Reklama

Reklama

Skrýš

  • USA Shelter (více)
Trailer 2

Forenzní psychiatrička Dr. Cara Jessupová postavila svou kariéru na definování rozpolcených osobností schizofreniků. V soudní síni často svědčí coby expert a její názory a poznatky ohledně schizofrenie pomohly k trestu smrti více než půl tuctu vrahů. Cara je sice oddaná vědě, ale věří také v boha a svou víru neztratila ani poté, když byl její manžel brutálně zavražděn. Její dcera Samantha na rozdíl od své matky věřící není. Po jednom zvláště znepokojujícím soudním řízení představí Caře její otec Dr. Harding svého nového pacienta Adama. Čím více se toho Cara o Adamovi dozvídá, tím více je její život i životy jejích blízkých v ohrožení. Když se doktorka seznámí s pacientovou minulostí, její svět se začíná hroutit a ona začne pochybovat o bohu i o vědě. Cara však musí co nejrychleji odhalit závoj tajemství kolem Adama a především neztratit svou víru, jinak bude celá její rodina v nebezpečí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (343)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s názorem, že Shelter nám nabízí opět mockrát vyvařený pytlík čaje zalitý vodou z vodovodu a kdo má zapotřebí si tohle znovu vpravovat do organismu?! Když mě film strhne jako Shelter, můžu výše uvedené podepsat třeba desetkrát, ale stejně se stavím čelem k faktu, že tohle si dám raději dvakrát po sobě než precizní pětihvězdičkové drama, u kterého tlačím hodiny očima. Prošvihla jsem plánovaný odchod na kutě, a že vstávám brzo! 3,5*. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pokud se někomu nelíbí vaše osobnost, měl by mít alespoň tolik slušnosti, aby vám řekl která! Podivná "švédská dvojka?" absolutně bez kreditů, co patrně udělala kvalitní "sandwich" nějakému americkému producentovi, jehož jachta ztroskotala u Stockholmu, servíruje žánrový Eintopf, do kterého sice namíchala všechny své oblíbené ingredience, ale ve výsledku máte stejně to gastronomické Deja-vu, že už jste to někdy někde jedli. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Já prostě nesnesu tu dementní schematičnost náhod, útoků na blízké kolem hlavní hrdinky, přesunů na vzdálenost 50 mil za 3 minuty, konvertování obrázků do 3D a pak na zvukovou stopu, ran do hlavy o skálu (protože to přece musí být skála, že?), po kterém se nikomu nic nestane. I na thriller tohohle typu je tu těch typicky gulášoidních wtf momentů až moc. Škoda Julianne, která roli pojímá tak svědomitě a má zjevně pocit, že hraje v minimálně o třídu lepším filmu. A celé vyznění? No tak, s tím neuspěli ani nedávno bratři Hughesovi za mnohem výpravnější rozpočet. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem byl velmi zvědavý od okamžiku, kdy jsem se o něm dozvěděl. Ne kvůli Julianne Moore, ani kvůli dvojici švédských režisérů, od nichž jsem nikdy nic neviděl, nýbrž protože scénář napsal Michael Cooney, který je podepsán i pod scénářem k jednomu z mých nejoblíbenějších mysteriózních thrillerů - Identitě. Zde se - už vzhledem k nástinu děje - všeobecně čekalo něco podobného. Nakonec je Shelter mírně slabší než právě již zmíněná Identita, ale i tak se jedná o velice příjemnou podívanou, u níž jsem se za celou její nekrátkou stopáž ani chvíli nenudil. V polovině se to celé přehoupne z psychologického thrilleru kamsi úplně jinam. Řekl bych, že velká část diváků tento přechod ohodnotí spíše záporně, mně to ale vyloženě sedlo. Od doby, kdy se rozdají karty (takže divák ví, o co se jedná - podobně jako odhalení pointy v Identitě), Shelter šlape naprosto skvěle. Tímto svůj komentář ukončím, protože nechci příliš spoilerovat - pouze podotknu, že ačkoli se naskýtala spousta možností, jak totálně pomrvit celý závěr, je právě posledních pár scén důvodem, které v mém případě rozhodly o čtyřech hvězdách. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Shelter je svým způsobem dost zajímavý film, kde nápad je sice ohromný nesmysl, ale atmosféricky to pracuje docela fajnově. Škoda jen, že závěr byl tak jako klasicky Americký, co se týče hororů. Žádný překvapivý, jako točil Shyamalan. Už mi to ale docela chybí. V poslední době tyhle tajuplný horory vznikají jak na běžícím páse, ale chybí jim to závěrečný sražení divákových kolen. Plus teda velká kopa nesmyslností. Hlavní ale je, že se na to dá dívat, že to postraší a samotným příběhem zaujme. Co víc od filmu chtít ví snad už jen odborník. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

No teda! Na konci filmu som nemala ziadne nechty, padli za vlast, ale co som mala, tak to poriadne "nahnano". Fuha, to bola teda atmosfera. A myslim, ze ju nesposobili len prenikave oci Jonathana Rhys Meyersa :) Urcite odporucam, tato tematika Dobro- Zlo, Boh-Diabol bola spracovana na jednotku. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jaký je rozdíl mezi osobou s rozpolcenou osobností a osobou, která trpí přeludy??..... Zajímavá - až mrazivá atmosféra – díky různorodosti osobností u chlapíka jménem (třeba) Adam, který by mohl bejt klidně mimozemšťan. Několik zaručeně fungujících lekaček, nejisté domněnky a věci jako prohledávání ponurého bytu musí navodit atmosféru strachu. Ta však funguje v první půlce. Pak je tu okultismus a finále, které jen odříkává vše, co jsme už viděli jinde. Dalo by se říct, že je plné klišé..., protože MNOHOČETNÁ PORUCHA OSOBNOSTI NEEXISTUJE!!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád filmy, které vyvolávají mrazivé pocity. 2.) Jsem nevěřící. 3.) Přemýšlím, jestli jít raději do kostela nebo na pivo. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Málo ktorý horor stojí zato, no Shetler ukázal že stojí. Dobrá hudba, herecké výkony a presvedčivo dobre do temnej atmosféry položený dej ktorý dodáva filmu ten výborný hororový pôžitok. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tak tohle vskutku nebyl můj šálek čaje. Scénář neni sice úplně blbej a divákům chtěl něco sdělit, ale když všechno v něm jsem už někde viděl a v lepšim provedení. Zaskočila mě ta kombinace několika žánrů a prvků v nich obsažených. První půlka funguje jako psychologický thriller dobře a zapůsobila na mě mnohem více, takže kdyby se ubírala stejným směrem, vůbec bych si nestěžoval. Jenže neubírala, naopak úplně vyhodila výhybku a to jsem jednoduše nezkousnul. Škoda, už kvůli Mooreové a Meyersovi mohl být jeho potenciál využit více. Takhle film poputuje zaslouženě rovnou na dvd. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasím s kOCOURem a jeho postřehy o gulášovitosti a nereálných blbostech. Jinak, film mě bavil, to musím říct hned na začátek. Musím vyzdvihnout hlavně výkon Meyerse, opět si zahrál zápornou postavu a znovu jí dokázal povznest na znechucení díváka (v dobrém slova smyslu). "Dobové záběry" z roku 1918 natočené digitální kamerou mě solidně pobavily. Při bilanci nad filmem se nemůžu pozastavit nad faktem, že půlku stopáže tvůrci odvedli dobrou práci, vystavěli zajímavou atmosféru a postavili psycholožku opět do role detektiva (což zde celkem fungovalo a nebylo to tak drasticky vražené do děje jako v jiných filmech), druhou asi točil tvůrce reklam na novou akci u Mc´Donalds. 56% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jak už někdo jiný někde jinde podotkl, spoilerování je smrtelný cinefilní hřích, tudíž mě za následující komentář nějaký ten pekelný okruh nemine, ale co, smrtelných hříchů mám na hrbu bezpočet s obzvláštním důrazem na nestřídmost a smilstvo a známých tam dole mám taky nemálo... "To vás Bůh trestá, že se nemodlíte!" zahrozí Stařena z hory bezzubými dásněmi a plivancem potvrdí úděl odpadlíků od víry - třes se, bezvěrče, a honem začni nedělní rána trávit na kolenou v kostele místo na zádech v posteli, nebo přijde Jonathan Rhys Meyers a jediným francouzákem ti vysaje duši! Hm, tak právě drtivá většina žen a čtyři procenta mužů odešla hlásat, že Bůh je mrtev nebo na doživotní dovolené a polykají pastilky na vonný dech. Nechť zbytek populace tedy nese trest tucet a sto minut, které jim budou připadat jako dva dny, zírat na film, který zcela popírá úvodní slova hlavní hrdinky, že disociativní porucha neexistuje, protože změna z psychothrilleru na náboženský horor je jinými teoriemi nevysvětlitelná. Smutně nesourodé, nechtěně směšné, těžce překombinované a tak okatě a prvoplánově nábožensko-agitační, že to nejspíš bude naopak agitka ateistická. Rhys Meyers sice podává své tři (a více) tváře Jonathana výborně, ale když už dokazuje, že má na víc než upevňovat v paměti starou říkanku divorced - beheaded - died, divorced - beheaded - survived, měl by změnit agenta. Utápět talent v chlastu je jedna věc, topit ho v podobných sračkách úplně jiná. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Plusy: Slušná mysteriózně-horrorová atmosféra a téma, které vzbudilo můj zájem. Mínusy: Postupně narůstající překombinovanost, v níž jsem se nakonec ztratil tak, až jsem se zapomněl bát. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Původně to vypadalo jako další z řady thrillerů, kde bude potřeba odhlait, jestli má vrah opravdu rozdvojenou osobnost a nebo to jen hraje, sice to teda není zrovna originální, ale pobavit se u toho dá skoro vždycky, ale tohle se bohužel po slušným rozjezdu zvrtne v takový trochu sci-fi a jde to do hnoje i s Julianne Moore a Jonathanem Rhys Meyersem ()

choze 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny nabízejí dráždivou záhadu i temnou atmosféru. Poslední akt s čarodějnicko-religiózním vysvětlením mě ale zklamal. Meyers je výborný i moje oblíbenkyně Julianne se snaží. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ztratils v Boha víru? Budeš kuckat hlínu! Švédské Mårlind-Steinovy kapky se nekonaly. Dokud se Shelter pohybuje v rovině psychologické (podpořený mrazivou atmosférou, epilepticky se spínajícím Tudorem, či pěkně hrající Moore se škaredýma rukama), je všechno v intenzivním cajku, ale co by to bylo za religiózní thriller, kdyby nebyl „super načůral“, což od přítomnosti nevidomé báby-vysavače přináší zbytečně komplikovaný finiš vrávorající na ochablých nohou žánrových zvyklostí. Protestant nechť si přidá k mému hodnocení jednu hvězdu, modly vzývající katolík dvě a pokud se tu pohybuje nějaký nihilistický agnostik, ten ať si raději pustí cédéčko od německé kapely Autobahn.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Shelter přináší velmi zdařilý kousek mysteriózního hororu. Ze začátku to vypadá na psychologický thriller, ovšem postupem času jsem si začala říkat, v čem že se to bude vlastně skrývat ten hororový prvek. Od určité chvíle však přestává veškerá sranda a snímek se přehoupne z thrilleru do něčeho, co by se dalo nazvat "possesion/demonic/evil/curse horror." Věci se začínají vyjasňovat, dávají větší smysl, stejně se však, s jejich odkrýváním ukrývají zase jiné věci. Od té určité chvíle, kdy končí veškerá sranda, jsem se začala opravdu docela bát a v tu chvíli jsem se necítila dobře sama v pokoji, v němž jsem měla zhasnuto. Jonathan Rhys Meyers hraje očima a činí tak bravurně. Hudba rovněž úžasná. Závěr filmu mi byl jasný už ve chvíli, kdy si dcerka Julianne Moore začala pobrukovat tu melodii... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Že toto nebude žiadny lacný a tuctový horror som tušil už podľa obsadenia. Veľmi dobrá zápletka, ktorá sa počas deja postupne odhaľuje a mení od neškodnej psychologickej drámy až po nervydrásajúci thriller s prvkami horroru. Mysteriózne črty filmu sú veľmi presvedčivo vykreslené tak, aby divák nad príbehom hneď nemávol rukou a nehodil film do koša s presvedčením, že pôjde o priemerné béčko s tvorcovskou sterilitou. Škoda, že niektoré detaily príbehu zostali nezodpovedané, ale atmosféra bola veľmi dobrá a to krájateľné dusno v niektorých scénach odporúčam každému priaznivcovi napínavých momentov. Režisérskemu duu dávam veľké šance do budúcna. 80%. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom sa kľudná, pohodová atmosféra strieda s nepochopiteľnými zábermi, ktoré vyvolávajú pocit " čo do riti to bolo? " :D Na začiatku je len minimálne vysvetlený dej a predstavené postavy tak, že už od začiatku sa niečo deje. Celkom sa mi páčilo, že dej bol postavený tak, že časti, v ktorých máme pochopiť súvislosti, nie sú príliš dlhé, vďaka čomu som sa pri tom filme ani na chvíľu nenudil. Jediné, čo môžem filmu vyčítať je silný vplyv vierovyznania na dej, z čoho som ako ateista nemal dobrý pocit. Inak slušný scenár, réžia, proti obsadeniu tiež nič nemám. Určite sa oplatí pozrieť si :) ()

Související novinky

Režisérské rošády

Režisérské rošády

16.11.2010

Remake klasické sci-fi ze 70. let Loganův útěk a nová adaptace vesmírného eposu Duna jsou opět bez režisérů. Na Logana se vykašlal uznávaný tvůrce reklam a videoklipů Carl Erik Rinsch, který si v… (více)

Thriller s přísně utajenou zápletkou

Thriller s přísně utajenou zápletkou

29.02.2008

Hvězda extravagantní série HBO Tudorovci Jonathan Rhys-Meyers nezanevřel ani na účinkování v celovečerních filmech. S jeho jménem je už nějakou dobu spojována do současnosti přenesená adaptace… (více)

Reklama

Reklama