Reklama

Reklama

VOD (1)

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize The Informant popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal.

Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby Matt Damon nehrál takovýho šílenýho kreténa, kterýho jsem snad v ani jedný scéně nedokázal vystát, tak bych tomu možná dal víc. Jenže kdyby ho nehrál, tak by to nebylo o člověkovi, který skutečně existoval. No a já jsem koneckonců rád, že jsem o něm nikdy neslyšel, protože bych mu asi musel vlepit facku, aby se probral a začal žít v realitě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22miliónovTržby USA $33,316,821Tržby Celosvetovo $41,771,168▐ ║Tržby za predaj DVD v USA $6,678,652 //počet predaných kusov 417,311║ Chýba tomu jednoznačne lepšia svižnosť, toto by bola téma skôr pre Jasona Reitmana, Matt Damon je fajn ale to je asi tak všetko, tých pár sucho humorných scén to nezachráni. /40%/ ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Nejde o dramatickou biografii aspirující na ocenění, protože tohle není žádná ERIN BROCKOVICH, ani podrazácká podívaná neposkytující všechny potřebné informace ala DANNYHO PARŤÁCI 1-3, ale velice důmyslná a důsledná kritika konzumpce. V podstatě jde o to, aby se divák nenechal oklamat opojným a šedesátkovým stylem, který je zlehčován až v duchu dobrodružství s Austinem Powersem, a byl neustále na pozoru, co se mu říká a nakolik jsou ty informace spolehlivé. Přitom ani nechybí typicky soderberghovské utahování si z kultu hvězd, což je patrné jednak na hereckém výkonu Matta Damona, jednak na přístupu k titulní postavě, kterou ztvárňuje (přičemž ten film celou dobu svou stylizací upozorňuje, že se zkouší různé masky a hrají různé role!). Docela mě mrzí, že spoustu lidí (soudím tak dle komentářů) není schopno přistoupit na to, že ten film vypráví o zcela vážných věcech nevážně a celou dobu jako onen titulní informátor klame tělem (stylem), protože si na hloupého jen hraje, aby mohl v závěru všechny přechytračit a my věděli, že vlastně nevíme pořádně nic. Na druhou stranu chápu, že tenhle výboj proti zažitým konvencím spojeným s hvězdým systémem, žánrovými očekáváními a převažující vlnou snímků pietně vzpomínající na dobu klasického hollywoodského období sedne málokomu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Každý v této zemi je obětí zločinu velkých firem od chvíle, kdy se nasnídá….. (Naštěstí se jedná o Ameriku !) M. Damon s vizáží R. Crowe. Nebo mám dojem, že by mi ho ta role mohla připomínat. Je to totiž role pro velkého hráče a i když příběh spěje od lži ke lži, M.Damon je dokonalej. Nebudeme si nic nalhávat. Největší slabinu vidím v příběhu. Nejedná se o podvod století a takovýchto machrů je u nás plná Praha. Plzeň. Tábor. No vždyť víte! (Ano, Ostrava taky!) PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Možná ve své hlavě jsi ten dobrý, ale pro ostatní jsi ten, kdo ukradl devět miliónů dolarů a pak lhal." Mark Whitacre rozehrál odvážně zamotanou partii s FBI, ADM, tiskem i právníky. Lhal, lhal a zase lhal, což mu mé sympatie nepřineslo, ale počet odcizenejch miliónů to nijak nezměnilo. Kdybych měl možnost tohoto parchanta a jeho zbožňovatele Soderbergha nakopat do koulí, tak bych byl určitě spokojenější, ale nakonec on neokradl mě, ale velkou firmu ADM a za nos vodil FBI, což jsou organizace, jejichž skon bych zcela jistě neoplakával. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava filmu mi tak trochu připomíná režiséra Steven Soderbergha. Nejdříve udává směr nebo jej po ostatních následuje, podporuje ho, aby pak v dalším okamžiku šel zcela proti proudu a zažitým konvencím (Soderberghova filmová kariéra a pracovní kariéra - lhaní - Mark Whitacrea). [==] Je velká škoda, že spousta potenciálních diváků dává od tohoto filmu ruce pryč při pouhém pohledu na hodnocení. Přitom se před projekcí stačí podívat na plakát, který vypovídá naprosto o všem, co film divákovi sděluje - stín, který Whitacre vrhá ho o mnohé převyšuje a především není pravdivý, protože to, co Whitacre říká vyšetřovatelům/manželce/vedení firmy, může být/nemusí být/není pravda a co je nejdůležitější, už ani sám Whitacre neví, čemu věřit. Kolik pravd byste také chtěli slyšet od chlápka s naprosto nevkusným oblekem, obludnými kravatami, slizkým účesem a knírkem aneb ať žijí devadesátky. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh si dvojčasťou o kubánskom revolucionárovi napravil reputáciou medzi nekomerčnými divákmi a týmto filmom sa mal zas prihlásiť ku svojim fanúšikom, ktorí si obľúbili jeho komerčnejšie hity. Steven však zastal niekde v polovici a tak som zostal trošku zmätený. Trailer sľuboval oveľa viac, určite však nie nemotornú komédiu s veľmi nehmatateľnou atmosférou, ktorú si divák musel nájsť len na základe veľkého úsilia a snahy, aby sa mu film zapáčil. Komediálne prvky beriem, film oživili a našťastie nevyzneli tak povrchne a trápne ako sa to niekedy v podobných typoch filmov stáva. Trošku ma však sklamala zápletka a následný krimi príbeh, ktorý z nej mal vychádzať. Herci nesklamali, Damon po thrillerovo-akčných rolách v trošku atypickom postavení, ale svojho dilina zvládol bravúrne. Škoda tej nekompatibility celého celku. 60%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh zase jednou ztratil kontrolu nad svým dítkem. Vysoce produktivní filmař se vytasil se skutečným příběhem, kterak jeden úředník přiznal agentům FBI o machinacích s cenou esenciální aminokyseliny v potravinách. Karty tak záhy vyložíme na stůl, jenže horská dráha se nekoná, jen vnímáme další a další dialogové scény, kterak úředník lže i nastavuje krk, ale myslí i na zadní vrátka. Matt Damon slušný, já však čekal něco živějšího a atraktivněji podaného. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

No, mohlo to byť aj kratšie a s trochu živším tempom. I keď súhlasím, že toto si žiadalo hĺkovú sondu. K dokonalosti spracovania to však má ešte ďaleko. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Milý film, jehož chytře napsaný scénář nechává všemi mastmi mazaného Matta Damona, aby diváky vodil za nos stejně důmyslně jako vedení firmy, která ho zaměstnává, a bezradné agenty FBI. Informátor! sympaticky odsýpá, má skvělý soundtrack (Mark Hamlisch v některých momentech dokonce vtipně cituje svého Špiona, který mě miloval) a vyjma představitele titulní role je plný neokoukaných, velice dobře hrajících tváří, z nichž na plné čáře vede charismatický Scott Bakula coby agent Shepard. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Chvílemi neskutečně složitá patlanina o hovně, se kterou jsem měl velice často problémy, jak se na ni vůbec dívat. Nakonec musím uznat, že film je opravdu vtipný a některé momenty jsou přímo k popukání. Na stranu druhou rozumím proč film nešel třeba u nás do kin. Nedopadl by vůbec dobře, na upoutávkách by na nás blikalo že tohle natočil režisér Dannyho Parťáků atd. Přitom Informátor! má do Dannyho partičky povážlivě daleko. Matt Damon skvělý výkon. ()

lesumir odpad!

všechny recenze uživatele

nenopsatelně mám chuť si kleknout na Matta Damona a začít mu sadit jeden granát po druhým do xichtu až bude celej od krve! Tohle vážně nemá obdoby, mega trash! ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh o neskutečným přašivcovi. Začátek je hodně dobrý a dokáže upoutat, bohužel postupem času mi to začlo celý jen trochu unikat a o to víc být jedno......ale viděl jsem i mnohem nesnesitelnější filmy podobnýho štryhu. 60% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Soderbergh nepřekvapil, nudná podívaná s minimálním vztahem pro danou tématiku, bez špetky jiskry v sobě. Jelikož poutavost snímku chybí a mé zaujetí se rovná lhostejnosti, zpracování je jen průměrné, scénář pouze základní, nepropracovaný, svůj účel rozhodně nesplňuje. Matt Damon svojí roli zahrál jak měl, ničím mě nenadchl, ostatní herci také zrovna neoslnili a tak byl Informátor determinován nedostat se do nadprůměrných výšin. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa zbaviť pocitu, že aj napriek tomu, že Informant pod taktovkou Soderbergha je technicky zvládnutý, taktiež atmosféra daných rokov pôsobí realisticky a celkovo vyzerá byť réžiou patrične prevedený... aj napriek tomu všetkému sa niekde stala chyba, pretože tomuto niečo chýba... Netrúfam si povedať, že by Informátor nemal myšlienku tak ako väčšina Soderberghových snímkov, avšak aj keď ide o námety, ktoré to svoje čaro majú pod jeho rukami mi pripadajú ako bez "ducha"... Inak Matt Damon v úlohe, tak otrávného človeka... myslím, že to zvládol skvele... do polovice filmu som presne nevedel o čo vlastne ide no a Matt miestami sympaťák, miestami úplne iný človek... formou a herecky fajn, ale ako vravím niečo mi tu chýba 6/10 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Soderbergh se tady rozhodně nezapře. Úžasný příběh s absolutně přesvědčivým Mattem Damonem jako notorickým lhářem. Zpočátku je film hodně utahaný a chvíli trvá, než vtáhne do děje, jakmile se ale pavučina podvůdků a lží začne rozplétat, tak tehdy začne pořádná sranda. 7/10 ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tak tohle může bavit opravdu jen kartelové podvodníky a finanční zástupce, kteří jsou "mistry ve svém oboru"! Do půlky filmu nemáte páru o co jde a v druhé půli sledujete, kolik si Whitacre (Matt Damon) nahrabal. Bohužel ani nemůžu říct, že se jednalo o komedii, zasmál jsem se všeho všudy asi jednou. Jenže se tomu ani nedivím, v tak úzce specifikovaném prostoru se toho moc vymyslet nedá. Spíše se divím, že se někdo pustil do toho, aby tento příběh zfilmoval. Zajímavosti: Podle mě si Whitacre přišel ještě na mnohem větší částku. Hovoří se něco okolo 15 milionech dolarů... :-) 35% ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je sice hodně zmatený a vlastně se Mark Whitacre nemusel ani přiznávat. Ruku na srdce kdo by se přiznal když máte tak dobré místo + solidní přivýdělek na úplatcích ? Já rozhodně ne. Tak pojďme dále k filmu. Téma už mě od začátku hodně lákalo a asi proto dávám silné 3* i když za hodně špatný začátek bych dal nejradějí odpad. Naštěstí vše zachraňuje trošku přitloustlý Matt Damon. Každopádně Steven Soderbergh je lepší režísér a jeho poslední počiny mě zrovna moc neberou. Snad se kluk zase vzpamatuje jako Guy Ritchie. ()

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama