Reklama

Reklama

Hranice ovládání

  • USA The Limits of Control (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film sa odohráva v rozličnom okolí súčasného Španielska, kde mysteriózny, osamelý hrdina (Isaach De Bankolé), ktorého aktivity ostávajú úzkostlivo mimo zákona, musí dokončiť rozrobenú prácu. Neveriac nikomu, plní úlohu, ktorej cieľ nie je spočiatku prezradený. (DareDeVill)

Diskuze

Godhaj

Godhaj (hodnocení, recenze)

Vitex: Možná je tam inspirace v postavě Billa Muraye, ale jinak jsem v tom filmu nic podobnýho k těm linkům nenašel.

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

Mám z toho rozporuplné dojmy - nepochopil jsem co tím chtěl autor říct, cítil jsem nudu, ale zároveň i napětí. Moc se mně líbila výprava a hudba. Dávám za 4*, neboť to mělo své kouzlo, známé jméno režiséra s tím nemá co do činění.

hloupej honza

hloupej honza (hodnocení, recenze)

Pár slov k předešlé diskuzi. "Nemluvíte španělsky, že? Zapojte svou představivost a svůj um," Pokud tak neučiníte, budete se nejspíše cítit jako ve španělské vesnici. Stejně jako chlapík, co v úvodu filmu překládá mezi černochy slova, kterým sám nerozumní. Pokud však máte představivost, uvolněné vyprávění příběhu vám umožní váš vlastní pohled na film a hluboký prožitek. "Všechno je subjektivní, všechno se mění podle barvy sklíčka, přes který koukáte," ne každý se na svět kouká stejnou barvou jako Jarmusch. Mnoho diváku je dnes silně fixováno na jednotící příběhovou linii  (samozřejmě kromě pornografie), a tak jsou poetické filmy jako tento, často odsouzeny k nepochopení. "Všímáte si odrazů? Mně někdy přijde odraz mnohem skutečnější než to, co se odráží." Lidé jako Toj (jak jsem ho poznal na LFŠ) a další dokážou vnímat odlišné postupy vyprávění. "Lidi jako vy vůbec nechápou, jak svět doopravdy funguje." "Já to chápu, ale chápu to subjektivně." Každý má právo na svůj názor. Chápu, že pokud film není pro vás, asi se o něm nebudete vyjadřovat kladně. Bylo by však příjemné, kdyby csfd mělo jistou úroveň vyjadřování, pokud je to výběrový server. Není snad zapotřebí se uchylovat k vulgarismům. A kdo si myslí, že je víc než druzí, ať zajde na hřbitov. Tam uvidí, co je život. Je to hrst prachu.

Vojtaci

Vojtaci (hodnocení, recenze)

Asi nejlepší film Jima Jarmusche. Každá minuta je dokonalá, každá maličkost má svůj smysl. Je to film pro náročného diváka, milovník tuctových filmů v něm nic nenajde.

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

charlosina: U mě taky, a každý kdo by chtěl dát míň, z ní bude nemilosrdně odstraněn. lajko: viď posledné dve vetičky komentára uživateľa fauxthum

charlosina

charlosina (hodnocení, recenze)

Zajímavé... první film, u kterého celá moje topka (resp. ti, co to viděli) dala plné hodnocení...

lajko

lajko (hodnocení, recenze)

jarmusch samovykradajuci. To "Habla usted español, ¿verdad?" mi viac ako neprijemne priponemulo dead-manovske "Do you have any tobacco?", vlastne aj tie sceny z vlaku som uz niekde videl... A ta vrazda a la Kill bill, radsej pomlcat. Sklamanie roka.

Humprt Pum

Humprt Pum (hodnocení, recenze)

Stejně jako někteří z vás bych měl ohromnou chuť začít vysvětlovat Rentonovi, proč je LoC skvělý film, ale vzhledem k tomu, že pravda je nepolapitelná a ohledně umění je zvykem obhajovat kdekterý blábol "páč mám právo na svůj názor a nikdo mi ho nevezme" a "páč umění není matematika" a "páč sem tu už okomentoval spousty kilometrů filmu spoustama hvězdiček", tak se spokojím s vyjádřením upřímné lítosti nad tím, že Rentonovi tahle "mrdka" nechutnala.

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Každý, kdo nehledí tam kam ty, tak nehledí dost daleko? Co když vidí mnohem dál?;-)

DannyBoy80

DannyBoy80 (hodnocení, recenze)

Článek v Cinepuru mě trochu zklamal, samozřejmě, že každý má jiný a svůj názor, ale přecejenom jsem si myslel, že kapacity v Cinepuru budou schopny hledět trochu dál. Nevadí jsem zvědav na kontračlánek, který snad bude v příštím čísle, jak je zmíněno v diskuzi pod tímto článkem na webu www.cinepur.cz

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

lupus: ,,Potíž je asi v tom, že ten film je o tom, o čem se vlastně ani nemluví..." - taky se domnívám, že problém bude přesně v tomhle

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Popravdě jsi mě navnadil. Je to něco jiného než v ostatních Jimových filmech? Má cenu o tom mluvit?

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Nechci ti do toho mluvit, ale opravdu je nejlepší, se na to nejdřív kouknout.

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Co je to, o čem se vlastně ani nemluví o čemž je ten film? Můžeš klidně naznačit - přece jen se o tom (asi) nemluví.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Peter, tak to nestojí ani za pokrčení ramen. Já myslím, že lidé, s kterými si rozumím, velmi dobře vědí, o čem je ten film, a velmi dobře rozumí tomu, proč mi asi po deseti minutách sledování LoC mrazení v zádech plynule přešlo do slz v očích. Potíž je asi v tom, že ten film je o tom, o čem se vlastně ani nemluví...

Toj

Toj (hodnocení, recenze)

No tenhle článek mě v cinepuru trochu zklamal a stejně i jak se vyjadřovala v bodech (čtverečcích) redakce. Každopádně vše je subjektivní a když to někdo dokáže aspoň částečně sofistikovaně podat...

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Toji:

Poslys sefe, nevim o tom, ze bych ja (nevim jak Renton) obhajoval mainstream ci zanrove filmy. Navic jsem slovo mainstream ani nepouzil.

Co vim, tak jsme se tady bavili o tom, ze "zanrovani" (deleni napr. filmu do skupin, podle najakych spolecnych vlastnosti) muze byt k necemu dobre - k vytrizeni "zrna od plev" ... Coz ostatne dokazuje i tvuj prispevek - "zanrujes" v nem divaky. Nicmene jsme se taky bavili o tom, ze se v tom "zanrovani" da obcas prestrelit ...

Naopak me by zajimalo (k tvemu komentari):
1. co jsou konkretne ty "spatne duvody uctivani Jarmushe"?
2. ty se s tim filmem znas osobne, ze rikas co umi, co chce, co odmita (...) a jak druhe nuti?
3. krom toho, ze ses 2x nenudil, jsi o podstate Hranic Ovladani nenapsal nic. Byl-li to zamer, tak jsem to asi nemel prokecnout, co? Vedels, ze z nudy bylo vymysleno spousta veci? Nikdo o tom ale prilis nemluvi, protoze se boji byt oznacen za povalece, co ma cas se nudit.

Toj

Toj (hodnocení, recenze)

Zajímavá diskuze, jenom trošku zajímavější, když o filmu diskutuje Eodeon, Lupuscanis a cinefob, než když se to tu zvrhne na Rentonovsko-daEmoNickou obhajobu mainstreamu a zanrovych filmu (coz jsem zrejme nepatri, ze?)... K predchozi diskuzy bych doplnil, ze podle me znat predchozi Jarmuschoviny neni vubec na skodu... Jednak proto, ze jak jsem uvedl ve svemu komentu, muzou mit nekteri fanousci jarmusche, co znaji kafe a cigara a dejme tomu ghost doga o Jarmuschovi trosku odlisne smysleni a mohou na nem ocenovat neco uplne odlisneho nez gramotnejsi divak... Napriklad pustit vetsine divaku pred Loc treba Stranger than paradise nebo Permanent vacation, tak by se zrejme ani neobtezovali na tohle jit a pak to hodnotit... Je mi trochu lito, ze tolik lidi filmy vnima takhle prizemne a neni se schopno odprostit od vnimani kvalit filmu jako kombinaci poutaveho pribehu a hezkych efektu.

DannyBoy80

DannyBoy80 (hodnocení, recenze)

přesně tak, vím že tam je pár dobrých věcí, co by se mi líbilo, ale bohužel nemám tolik času, abych se vším balastem okolo prokousával. Neviděl jsem spoustu dobrých filmů z oblastí, které mě zajímají a baví, že zatím nemám zapotřebí hledat perly v hnoji :) Každý sme nějaký.

DannyBoy80

DannyBoy80 (hodnocení, recenze)

špatně pochopeno. Horor protože se nerad bojím, tak se nedívám. Sci fi nemám rád počítačové filmy robota spol, ale jsou vyjímky jako napr. 12 Opic, kde to není počítačem ale Gilliamovou kreativitou. Fantasy nesnáším pobíhající fikurky troly a spol. Každpoádně tam jsou kvalitní filmy, ale abych viděl jeden dobrý, musel bych prekousat 10 utrpení. A opravdu to mám vyzkoušeno, tady v db nemám filmy viděné za cca 10 let. Dnes už si opravdu velmi vybírám na co se koukat.

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

DannyBoy80: Film jako jídlo? Mrkev dušená je ve výsledku snad pořád stejná, horor / sci-fi / fantasy NEJSOU stejný!  Že tě zajímá jen pár žánrů - což už. Ale i mimo ně se kuchtí kvalita. Jen se otevřít. Mě vůbec nic nedává jedno prázdné Krimi / Drama / Thriller, což se stává, ty rovnou zavrhuješ celé lahodné žánry... Ovšem já s těmi kopyty nezačal - je totiž něco špatného na tom, když  ocejchuji špatně něco, čemu se jinak paušálně nevyhýbám (takže mám navíc nějaký kontext), jen mi to tentokrát špatné připadá? Řečnická. Tím bych tohle rád uzavřel.

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

"Sezeres me", kdyz ti reknu ze "si to myslim"? Asi bych ti nechutnal a prave to ale neznamena, ze jini lide by nemohli byt lahudky ....

Myslim zes ochutnal treba ty zkazene kousky.

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Jenze dusenou mrkev jsi nejdriv ochutnal nez jsi se ji zacal vyhybat. Tak jako ne vsechnny odpadni / * movie nejsou shit www.csfd.cz/film/237299-superhero-movie/ , tak i diky sve prevenci obcas muzes o neco prijit.

DannyBoy80

DannyBoy80 (hodnocení, recenze)

Renton: a je na tom něc špatného, že se vyhýbám něčemu co se mi nelíbí? Dušenou mrkvičku taky nejím, protože mi nechutná. Tadle debata je zbytečná, prtože 2 filmy předtím se ti od Jarmusche líbily, možná si dáš příště větší pozor :)

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Ale di sám. Jistě by se v tom katalogu našla lacinější a průhlednější anotace. O to však nejde! Šlo mi jen o to, že pro mne nebyl důvod se filmu nějak vyhnout, jak mi DannyBoy s tím svým kopytem naznačoval (který se sám mnoha filmům a žánrům vyhýbá). Si o filmech dopředu moc nezjišťuji - co mne jakkoliv zaujme, na to se podívám. __ Tak trochu jsem šel z obou, jak říkáš, rozumných důvodů - na nového Jarmusche a taky proto, že další dva vyhlídnuté filmy, co šly v jiných sálech ten večer, jsem již viděl. Jít ovšem toho večera dříve na pivo by taky nebyla nerozumná volba.

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Nemusíš např sci-fi? Ten žánr dokáže každoročně hoodně překvapit (třeba Sunshine, District 9, blíží se Moon, Avatar, ...). Taky zrovna nemusím horory a stejně se občas dívám, neomezuji se. Je to film a o ty mi jde. __ Nj. ovšem já se na Krimi / Drama / Thriller dívám velmi rád a navíc "jako vždy nezávislý Jim Jarmusch se vrací a s ním také Isaach De Bankolé či Bill Murray v příběhu s kriminální zápletkou a hrdinou, na něhož je těžké zapomenout. Nejen to, co se děje jeho postavám, ale i film samotný obestírá velké tajemství. Dvojité espreso? Ne, dvě malá." (katalog MFF KV). Takže z těchto indícií (a toho co jsem od JJ viděl) nebyl důvod nějak ten film přejít..
PS: odkaz na diskuzi přidán (možná maximálně dám druhé měření komentáři. Filmu opravdu dlouho ne :-))  Howgh

DannyBoy80

DannyBoy80 (hodnocení, recenze)

ne nejsem omezen jen na toto, ale nesnáším fantasy, nemusím Scifi ani horory, proto se na ně nedívám. Takže nemůžu dát, ani nechci např. novému Star Treku odpad. Dvojité měření bys měl ještě zvážit, protože to co jsi napsal v diskuzi (kterou čte minimum lidí) zde, je o mnoho výstižnější než co máš v komentu.

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Jen poznámka: ty taky jistě nejsi jen na tohle omezené kopyto (aneb moje filmové kopyto je dosti široké!) a dvojité měření také není třeba, filmu jsem dal už napoprvé toliko koncentrace, ale nic pro mne tam nebylo - což se, nepochybuji, při případném dalším měření ve výrazné míře jen těžko změní. Někdy jednou a hotovo zkrátka stačí pročež svině, když kaliště mají, na čistou vodu nedbají ;-)

DannyBoy80

DannyBoy80 (hodnocení, recenze)

:D :D ty jsi debil, snažíš se, ale neni ti to nic platné a sám se ztrapníš tím, že nejsi schopný googlovat a najít si co je narace, což je docela divné, že nevíš co je, když se tady snažíš navážet do jiných. Pravděpodobně jsi příznivcem atrakce, takže jak už jsem psal Rentonovi: Ševče drž se svého kopyta. Je to dostatečně česky, aby jsi tomu rozuměl :D

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Dalsi "iracionalni plivanec" * pro klub mistnich Filozofu :

1. vypravi se pomoci utrzku souvislych myslenek, ci spise pribehu, tak jak to byva v rozhovorech, ktere jsou to jedine co si jeste muze Jarmush dovolit zaplatit (viz. dalsi bod)

2. hrdina se nedozvida nic jineho nez divak, protoze na Jarmushovi filmy "nikdo" nechodi a on si proto nemuze dovolit tam dat jine zabery ci zaplatit dalsi herce

3. Jarmush nuti divaka pozorne sledovat jeho film, cimz riskuje, ze ten film bude jediny, ktery divak od nej kdy bude muset pozorne sledovat

4. Jarmush ani nemusi ocekavat, ze se Zduvodnovaci Jeho Genia kolem jeho filmu vyroji jako roj hladovych much nad kouricim se hovnem, to se proste stane jaksi automaticky.

5. Predpokladejme tedy, ze Renton neni schopen rozument podobnym sofistikovanym vetam a bohate slovni zasobe kterou pouzivate, jste schopni se tedy snizit a vysvetlit mu to v proste jednoduche cestine ? Jak domyslive poznamenal Eodeon tak i ja si zkusim domyslet : proc ho nepoucit?

6. Nebylo by prihodno vypracovat jakysi povinny filmovy zaklad, ktery musi kazdy nouma videt nez je schopen se s vami panove bavit na vysi.

7. Zuby mam, kdyby neco.

8. Jak se da poznat ton z psaneho textu? A ceho to mel byt ton?

9. Nechcete natocit sami nejaky film? Znalosti mate snad vic nez Jim, neb on "urcite neni" schopen udrzet krok s obrim rozvojem filmove kritiky [ jen se snazim uklidnit vase pripadne rozhorceni, neb v mem tonu ... ??? ].

10. Kdo je to narace? Nebude to je nejaka husta akrobatka, ze se dokaze zacyklit, anebo je to nejakej dement, ti se taky cykli a rika se o nich ze jsou omezeni? Dokonce ani ti dementi nevi proc co delaji a kdovi, zdali vi co tim zpusobi .... hmmmm

* nebo neco podobneho co bude jiste nasledovat v odpovedi na muj komentar a co by nekoho urazilo, kdyby to neobsahovalo slova, kterym skoro nikdo nerozumi, tak jako detskemu zvatlani.

Související novinky

Další Jarmuschův vlk samotář

Další Jarmuschův vlk samotář

27.02.2008

Španělsko se kdysi těšilo oblibě tvůrců spaghetti-westernů a historických velkofilmů, dnes se do sluncem zalitých končin pod Pyrenejemi stěhují renomovaní (skoro)nezávislí režiséři. Po Woodym… (více)

Reklama

Reklama