Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná plavba... Když se člověk podívá na herecký obsazení, tak je do jedna hvězda vedle druhý. Bohužel, ale tyto hvězdy nedokázaly předvíst strhující výkony a to ani Hopkins. Co ale mrzí ještě víc, tak Daniel Day-Lewis, který dostal až příliš málo prostoru na ukázání svých kvalit. Film samotný je hezky a řekl bych jednoduše natočený, na nic si nehraje, není to žádná ukázka pravé filmařiny, na druhou stranu ani žádný propadák. Prostě klasický 3*. Když se vžívám do námořníků, kteří pluli najít ráj, tak bych asi taky rebeloval a účastnil se vzpoury. Páč kdo by nechtěl strávit zbytek života v ráji s polonahými divoškami :o). Víc k tomu nemám... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Měl jsem zatím možnost vidět jen dvě verze povstání na lodi Bounty a obě se mi líbily moc. Tahle s Melem Gibsonem a Anthony Hopkinsem možná i o něco víc, než ta s Marlonem Brandem. Myslím, že oproti předchozím verzím se tady divák nedozví vpodstatě nic nového, ale zpracování tématu je důkladné a podrobné. ()

Reklama

dom156 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem měl velká a spíše se lehce nenaplnila. Prostě průměr. Tak bych tento film shrnul. Příběh, který je dle pravdivé události je chytlavý a úžasný, jenže se to zde nějak odfláklo. Zachranuje to akorát Hopkins. A primárně co bych viděl jako problém je zde rozložení děje. Půl filmu se mrcasíme s cestou a pak vzpouře hup a je skoro konec. Ani nevím jestli mám doporučit, takže se zdržuji jakéhokoliv ovlivnování pro tentokrát. ()

honz 

všechny recenze uživatele

V kinech za totality byl tento film opravdu zážitkem, na plátně skutečně podívaná. Anthony Hopkins a Mel Gibson hráli úžasně. I při dlouhé stopáži až do konce napínavý a poutavý příběh. Výborné byly scény, ve kterých se prolíná atmosféra vedra, které Angličané v tomto klimatu těžko snášeli a k tomu dusivé ovzduší jako předzvěst blížící se vzpoury. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Tato verze příběhu vzpoury na Bounty není o moc horší než ta s Marlonem Brandem (1962). Scénář je kvalitní a dost propracované jsou charakrery hlavních i vedlejších postav, navíc s perfektním castingem, Gibson se ve své roli může směle rovnat Brandovi, Hopkins jako kapitán taktéž předvádí skvělý výkon, z vedlejších postav zaujmou Liam Neeson a především Daniel Day-Lewis (ve své první větší filmové roli); Laurence Olivier má pouze malou roli. Výprava je velkolepá, i když ne tak jako ve starší verzi. Výborná kamera a střih a excelentní Vangelisova hudba. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Natáčení probíhalo na Novém Zélandě, Tahiti a pochopitelně také na ostrově Pitcairn, kde dodnes žijí potomci vzbouřenců z Bounty. Budova, v níž se odehrával soud s Blighem (Anthony Hopkins), je ve skutečnosti Královská námořní škola v Londýně, interiérové scény byly ale pořízeny v reprezentativních prostorách zámku Wilton House v jižní Anglii. (argenson)
  • Na začiatku jedla dôstojníci pripijú na kráľa, no robia to posediačky. Britskí dôstojníci musia pri pripíjaní na panovníka vždy stáť. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama