Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Recenze (241)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dante's Peak je skromne pôsobiace a pritom celkom štedré dobrodružstvo s krásnou prírodou a sympatickými postavami. A bez strieľania. Technicky dokonalé a postačujúco inteligentné. Veľmi príjemný filmový relax, na veľkom plátne alebo našlapanom domácom kine upgradnutý na adrenalínovku takmer kvalít Twisteru. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

S trochu jiným přístupem mohlo být Rozpoutané Peklo dalším Twisterem - což si od něj ostatně producenti slibovali;) Žádná apokalypsa devastující minimálně celý kontinent, ale na poměry přírodněkatastrofického subžánru v podstatě komorní záležitost, kdy je zlikvidováno jedno menší horské město a přilehlé usedlosti:) Bohužel se kdosi rozhodl udělat z toho rodinný dobrodružný film kořeněný hodně za čárou byvšími blbostmi, takže poctivě odvedená práce na zvláštních efektech je pohřbena téměř stejně dokonale jako *spoiler*. A je to opravdu škoda, protože to má spád, sympatické hrdiny (včetně typických byrokratických záporáků) a několik skutečně vychytaných scén. Celkově rozhodně stojí za vidění podstatně víc než druhý obdobný sopečný snímek z téhož roku - ten s velmi nápaditým názvem Sopka, kde Tommy Lee Jones s Anne Heche povlávali nad lávovými proudy na hasičském žebříku;) Dávám 70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Amerika je skutečně o krok napřed, když už tam vyrábějí auta, která v klidu projedou i přes čerstvě vyvrhnutou sopečnou lávu. Jedním slovem: pitomost! 50% Zajímavé komentáře: POMO, 2Pac, Lukoye ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Standartně udělaný thriller s průměrnými hereckými výkony. Triková stránka filmu je dobrá, ale to už je dnes celkem běžné. Ani námět není nijak originální, a myslím, že by se během filmu "vyřádili" i sběratelé filmových "nesmyslů", protože se mi samotnému zdály některé scény mírně řečeno přitažené za vlasy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $116miliónovTržby USA $67,127,760Tržby Celosvetovo $178,127,760║ Ten rozpočet tam je teda cítiť, takže v rámci trikov sa jedná o vyšperkovanú záležitosť, taktiež o porciu dobrodružstva nie je núdza, herci sú fajn, skôr kompaktnosť celého príbehu nevyznie ako by mala, lebo miestami to príde až moc laxne, hlavne konania v niektorých prípadoch, váhanie o tom či potvrdiť počiatok narastajúcej erupcie sopky či samotná evakuácia mesta. Slušný priemer ktorý ale rázne u mňa prekonáva konkurenčne tematická Sopka. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden čas se katastrofické filmy o sopkách, zemětřeseních a nebo o tornádách oběvovali téměř denně. Jejich kvalita však málo kdy přesáhla, stejně jako v tomto případě, 2*. Pierce Brosnan nezachraní tento film a z Lindy Hamilton se již stala podřadná herečka. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Sopka s Tommy Lee Jones natocena ve stejnem roce je i pres spoustu klise jasnym vitezem tohoto miny souboje - film se snazi pusobit akcne a realisticky, ale je pouze nadmiru trapne zabavny. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tradiční zástupce sedmdesátkového žánru katastrofických snímků, akorát o dvě dekády mladší. Dante´s Peak má všechny atributy, které očekáváte; je dodnes technicky naprosto brilantní (jedno z vůbec nejpůsobivějších devadesátkových spojení miniatur a CGI), s příliš pomalým rozjezdem, jednorozměrnými charaktery (naštěstí absentují rádoby vtipné postavičky, zdravíme Twister), zvířátkem v ohrožení a spoustou tu více či tu méně úsměvných klišé. Kouká se na to příjemně, umí to i napnout, ale nic více než odpočinkovou podívanou neočekávejte. Jednoduše z toho důvodu, že zde nic víc není. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden z "nejvelkolepějších" rodinných filmů všech dob. Pierce Brosnan v roli osudem zhrzeného milence, který se uchytí v další nekompletní rodině, předvádí svůj standard: tedy výkon pro mužskou část publika hodný zlomyslného úsměšku, pro tu ženskou, pokud vím, něčeho mezi mateřským přivlastněním a romantickou opicí. Jen tak dál, tohle přeju i bondovkám! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Frizzell: 1. Main Titles [5:30] ,2. The Close Call [1:43] ,3. Trapped In the Crater [5:03] ,4. On the Porch [2:31] ,5. The Evacuation Begins [4:12] ,6. The Helicopter Crash [1:28] ,7. Escaping the Burning House [2:32] ,8. Sinking On Acid Lake [2:37] ,9. Stuck In the Lava [1:44] ,10. The Rescue [3:05] ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je recept na žabaciu polievku?“ – „To je recept na katastrofu.“ V r. 1997 v Hollywoode vznikli dva konkurenčné katastrofické trilery o sopke umiestnenej na veľmi nepravdepodobnom mieste, pred ktorej smrtiacou lávou uniká charizmatický vedec a po boku má inteligentnú, štíhlu krásku. Ťažko povedať, ktorý z týchto filmov je lepší. Či skôr slabší? Ani jeden z nich ma totiž nestrhol. V dobe premiéry to bolo fiasko, to si živo pamätám a po desaťročiach sa situácia síce zlepšila, ale stále to nie sú žiadne zázraky. Tommy Lee Jones ma bavil viac, ako Brosnan, ale zas vidiecka výprava ma oslovila viac, ako mestská v Sopke. Obidva filmy každopádne majú po realistickej stránke fakt naivné scenáre (v Sopke sa prechádzal pol metra popri láve, tu Brosnan pláva v drevenom člne lávovým jazerom), rutinnú réžiu, ospalú atmosféru a nevýraznú vizuálnu stránku, zbavenú výraznejších nápadov. Celosvetová tržba nebola zlá, skôr naopak (178) miliónov, ale treba vziať do úvahy i patričný rozpočet (116). ()

movie 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od SOPKY mi tohle přijde hodně slušný...A taky to má pěknou atmosféru-takovou zlověstnou.Rozhodně nejlepší katastrofický snímek let devadesátých! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších katastrofických snímků natočených v devadesátých letech. A co víc, vychází a popisuje možnou skutečnost. Žádná vyumělkovaná zápletka o sopce uprostřed města. I když je tam několik hloupých momentů (kyselý jezero, auto, který přejede lávu) a konec je velmi sladkej, při celkovým pojetí to není vůbec špatnej film. Pěkný prostředí, zábavné dobrodružství, sympatické postavy, uvěřitelné herecké výkony a realistický vývin situace před, při a po výbuchu sopky dává vzniknout opravdu dobrému filmu. Klasická romantika pro zpestření samozřejmě nemůže chybět, i když není nijak násilně pasovaná do děje, prostě tam je. A Linda a Pierce by byli pěknej páreček, to se musí nechat. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které můžeme sledovat každý rok (díky Tv programu) a stejně mu zůstaneme věrní. A právě ROZPOUTANÉ PEKLO je jeden z těch filmů. Krásná příroda, městečko podobné Twin Peaksu, skvělý Brosnan, příjemný příběh a na svůj rozpočet perfektní efekty! Radši dám dvakrát po sobě tenhle kousek než Jacksonovo Volcano. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší (a údajně i vědecky méně pitomé) než tupá a Zlatou malinou po zásluze ověnčená konkurenční SOPKA z téhož roku a celkově jeden z lepších zástupců vlny katastrofických filmů v druhé polovině 90. let (DENNÍ SVĚTLO, TWISTER, DRTIVÝ DOPAD, ARMAGEDDON, POVODEŇ, TITANIC...). Oproti nudné SOPCE a jejímu reportážnímu stylu nabízí svižně odsýpající příběh poctivě budující napětí ticha před bouří, sympatické postavy a několik silných zapamatovatelných scén (horký pramen, cesta přes jezero kyseliny, most, jízda přes lávu) soustředěných převážně v silném finále, které víc než dostojí českému distribučnímu názvu filmu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pierce proti sopce aneb „Get the hell out of there now, before it´s too late!“ Rozpoutané peklo sice obsahuje spoustu klišé zavánějících a hloupých okamžiků, ale mám rád tu první idylickou polovinu, kdy si je ta sopka zlehounka oťukává, aby pak vychrlila popílek z najemno nastřihaných novin a z mostu shodila pár modýlků aut do rozbouřené řeky (mimochodem slušná scéna). Pak už se jen řeší otázka, zdali Skynet prostřednictvím pyroplastického mraku zabije Sáru Connorovou, či ji zachrání švarný vulkanolog T-800 Brosnan.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Uvažuju, jestli dát tři nebo čtyři hvězdičky. Nakonec jsem se hlavně kvůli Piercovi rozhodla hodit sem ty čtyři. Není to sice žádný převratný film, ale koukat se na to dá... a když si k tomu přidáte to, že natáčení jedné z posledních scén se stalo doslova noční můrou, protože trpí klaustrofobií, myslím, že si to ty 4* snad i zaslouží :-) 1.2.2007 Ty čtyři hvězdičky považuju za dočasné pomatení mysli a srážím Rozpoutaný peklo na úrověn tří hvězdiček :-) ()

Reklama

Reklama