Reklama

Reklama

2012

  • USA 2012
Trailer 2
USA, 2009, 158 min (Alternativní 151 min)

Režie:

Roland Emmerich

Kamera:

Dean Semler

Hrají:

John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandiwe Newton, Oliver Platt, Tom McCarthy, Woody Harrelson, Danny Glover, Liam James, Morgan Lily, Zlatko Burić (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Před mnoha staletími po sobě Mayové zanechali kalendář, končící datem 21. 12. 2012. Proroctví, spojené s vizí katastrofy biblických rozměrů, potvrdí i indický vědec, zabývající se globálním oteplováním. Kvůli silné sluneční erupci zmutovala neutrina a v zemském jádru se začíná extrémně zvyšovat teplota. Představitelé všech vlád světa začnou realizovat tajný záchranný plán. V Číně zahájí stavbu zvláštních modulů, v nichž může katastrofu přečkat několik tisíc vyvolených. Lidstvu jako celku však nejsou dány rovnocenné šance. Na jakousi obdobu Noemovy archy si mohou zakoupit vstupenku jen ti, kteří zaplatí miliardu eur. Od současnosti do inkriminovaného data sledujeme stále hrozivější katastrofy a osudy několika povahově i sociálně rozdílných hrdinů. Mezi nimi dominuje čestný černošský vědec Adrian, pracující pro vládu, a neúspěšný spisovatel Jackson Curtis, který náhodou objeví pravdu a pokouší se se svou rodinou dostat mezi vyvolené. Nechybí však ani černý americký prezident, jeho dcera a cynický poradce, či ruský magnát s mladou milenkou... (TV Nova)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (2 138)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.6/10] | me: Presne niečo také som čakal. Vizuálny koniec sveta ako naozaj, avšak napätie je postavené na super-divokých sekvenciách o úniku pred skazou. Ak sa človek odosobní a zistí o aký žáner ide, neberie to vážne a baví sa na tom čo vidí, tak dostane dobrú zábavu bez bolesti hlavy s vtipnými miestami (it`s russian). To je ta príjemná stránka, .. avšak takto to neostáva a divočina prerastá do veľkých rozmerov, ktorých vyvrcholením je samozrejme (ako to už býva "dobrým" zvykom) heroický (v tomto príapde až rozum zastavujúci) koniec. Hlavná dejová línia nesie všetky známe znaky (a tak určite neprekvapí), ale to čo baví je to čo prináša samotná skáza a jej nečakané tragédie a zmeny. Film zbehne ako voda, efekty pobavia lebo sú skvelé a hoci je záver už trošku moc, tak je to "pohodova podívaná". ... Pozor ! Určite sa netreba zamýšľať nad ozajstnými fyzikálnymi a prírodnými zákonitosťami, v opačnom prípade človek nájde nepočetné množstvo anomálií a chýb, ktoré ho vyvedú z rovnováhy. Ale o to tu predsa nejde, toto nie je dokument, ale hollywoodsky koniec sveta. Engine Start. 3 a pol * ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Emmerich jako režisér nemůže překvapit, protože je v podstatě monotématický. Jeho přednosti a nedostatky jsou divákům důvěrně známé, takže i jeho nejnovějšímu dílku by se měl velkým obloukem vyhnout ten, kdo od filmu očekává něco víc než bombastické efekty a akci. Jeho pojetí konce světa se dá nesmírně snadno napadnout a z intelektuálních pozic zesměšnit. Jak je to u něj tradiční, rezignuje ve svém vyprávění i na tu nejzákladnější logiku, drze používá ta nejobehranější žánrová schémata, do svého filmu cpe bez uzardění všechny možné popkulturní symboly od princezny Diany po Monu Lisu, dialogy jsou stupidní, jak je u něj již zvykem, je to celé těžce americky patriotické, prosáklé nasládlými rodinnými hodnotami, děj je předvídatelný a postavy jasně čitelné. Prakticky od počátku si zkušenější divák dokáže odvodit, která z postav přežije a která je zaslouženě potrestaná za své "hříchy". Na druhou stranu, pokud se člověk na jeho kousek dívá s nadhledem, při vší své hlouposti je to zábavné, slušně odsýpající, dobře obsazené jak po stránce typové, tak z hlediska hereckých výkonů. Rozhodně nejde o film, ke kterému bych měl byť minimální touhu se v budoucnu vracet, ale jako popkornová jednohubka je to na jedno podívání snesitelné. Celkový dojem: 50 %. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Komentář je určen všem těm odborníkům, kteří filmu dali méně jak tři hvězdičky. Proč jste na ten film teda šli? Abyste nám ho tu zkritizovali ačkoliv jste věděli, že to bude přesně takové jak jste čekali? Emmerich točí velkofilmy, točí je ve velkym stylu a když já na tohle šel do kina, počítal jsem s tím, že si užiju film s dobrým koncem, brutálními efekty a s plno scénami, které jsou uhozené a ze kterých hlavní hrdina vyvázne s čistou kůží, nepoškrábán, stoprocentní a bez šrámu. Proč to tady pak tak sundaváte? Protože film obsahuje přesně to co tady já vypisuju? Nechápu to. Tak na to nemáte chodit. Alespoň byste film tohoto typu nesundavali. To neplatí jenom pro odborníky, ale i pro stahovače, kteří si tenhle film nemůžou doma na počítači užít...v žádnym případě...ještě v nějaký kinoriplý kvalitě ne? To bych se z toho fakt posral. Když už nic jinýho, tak zavátý a kompletně zdecimovaný prostředí, které nám Emmerich dones přímo do města. No ne? Stálo to za to. Užil jsem si to. I přítelkyně si to užila, ačkoliv tvrdila že to bude kravina. Vždyť právě takové filmy jsou dělaný jenom pro efekt nebo snad na efekt? ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Na některých filmech Rolanda Emmericha mě fascinuje ta naprosto upřímná hloupost, která je zprostředkována s neuvěřitelnou poctivostí. Směji se, vysmivám se, kochám se jejich naivitou a občas i do očí bijící natuplostí, a současně se většinu času poměrně dobře bavím. 2012 je dokonalý příklad nejtypičtější "emmerichovštiny", jenž produkuje paradoxně velmi koherentní fikční svět s jasně stanoveným řádem svého fungování, kde do sebe všechno zapadá. Jedna postava nabídne (hned dvakrát, obecněji a konkrétněji) neskutečně absurdní "mapu" na čtení následujících událostí... a dcera jednoho z hrdinů se po jeho druhém monologu zeptá, jestli je blázen. "Obávám se, že není," odvětí hrdina - a takový je celý 2012. Je to absurdní, bláznivé, ideologicky zvrhlé (nebo spíš naivní?),ale nesmírně celistvé a díky té multiperspektivitě to dobře šlape, mnohem lépe než Den poté (kde chyběla). (I když na konci jsem se stejně musel ptát, kde budou brát sladkou vodu.) Každopádně je fascinující občasná digitální estetika "Veřejných nepřátel", okázale implementovaná do nejeskapičtějšího blockbusteru roku. // To Canakja: Sorry. Kdyby ses mě zeptal ty, rozhodně bych ti návštěvu kina vymlouval. ;) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Následující komentář obsahuje úplný popis filmu, proto by ho neměl nikdo číst. Něco se blíží. Kecáš. Křřřup, prrrráááásk, buch. Tak vy to víte parchanti. Hůůů, rrr, prrrráááásk. Dělejte. Nestihnem to. Stihnem. Prrrrááásk. Musíš rychle. Snažím se. Hůůů, buch. Bééé. Tolik lidí zahyne. Ale my musíme žít. Hůůů, křáááp, bůůům. Necháme je tam. Nenecháme, je to neamerické. Hůůů špluchšplouch. Glogloglo. 5, 4, 3, 2, 1 - zachránil nás. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Severná Kórea zakázala držanie alebo sledovanie tohto filmu. Niekoľko ľudí bolo dokonca za sledovanie filmu a vytváranie kópií zatknutých a obvinených z vážnej provokácie proti rozvoju štátu. Dôvodom je 100. výročie narodenia zakladateľa štátu Kim Ir-sena z roku 2012: vláda byla toho názoru, že tento pre nich "veľký rok" je vykreslený vo filme príliš negatívne a považovala to za útok na severokórejskú vládu. (Greenpeacak)
  • Přestože se ve snímku objevily záběry z nejrůznějších koutů světa, natáčení probíhalo 5 měsíců ve Vancouveru a 1 týden v Los Angeles. (oje)
  • Typ herní konzole PlayStation Portable (PSP), kterou v limuzíně požívá Noah Curtis (Liam James), je Sony PSP-3004 Piano Black. (AntiasKing)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Emmerich chystá další katastrofu

Emmerich chystá další katastrofu

25.06.2016

S trojkou Dne nezávislosti to zatím nevypadá moc růžově, i kdybychom se jí ale dočkali, Roland Emmerich nejdřív natočí sci-fi Moonfall. Studio Universal film popisuje jako kombinaci 2012 a Blízkých… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Den nezávislosti 2... a 3?

Den nezávislosti 2... a 3?

14.11.2009

Tenhle Emmerichův trik už známe. Pokaždé, když chce přitáhnout pozornost k novému filmu, vytasí se s řečmi o pokračování svého největšího hitu (Vin Diesel podobně používá bludy o dalším Riddickovi).… (více)

Reklama

Reklama