Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ústřední postavou tohoto thrilleru je Baldur, bezcitný novinář bulvárního plátku, který se neštítí ničeho, jen aby objevil senzační příběh. Příběh začíná zjevně náhodnou smrtí příslušníka ochranky na odlehlé a zlými duchy pronásledované přehradě na severu Islandu. Baldura tato událost nechává zpočátku chladným. Pak mu ale jeho matka prozradí, že onen mrtvý muž byl jeho biologickým otcem, kterého nikdy nepoznal. Rozhodne se tedy zjistit více o svém otci a o tom, co se mu stalo, a proti vůli šéfredaktora opouští Reykjavík a rozjíždí vyšetřování na vlastní pěst. Převlečený za nového člena ochranky cestuje na místo tragédie a brzy zjišťuje, že na tomto odhlehlém místě není nic tak, jak se na první pohled zdá. Zaměstnanci na přehradě tvoří malou uzavřenou komunitu a nemají v lásce nově příchozí. Pétur - šéf ochranky - řídí ilegální obchod s chráněnými soby a Baldurova přítomnost ohrožuje jeho obchody. A když Baldur přijde na stopu zločinu, který se stal před 25 lety a do kterého byl zapleten Pétur společně s jeho otcem, začne mu jít o život. (lenuse)

(více)

Recenze (27)

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí v kině opravdu lehká kriminálka z Islandu, kde novinář hledá vraha svého otce. Ze začátku hodně otázek, málo odpovědí, čím víc se ale blížil konec tím víc a dřív na vše šli znát odpovědi, avšak nečekaná a zajímavé zvraty se objevily a hodně potěšily, i ten kousek duchařiny :) Pohodová záležitost, ke které už se asi bohužel nevrátím.. 7/10 ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Žánr stvořený pro Island a nebo Island stvořený k žánru :) Zajímavá detektivka, s perfektně vybraným místem pro vytvoření té správné atmosféry. Těch pár duchařských momentek je celkem fajn i když mám pocit, že slouží čistě jako scénaristická berlička, když nebylo úplně jasné jak dál rozvinout děj. Možná se pletu, je to celkem jedno, jelikož i tak je Vychladlá stopa snímek, jehož sledování mi příjemně zkrátilo odpoledne. ()

Reklama

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Pro ty, které by to zmátlo, islandští duchové nejsou průhlední, ale zcela hmotní. Ten chlap, co se tam náhodně občas objeví, je duch. Do celkové atmosféry filmu docela dobře zapadne, a rozuzlení celého filmu je také víc než překvapivé. Film určitě stojí za shlédnutí, je to dost napínavé, a když tam Baldur chodí v noci sám opuštěným objektem, tak z toho běhá mráz po zádech. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Filmařsky dobré, atmosférou taky, "jen" ten děj je strašlivě pitomej s kupou nesmyslností, kde například nějaká postava zčista jasna změní své názory a zapomene na věc, kterou udělala před deseti minutami filmu. Navíc i přes zajímavost námětu se nic moc zajímavého nestane a všechno (a všichni) je nalinkováno od začátku do konce a pokud tomu tak není, je to zásluhou dějové chyby a není pro to žádného vysvětlení. Mysteriózní prvky jsou ovšem fajn. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Rozhodně, popis duchařská sem fakt sedí. Nenechte se mýlit, v tomto případě vedlejší linie nedělá film a už vůbec nedělá zdatnou krimošku. Tahle napohled nenápadná islandská chuťovka je ale to, co mezi thrillery stále častěji chybí. Obrat v ději, chladné a nemilosrdné prostředí, které z toho udělá ten správný nemilosrdně chladný film, a nijak zvlášť krásní herci, kteří svými ksichty zapadnou přesně do té role, kde mají být (trochu mi postava Baldura přípomíná Blomkvista, že by to bylo tím severem?). Spád děje není třeba komentovat, je třeba říct, že práce s kamerou tady odvedla to, co má. Nejde o pomalé záběry na zdrchanou krajinu zimou, ale dobrou kombinaci sněhu, obav z neznámého a zasmušilých obličejů. Směle do toho. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Gunnar Arnason vyhrál islandskou cenu Edda v kategorii nejlepší hudba a zvuk. (Terva)

Reklama

Reklama