Reklama

Reklama

Chtěli zabít Hitlera

(seriál)
  • Německo Sie wollten Hitler töten (více)

Obsahy(1)

Vedle spáchaného atentátu na Hitlera 20.7.1944 tato dokumentární řada připomíná také osud jednotlivců, kteří se v nacistické tyranii stavěli na odpor proti nespravedlnosti, útlaku, krutovládě a násilí, a riskovali tak své životy v souboji s nacistickým režimem. Spiklenci věděli, že směřování dějin lze změnit jen zavražděním krutovládce.
Pokus o atentát z 20.7. byl jak vyvrcholením, tak tragickým koncem odporu vůči Hitlerovi. Dokonce i v letech před válkou se odehrála celá řada neúspěšných pokusů zabít tyrana, a to celkem 42. Tato dokumentární řada líčí dramatické a tragické dějiny odporu v letech 1938 až 1944 a zaměřuje se na pokusy zabít Hitlera. Jaké byly motivy spiklenců, jak se připravovali a proč jejich pokusy selhaly?

Seznam dílů:
1. Osamělý hrdina (Der einsame Held / Isolated Conspirators)
2. Promarněné příležitosti (Verpasste Chancen / Chances missed)
3. Atentátník (Der Attentäter / Stauffenberg's Dream)
4. Poslední šance (Die letzte Chance / The Last Chance) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument, nanajvýš aktuálny práve v období premiéry Singerovej Valkýrie. Ukazuje nemcov a Nemecko z pohľadu, z ktorého sme ho dlho nevideli, alebo nechceli vidieť. Bolo mnoho ľudí, ktorí mali svedomie a bolo ich dosť. Pri sledovaní máte neraz pocit, že pri Hitlerovi stáli všetci diabli, alebo nejaká nadprirodzená bytosť. Podobnej depresii prepadali aj sami účastníci spiknutia. Je až neuveriteľné koľkým atentátom unikol a za akých, často až neuveriteľných okolností. Diabla zabije iba diabol sám... 90%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavým způsobem zmapované pokusy o atentáty na Hitlera. Autoři dokumentu si dali práci jít nejen do faktografických podrobností pokusů o rychlé a zdánlivě jednoduché zúčtování s fašismem, ale šli i do hloubky motivací atentátníků. Překvapí i to, kolika takovým pokusům Hitler unikl a jak neuvěřitelné náhody mu pomohly. Snaha Němců vypořádat se takovýmto způsobem z vlastní historií je imponující. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Sleduju už několik dní tento seriál. Jsem z něj opravdu hodně vyděšený. Proč cca 40 pokusů atentátů na Ádu? A proč žádný nevyšel? Atentáty byly organizovány wehrmachtem, ti lidi byli zkušení, zabíjet uměli a vyznali se. Heming von Trescow (až mi vymalují kancelář, vyvěsím si ho tam), věřící člověk a opravdový germán. Organizoval atentáty až z východní fronty, kde měl kupu jiných starostí. Mě to připadá, že Bůh má rád černý humor a dost nemá rád židy. Že vlastně druhá světová, v čele s tím rakouským čalouníkem, byl takovej fórek, při kterým zemře spousta lidí. Ale proč? Na to odpověď hledám 51 let. ()

Reklama

Reklama