Reklama

Reklama

Temná krajina

  • Česko Temná země (více)
Trailer

Strhující film plný napětí, odehrávající se v noci na opuštěné cestě nevadské pouště. Temná krajina je příběhem mladé dvojice – čerstvých novomanželů z Las Vegas. Dick (Tom Jane) a Gina (Lauren German) se vydávají na „svatební cestu“ - bláznivou noční jízdu autem. Vášeň, touhu a radost z dané chvíle umocňují ryhlou jízdou bez zapnutých světel. Řítí se do tmy a v momentě, kdy světla znovu rozsvítí, se před kapotou jejich auta objeví muž. Srážce nedokáží zabránit. Naloží neznáme tělo a snaží se ho dopravit do nemocnice. Ztratí se však v poušti. Nevítaný spolujezdec začíná odhalovat svá zlověstná tajemství... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

POMO 

všechny recenze uživatele

Surrealistický thriller, ktorý diváka pre svoju obrazovú prefarbenosť a pocitovú prehalucinogénovanosť (flegmatická jazzová hudba) nepustí k postavám a väčšinu času nudí rôznymi klišé (a otravnými novomanželskými hádkami), aby mu v závere zasadil ranu zaujímavým, lynchovsky nevysvetliteľným zvratom. Ako ročníková práca absolventa Filmovej školy v Písku by to bola bomba, čoby béčkový režijný debut známeho amerického herca je to iba akceptovateľné. Každopádne do kín to nepatrí a to 3D je veľmi zlý vtip. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Parádní psycho, které se hrdě hlásí k absurdnímu thrilleru a bere si to nejlepší z tvorby Davida Lynche a z vizuálu comicsových filmů říznutých Grindhousem. Thomas Jane se jako režisér osvědčil a skrze mýticky nadsazeně absurdní komplikace buduje atmosféru hustou jako už dlouho nic a vše dotváří záměrně nedokonalými triky ("odfláknuté" a skriptově nesedící klíčovaná pozadí jsou jasným odkazem na noirové zpětné projekce), které mají samy o sobě velmi specifickou atmosféru a výtvarnou estetiku. A ústřední herecké trio hraje velmi dobře... Jen mi trochu uniká smysl 3D, které s plochostí triků a prostředí prostě nemůže fungovat... Jinak ale velmi milé překvapení. A velmi sympatický film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pocta noir thrillerům z padesátých let, Twilight Zone a Outer Limits? Identita stříknutá Lost Highway? Stylové zhmotnění storyboardového scénáře, na jehož poslabší pointu se přehnaně dlouho čeká? Ze všeho nejvíc mi to připomínalo Sin City bez koulí (byť u auto-autoerotiky s kostkou ledu a klasickou hudbou se na chvíli objevily).. ()

LihO odpad!

všechny recenze uživatele

Veľmi úbohé spracovanie, ešte úbohejšie efekty. Bezduchý scenár, absolútne bez deja. Nízkorozpočtová kravina bez nápadu. Nič iné, len odpad. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Šílený výlet pouští natočený očividně za pár šupů. Atmosféra podivným způsobem míchá noir thriller a mysteriózní žánr v digitáně 3Dčkoidním paskvilu, který je ale tak osobitý, že muselo jít o záměr. Tom Jane si zaslouží uznání už jenom za to, že něco takového dostal do kin. Sakra pořád nechápu jak ho napadlo to 3Dčko. TEMNÁ KRAJINA má rozhodně svoje momenty a Lynchovský WTF závěr, který jsem sice vytušil už na začátku, jen jsem ho v takovémhle filmu nečekal, tomu nasazuje korunu. - Byl to on nebo nebyl? - Možná. - Možná? - Nevím, možná. Těžko říct, když ten chlap neměl obličej. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nie moc úspešný americký herec Thomas Jane si uzmyslel, že sa stane režisérom. Využil technické vymoženosti a natočil svoj debut v 3D. A to je tak asi jediná zaujímavá vec na jeho snímku "Tmavá krajina". Žánrovým zameraním sa chcel priblížiť ku dokonalým dielam veľkého Davida Lyncha, ale to sa asi ani nedá. Thomas Jane to celé zmršil. S atmosférou sa snažil pracovať, tak ako to vedel len slávny Alfred Hitchcock. Aj na tom úplne pohorel. Jeho herecký výkon, v hlavnej mužskej úlohe, nebol taktiež nijak oslnivý. Soundtrack bol skôr rušivý ako pôsobivý. Je z toho cítiť amaterizmus, nedostatok skúseností, ale za to ohromnú ambicióznu odhodlanosť natočiť jeden z prvých 3D mysterióznych thrillerov, ktorý plne využíva prácu s hĺbkou obrazu. ** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Thomas Jane si natočil malý mysteriózny film založený hlavne na dialógoch hlavných dvoch predstaviteľov s dávkou nadprirodzena a tajomna vo forme Sin City len vo farbe. Každý kto má rád mierne haluzné filmy by sa mal na tento Marlowovský a komixový road movie v štýle mini Lyncha pozrieť. Chcel by som byť tou malou kockou ľadu ;-) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Záměr režiséra, který se zdaleka nepovedlo naplnit, je patrný téměř z každého záběru, každého dialogu... Temná krajina je filmem, který chtěl být výjimečný, chtěl šokovat a hrát si s divákovou myslí - místo toho zbyla jen nedomrlá thrillerová zápletka, průměrné herecké výkony a ucházející pointa v závěru. A Ron Perlman. P.S. Skvělá práce s kamerou. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tohle natočil Thomas Jane? Celkem zklamání. Inspiraci si dost vypůjčil z francouzského Smrt přichází v bílém. Vizuální stránka je zajímavá. Upřímně jsem moc ani neočekával že bych se dočkal nějakého (ne)logického vysvětlení. Alespoň že Ron Perlman obstál na jedničku. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl masakr. Jako by Davidu Lynchovi někdo přikázal točit srozumitelně hororový snový psycho noir. Tohle se musí vidět v klidu a za tmy. Perfektní psycho o jednom autě, dvou pasažerech a něčem, co nikdo nechtěl vidět ani v tom nejděsivějším snu. A co je vůbec sen a co realita? ---- 95% snímku se odehrává v noci a naprosté tmě. A český plakát k filmu je totálně mimo. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Celkem slušnej thriller. Mínusem jsou slabší efekty. Naopak smyslná scéna s kostkou ledu potěší nejedno mužské oko. Za jedno podívání film určitě stojí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Thomas Jane si s chutí zahrál na Davida Lynche a surrealistický thriller je na světě. Herec Thomas Jane se poprvé představuje i jako režisér a jeho režijní noir-styl dává vzpomenout na klasiku klasickou v novém vizuálním kabátě. Jane si musel vystačit se skromným rozpočtem (5mil.USD) a je znát, že na nějaké rozhazování skutečně neměl. Do očí bijící zadní projekce, slabší nasvícení scény, levné triky, to je výčet jen některých technických nedostatků, které trápí do režie zapáleného známého herce, který ovšem po režijní stránce příjemně překvapil. 90% snímku se odehrává ve tmě a přesto je na co se dívat. Novomanželé jedou strávit líbánky do vzdálené Sedony. Poklidně si jedou přes nevadskou poušť, blond manželka rozptyluje řidiče dráždivým ochlazením kostkou ledu v rozkroku, když v tom jim do cesty vstoupí zakrvácený muž, který měl ošklivou nehodu.Chlápka v bezvědomí s deformovaným obličejem dvojice naloží do auta, ten se náhle probere a začne se chovat tak, jakoby novomanžele znal, a to dokonce vyvrcholí fyzickým napadením řidiče, který chlápka zabije a následně ho se svou manželkou pohřbí uprostřed nehostinné pouště. A dvojice je v průseru až po krk. A navíc se zdá, že někdo z ní nemá tak úplně čisté svědomí ohledně své minulosti. Ani trochu jsem se nenudil, bylo to napínavé s bizarní pointou na závěr, která jistě vyvolá dlouhé debaty, protože dá mozkovým závitům solidně zabrat, aby byla správně pochopena. Trošku se dá vytušit dopředu, ale víc prozrazovat nemá smysl. Je to rozhodně zajímavý režijní debut. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Ponurý, zvláštní a dost divný. Kdyby se týhle látky ujal zkušenější režisér a vyškemral větší rozpočet, mohl by to bejt parádní mysteriozní thriller, který točí třeba mistr Lynch, nebo který kdysi točil Hitchcock. Takhle je to jenom nevýraznej režijní debut nezkušenýho Janea. Ale ono se z pěti milionů asi moc vytřískat nedá, takže v rámci nízkorozpočtovejch podprůměrnejch bijáků je tenhle jeden z těch povedenějších. Místy skvělá kamera, divná hudba a ne moc dobrej střih. Horší tři hvězdy. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

A sakra tohle Janeovy nějak moc nevyšlo. Je sice fajn že se snažil spojit několik žánrových subžánrů, ale celý jako celek to moc nefunguje. Navíc celý prostředí díky těm efektům je neobyčejně hnusné. A plno scén byly naprosto tragické(prstění za volantem). Jediné co stojí za zmínku je právě Jane kterej je charismatickej a umí hrát a Perlman kterej je prostě řízek. Ale bohužel film spíše zklamal, nevím jestli tím že je až moc levnej a hraje si navíc, nebo prostě tím že je jinej. Nic moc. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že Temná krajina pôsobí trochu nevyvážene (zbytočná akčná scéna, príliš lineárny dej), oplatí sa ju vidieť. Režisér s kameramanom majú slušne napozerané hitchcockovké filmárske postupy a dokážu vytvoriť obstojný pocit beznádeje a temnoty. Temná krajina je predovšetkým pre noirofilných divákov, ktorí chrochtali blahom napríklad aj pri podobne nedotiahnutom srbsko-americkom FILM NOIR... Ak máte radi STOPÁRA, môžte sa baviť aj teraz... ÚNOS je už ale iná liga... ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Trošku mi to připomínálo film Smrti přichází v bílém, ale na to se dalo aspoň koukat. Jen díky Ronu Perlmanovi jsem nedal odpad. Možná se Jane trošku inspiroval Lynchem v některých pasážích, ale Lynch to je jiný svět. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Film od začátku nudný jak kráva, pak prstění v autě, efekty na přes držku a ten závěr naprostá filmová encefalitida..snad jediný co se mi libilo, bylo to když nabrali toho zombieka do auta a on se začal smát a chtěl zapálit cigáro. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Film bez jakéhokoliv smyslu, bez jakýchkoliv logických souvislostí, s příšernými hereckými výkony. Takto to dopadne když se sám o sobě špatný herec obsadí do role režiséra a zahraje si k tomu i hlavní roly. Jediná věc proč film nehodnotím odpadem je zajímavý (ač absolutně nelogický) závěr a "relativně" napínavá atmosféra filmu... - 5. 1. 2012 - 10% ()

Reklama

Reklama