Reklama

Reklama

2012

  • USA 2012
Trailer 2
USA, 2009, 158 min (Alternativní 151 min)

Režie:

Roland Emmerich

Kamera:

Dean Semler

Hrají:

John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandiwe Newton, Oliver Platt, Tom McCarthy, Woody Harrelson, Danny Glover, Liam James, Morgan Lily, Zlatko Burić (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Před mnoha staletími po sobě Mayové zanechali kalendář, končící datem 21. 12. 2012. Proroctví, spojené s vizí katastrofy biblických rozměrů, potvrdí i indický vědec, zabývající se globálním oteplováním. Kvůli silné sluneční erupci zmutovala neutrina a v zemském jádru se začíná extrémně zvyšovat teplota. Představitelé všech vlád světa začnou realizovat tajný záchranný plán. V Číně zahájí stavbu zvláštních modulů, v nichž může katastrofu přečkat několik tisíc vyvolených. Lidstvu jako celku však nejsou dány rovnocenné šance. Na jakousi obdobu Noemovy archy si mohou zakoupit vstupenku jen ti, kteří zaplatí miliardu eur. Od současnosti do inkriminovaného data sledujeme stále hrozivější katastrofy a osudy několika povahově i sociálně rozdílných hrdinů. Mezi nimi dominuje čestný černošský vědec Adrian, pracující pro vládu, a neúspěšný spisovatel Jackson Curtis, který náhodou objeví pravdu a pokouší se se svou rodinou dostat mezi vyvolené. Nechybí však ani černý americký prezident, jeho dcera a cynický poradce, či ruský magnát s mladou milenkou... (TV Nova)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (2 137)

woody 

všechny recenze uživatele

10 minut Woodyho Harrelsona. 30 minut praskajících asfaltek a potápějících se měst. 5 minut vybuchujícího Yellowstonu (rulez!). 5 minut typicky Emmerichovských hlodů ("Severní pól je teď ve Wisconsinu?"). Zbývá 100 minut balastu, vaty, chemlonu, společenské kritiky, humanistických keců (Ejiofora máte chuť nechat spláchnout první vlnou) a toho nejpřepálenějšího rodinného patosu od dob Dne nezávislosti... A stejně jsem se strašně bavil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Největší sluneční erupce v dějinách lidstva. Malé otřesy, povrchové praskliny, destabilizovaná zemská kůra. Přijde obrovská tsunami a magnetické póly Země obrátí své pole. Zkáze podlehnou nejen kulturní památky, ale celá města a státy. Světadíly...... Emmerich se s ničím nesere. Za sedm minut jsme u prezidenta a za chvíli v roce 2011. A zjišťujeme, že v Yellowstoneském národním parku už není Méďa Béďa, ale Ch.Frost, jehož krátký film o konci světa považuji za předčasný vrchol tohoto snímku. Čekat od Emmericha něco jinýho může jen ignorant. Konec světa není o citech, ale o destrukci. Pocity a vztahy nikoho nezajímají. A když už se někdo má ,,jen“ utopit, tak ať je zároveň rozdrcen letadlovou lodí. Emmerich je mistr obrazu, efektů a je veliká škoda, že ne scénáře. Laciné napětí však přes veškerou trapnost pobaví. Bohužel debilní finále ubírá další body (hvězdy) a vnitřně mě to mrzí. 2012 je totiž mnohem lepší než 10 000 př. n. l., ale těžit emoce z toho, že se sedmiletý dítě přestane počurávat může jen idiot. Nebo Roland Emmerich. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Katastrofická paráda v najväčšom možnom rozsahu ktorá je chválihodne dotvarovaná vizuálnymi efektami a dramatickosťou. Vydarený koniec sveta..............................Soundtrack Harald Kloser a Thomas Wanker: 1. Time For Miracles - Adam Lambert [4:43] ,2. Constellation [1:30] ,3. Wisconsin [1:14] ,4. U.S. Army [2:20] ,5. Ready To Rumble [1:42] ,6. Spirit of Santa Monica [1:21] ,7. It Ain't The End Of The World - George Segal/Blu Mankuma [2:52] ,8. Great Kid [2:17] ,9. Finding Charlie [1:45] ,10. Run Daddy Run [1:14] ,11. Stepping Into the Darkness [1:35] ,12. Leaving Las Vegas [1:44] ,13. Ashes in D.C. [4:19] ,14. We Are Taking the Bentley [3:43] ,15. Nampan Plateau [2:51] ,16. Saving Caesar [2:09] ,17. Adrian's Speech [1:41] ,18. Open the Gates! [2:16] ,19. The Impact [1:49] ,20. Suicide Mission [2:06] ,21. 2012 The End of the World [1:24] ,22. Collision With Mount Everest [1:09] ,23. The End Is Only the Beginning [5:44] ,24. Fades Like a Photograph - Filter [4:19], ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Na některých filmech Rolanda Emmericha mě fascinuje ta naprosto upřímná hloupost, která je zprostředkována s neuvěřitelnou poctivostí. Směji se, vysmivám se, kochám se jejich naivitou a občas i do očí bijící natuplostí, a současně se většinu času poměrně dobře bavím. 2012 je dokonalý příklad nejtypičtější "emmerichovštiny", jenž produkuje paradoxně velmi koherentní fikční svět s jasně stanoveným řádem svého fungování, kde do sebe všechno zapadá. Jedna postava nabídne (hned dvakrát, obecněji a konkrétněji) neskutečně absurdní "mapu" na čtení následujících událostí... a dcera jednoho z hrdinů se po jeho druhém monologu zeptá, jestli je blázen. "Obávám se, že není," odvětí hrdina - a takový je celý 2012. Je to absurdní, bláznivé, ideologicky zvrhlé (nebo spíš naivní?),ale nesmírně celistvé a díky té multiperspektivitě to dobře šlape, mnohem lépe než Den poté (kde chyběla). (I když na konci jsem se stejně musel ptát, kde budou brát sladkou vodu.) Každopádně je fascinující občasná digitální estetika "Veřejných nepřátel", okázale implementovaná do nejeskapičtějšího blockbusteru roku. // To Canakja: Sorry. Kdyby ses mě zeptal ty, rozhodně bych ti návštěvu kina vymlouval. ;) ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Splácanina všeho možného, která je ještě povrchnější a tupější, než si dovedete představit, ale naštěstí obsahuje i několik sekvencí, které pobaví, anebo seberou svou spektakulárností dech. Emmerich sice neumí moc pracovat s emocemi (enormní tlačení na pilu v mém případě slzné kanálky vysušuje), s vyprávěním je na tom ještě hůř, ale když pomůžou kluci z ILM, sympatické postavy (záležet vám na nich však nebude) a povědomý soundtrack, dá se tahle globální apokalypsa přežít bez újmy na zdraví. Jen by to příště chtělo trochu soudnosti a stříhat hned, jak se objeví nadměrné množství patosu a dialogové vaty. Závěrečná čtyřicetiminutovka vypůjčená z Titanicu (jen o řád horší a digitálnější) měla komplet skončit na podlaze střižny. Plus velký nedík za prapodivnou digitální kameru. Jako by občas zaskočil na scénu duch Casper. 5/10 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Teorie Charlese Hapgooda o pohybu zemské kůry, o níž se ve filmu hovoří, je mylná, a zmínka, že ji podpořil i Albert Einstein, se také nezakládá na pravdě. Ačkoliv se oba vědci přátelili a Einstein dokonce k Hapgoodově knize "The Earth's Shifting Crust" (1958) napsal předmluvu, s jeho závěry nesouhlasil a jednu její část označil za chybnou. Hapgood pochybení uznal a vše dodatečně revidoval v knize "The Path of the Pole" (1970). (fifox)
  • Severoamerické tržby megakatastrofického filmu byly 166,1 milionu dolarů, celosvětové 791,2 mil. (NIRO)
  • Odhadované náklady na vznik filmu byly cca 200 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Emmerich chystá další katastrofu

Emmerich chystá další katastrofu

25.06.2016

S trojkou Dne nezávislosti to zatím nevypadá moc růžově, i kdybychom se jí ale dočkali, Roland Emmerich nejdřív natočí sci-fi Moonfall. Studio Universal film popisuje jako kombinaci 2012 a Blízkých… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Den nezávislosti 2... a 3?

Den nezávislosti 2... a 3?

14.11.2009

Tenhle Emmerichův trik už známe. Pokaždé, když chce přitáhnout pozornost k novému filmu, vytasí se s řečmi o pokračování svého největšího hitu (Vin Diesel podobně používá bludy o dalším Riddickovi).… (více)

Reklama

Reklama