Reklama

Reklama

Epizody(47)

Holka, která se snadno zamiluje na první pohled, nesamostatná a bez životního cíle, a punkerka s těžkým dětstvím. Obě jedou do Tokia. Obě se jmenují Nana. Jedna jede za přítelem, druhá chce mít úspěšnou kapelu. I když mají úplně jiné zájmy a povahy, vytvoří si k sobě jisté sympatie. Ale jen co vystoupí z vlaku, jejich cesty se rozdělí. Ovšem osud tomu chtěl, aby se znovu setkaly při koupi bytu, kde se rozhodnou, že ho budou sdílet. Nana Osaki pomalu začne zjišťovat, že přátelství s dívkou je pro ni něco nového a vytvoří si k Hachi silné pouto. Možná to byl osud, ale rozhodně to změní jejich životy. (Baťka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

Lum3n 

všechny recenze uživatele

Nee, Nana.. hodně nostalgický coming-of-age seriál, který je plný propásnutých příležitostí, nesplněných snů a vyrovnávání se s realitou. Musím říci, že změna, která se odehrála někdy kolem třicáté epizody mi moc nesedla a velký odklon od vztahu Nany a Hachi, který byl do té doby jakýmsi ústředním motivem a tmelícím prvkem, seriálu neprospěl.. Každopádně se ale jedná o povedené a emocemi nabité anime, takže určitě doporučuji shlédnout.. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Obě jedou do Tokia, obě jsou mladé, obě se jmenují Nana. Tyto dvě dívky se spolu seznámí ve vlaku a náhoda tomu chce, aby se druhý den setkaly opět a začaly spolu dokonce bydlet. Divák se může nastěhovat k nim a sledovat jejich přátelství, lásky, práci, prostě život... Takhle nějak mohl vypadat seriál Beverly Hills, kdyby byl natočen inteligentněji a jako kreslený. Snaha o uvěřitelnost chování postav namísto laciné romantické naivity nám říká, že nesledujeme shoujo, ale josei. Snad jen ne vždy vhodně zapracovaný humor (např. výstupy Nany Komatsu - Hachiko) okrádá seriál o přirozenost. Obě Nany jsou poměrně věrně vykreslené čerstvě dospělé dívky, jedna zbrklá, užvaněná, trošku náladová, nepříliš zodpovědná, naivní... druhá mlčenlivá, občas výbušná, ale většinou "v pohodě", nadaná rockerka... obě citlivé, zranitelné, sympatické. Zpočátku se seriál pohybuje v rovině méně vážné. Problémy, které postavy řeší sice nejsou nijak nepodstatné, ale scénář jim hraje do karet, takže se vše většinou poměrně rychle vyřeší. V tuhle chvíli jsem seriál dosti podcenil a obával se průměrného slice of life josei. Ovšem v druhé půli mnohokrát idylka dostane řádně na frak - spousta lidí se asi neubrání slzám (já jsem cynik, ale i tak mě to dokázalo dojmout). Rovněž oceňuji, jak se seriál snaží najít pro ne vždy dokonalé a neustále škobrtající postavy pochopení. Inu, dospívání bývá leckdy trnité a to Nana dokáže ukázat dobře. Jednoduché sdělení, které říká, že být nezodpovědný se nevyplácí (a které IMHO v seriálu je), je nám řečeno bez toho, aby se postavám za jejich jednání dostalo morální ba moralizujícího odsouzení ve stylu: "Patří vám to, husy." Jak se říká, chybami se člověk učí, ale lépe je, jsou-li to chyby někoho jiného, nejlépe fiktivních filmových postav. Takové chyby přinášejí poučení bez neštěstí a když se k tomu přidá silný zážitek, který Nana nabízí, tak snad i ten výchovný aspekt přežijete, ba možná si ho ani nevšimnete. Nany se ovšem samozřejmě dostávají do neštěstí i bez vlastního zavinění. Posledních asi deset dílů jsem měl pocit, že autorům začaly docházet nápady, situace se v různých obměnách opakovaly apod.. Ač předloha stále neskončila, už se mi ve sledování Nany pokračovat (budou-li vůbec další série) nechce, bojím se, že příjemný pocit, který teď vcelku mám, bych si zkazil. BTW - pokud jste blázni do módy, možná se vám bude líbit už jen to, jak všechny postavy střídají různé hadříky. Nicméně v tomhle já kvalitu s jistotou posoudit nedokážu. Pro mě slabší ****, pro ty, kteří chtějí vidět, že dospívající japonci řeší mnohdy stejné problémy jako češi, snad i víc. ()

Reklama

biasim1 

všechny recenze uživatele

Žánr šódžo je jeden z mála žánrů v anime, který opravdu nemusím. Snažím se čas od času dát šanci nějakému kousku z tohoto žánru, většinou jsem ale odešel se zklamáním a stále jsem čekal na něco, co mi ukáže, že i šódžo může být skvělé. A to něco se ukázalo. Nana stále pracuje se vším, co ostatní zástupci šódžo, ale vše dělá tak nějak opravdověji. Vše, co mi vždy na tomto žánru vadilo je zde upraveno do podoby, do které jsem si to vždy přál. Jako hlavní ukázku toho, proč je Nana jiná, vždy použiji hlavní hrdinku. Pro šódžo žánr je naprosto typická neuvěřitelně naivní dívka, která ale i přes svou hloupost a naivitu dosáhne svého a vždy nakonec skončí se svým milovaným, aniž by to nějak pořádně dávalo smysl a nakonec i doufáte, že se s tím dokonalým dohromady nedá, protože vám samotná existence hlavní hrdinky neuvěřitelně vadí (koukám na tebe Orange). Tady tomu není moc jinak. Hrdinka je stále neuvěřitelně naivní, ale oproti všem ostatním sériím za to musí zaplatit. Oproti klasické šabloně šódžo hrdinky, kde se svět tvaruje podle ní, je tady hrdinka právě do světa hozena a nemůže očekávat, že vše půjde podle jejího plánu. Na tento žánr má série opravdu temnou atmosféru a častěji zažijeme smutné, emotivní a silné momenty než momenty štěstí. Příběh nikdy neplyne podle vašich očekávání a v každý moment, kdy si o nějaké postavě řeknete, že už je dostatečně na dně vás tvůrci ujistí, že tomu tak opravdu není. Samotný konec byl naprosto geniální a nenapadá mě moc způsobů, jak lépe bych sérii zakončil. Postavy jsou tu takové, jaké bychom opravdu potkali ve skutečnosti. Nikdo tu není černobílý a každý má své klady i zápory. Každé z postav je věnováno tolik času, abyste si o každé mohli vytvořit obrázek a i na ty, které byste měli od začátku nenávidět, později zmůžete změnit názor. Vše je doprovázeno na první pohled klasickou, ale ve skutečnosti velmi zajímavou animací, která působí jako z typického šódžo, která je ale daleko temnější a tmavší, než jsme zvyklí. Do toho ještě skvělý soundtrack, který si rád poslechnu i nějakou tu dobu po dokončení (a ten první opening... aaah....). Všechno to dalo dohromady to nejlepší šódžo, které jsem kdy viděl a doufám, že na něco takového narazím někdy v budoucnu znovu. 8,5/10. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Prvé cca 4 diely sa mi až tak nepáčili, avšak postupom času som si seriál obľúbil a to aj napriek tomu, že je z neho výrazne cítiť ženský rukopis a naivnosť. Môžu za to veľmi ľudsky napísané charaktery, dialógy, postoje, filozofia a situácie, ktoré sú ako opísané z vášho života. Vďaka tomu môžem o seriáli povedať, že je veľmi vzácny najmä kvôli realistickosti, ktorú v takomto meradlu nemožno vo filmoch vidieť často. Medzi pozitíva môžem zaradiť aj kontrast medzi vtipnými a vážnymi scénami, a taktiež aj to, že doslova každý diel má minimálne jednú veľmi silnú a plnohodnotnú scénu. Za veľké plus považujem aj soundtrack, ktorý perfektne ladí s určitými momentmi alebo monológmi postáv. Akurát animácia mi miestami (najmä pri humorných momentoch) nesadla, ale neprekážala mi a uznal som, že je k seriálu úplne vhodná. Solídne štyri hviezdy. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

S čistým svědomím nejlepší anime, které jsem zatím viděla. (asi na tom má podíl i fakt, že jsem přesná cílová skupina žánru josei) Tento krásný příběh o přátelství plný romantiky, hudby, drama, vtipu, dojemných scén a zvratů si mě získal už od prvního dílu a nepustil až do konce. Všechny postavy jsou pestré, propracované, zajímavé a hlavně realistické. Taky animace se trefila přesně do mého vkusu, i soundtrack se velice dobře poslouchá. 10/10 ()

Galerie (85)

Zajímavosti (3)

  • Seriál vznikl na motivy stejnojmenné mangy, kterou napsala Ai Yazawa. (Claude Speed)
  • Lotos se japonsky řekne "ren" a Nana ho má vytetovaný na levé paži. Ren je jméno jejího přítele. (SlepeOcko)
  • Obě hlavní hrdinky mají stejné jméno - "Nana", které v překladu znamená "sedm". Později dostane jedna z nich přezdívku "Hachi", což znamená "osm" a zároveň to odkazuje i na velmi věrného psa. (SlepeOcko)

Reklama

Reklama