmekry určitě. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání se vzpourou na Bounty. Verzi z roku 1984 asi nic nechybí, nemá však krom výborných herců nic navíc. Ničím jiným se od desítek dalších námořnických dobrodružství neliší. Sice je tu spousta Tahiťanek spíše neoblečených než oblečených, skvělý Hopkins, mírně nadprůměrný Gibson, mladíci Neeson s Day-Lewisem a jako vždy bezchybný Vangelis, je tu dokonce i nádherné prostředí panenských ostrovů, ale to je vše. Na plátně se vlastně krom vzpoury (cca deset minut) nic zásadního neděje a sledovat jak posádka vyhlíží suchou zem či večeří v kajutě není nic, kvůli čemu filmy sleduji. Bohužel jsem měl ten problém, že jsem mezi postavami nenašel nikoho, komu bych mohl alespoň trochu fandit. Tím u mě film ztratil i to poslední, kvůli čemu bych byl schopen uvažovat o vyšším hodnocení. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Příběh vzbouřenecké posádky i dějiny ostrova Pitcairn (Pitcairnova ostrova) jsou součástí evropského kulturního povědomí. Pohled na toto filmové ztvárnění je věcí náhledu: dostát možnostem literární předlohy či usilovat o vlastní filmové ztvárnění překračující tyto limity dané spisovatelskou inspirací? Donaldsonovo dílo vyváženou syntézou líbezné filmové řeči a až dokumentární věrnosti zejména tichomořských exteriérů pokračuje a pohybuje se v první možnosti. Dosažený výsledek, podložený mimořádným kvalitním hereckým obsazením, je určitě pozoruhodný. A myslím, že právě proto již dnes i klasický. Počet hodnocení je přitom v příkrém nepoměru k počtu komentářů (90) i zařazení ve filmotékách (kolem 160-170). Dílo je tedy vnímáno především jako akční (dobrodružná) zábava a podstatně méně jako skutečný příběh tragédie jednoho kapitána a osobitého životního rozuzlení dramatu podstatné části vzbouřenecké posádky. Podle mého názoru to však nemění nic na umělecké hodnotě tohoto mimořádně zdařilého filmového převyprávění klasické literární "lehké" předlohy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Mezi hereckými představiteli to neskutečně jiskří (hlavně Anthony Hopkins) a postavy jsou perfektně prokreslené a životné (snad jediné stvárnění kapitána Blighe jakožto, víceméně, kladné postavy). Nejlepší verze příběhu. 100%. ()

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama