War on Democracy, The
Dokumentární
Velká Británie / Austrálie, 2007, 96 min
Christopher Martin, John PilgerHrají:
John PilgerPlakáty
Novinář John Pilger zkoumá role Washingtonu v manipulaci latinskoamerické politiky v průběhu posledních padesáti let. Tento film odhaluje nekalou politiku pokračující v Iráku, Íránu a Libanonu. Pozoruhodný je vzestup Venezuely, která nastolila vlastní demokratický systém, založený na úsilí zbavit se všemožných závislostí a diktátů i přes riziko možných intervencí nebo sankcí.
Dokument přináší zcela odlišný pohled na fungování demokracie, než jaký je denně předhazován v "nezávislých a objektivních" médiích. (xguru)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $321,000║(24.8.2010)
Raven0
Jde o to, na jaké straně politického spektra stojíte. Pokud jste spíše pravicově orientovaní, liberální demokraté, pak s dokumentem rozhodně souhlasit nebudete. Já, jakožto levicově orientovaný jsem byl nadmíru spokojen. Nekompromisní žurnalistika, bez zbytečných moderních prvků. Ještě jedna věc, podobných dokumentů, útočících na politiku USA, na vykořisťovatelský kapitalismius, na prorůstání soukromého sektoru do veřejného, je všude spousty. Ale dokumentů, které ukazují opak nikoliv. Že by se opravdu blýskalo na lepší časy? A že by nás opravdu čekalo kataklyzma či změna (tržního) systému?(19.9.2011)
neoBlast
John Pilger je novinář. Žurnalista toho nejtvrdšího, staromódního ražení. To mně asi nejvíce vadilo. Oproti dnešním moderním, atraktivním dokumentům vypadá The War on Democracy jako obyčejná reportáž ze zpravodajství BBC. A přitom nabízí přitažlivá témata, která jsou vysvětlena jednoduše i pro ty největší ignoranty - někdy vede Pilger diváka za ručičku až moc. Ale celkově plusplus. 70 %(7.12.2009)
ElChe26
Liberální konzervativec bezpochyby Pilgerův počin označí za nebezpečnou levicovou propagandu, ale proč? Odpověď není příliš složitá. Pilger se snaží rozkrýt skutečné motivy, jež přiměly Bílý dům, aby v latinské Americe dosazoval k moci krvavé diktátory. Američtí občané byli vládou strašeni tím, že se kdesi v banánových republikách dere revolucí k moci další Lenin nebo Mao. Skutečnost však byla jiná. Ani Jacobo Arbenz, ani Salvador Allende se nechystali vydat sovětskou cestou. Ač zvoleni v !!!demokratických volbách!!! za své sociální reformy museli pykat. Ještě bych dodal, že ani Arbenzovy ani Allendovy reformy nebyly nikterak drastické, týkaly se zejména nadnárodních koncernů, které za předchozích vlád skrze podplacené vlády skoupily za pakatel takřka veškeré přírodní bohatství těchto zemí. Ve jménu boje za "demokracii" pak Spojené státy neváhaly osnovat puče, atentáty pod záminkou komunistické hrozby. Americký průmysl a vláda budovaly soustavně a pečlivě koordinované závislosti obrovské dominium, sahající do všech koutů zeměkoule. Pod praporem svobody. Skutečné svobody? Bývalý šéf CIA Colby v rozhovoru se slavnou italskou novinářkou Fallaciovou kdysi řekl: »Rozhodli jsme se, že budeme bojovat za svobodu ze všech sil...« A Fallaciová mu odvětila: »Od generalissima Franka k diktátorovi Caetanovi, od jednoho vietnamského diktátora Diema k Thieuvovi, od jednoho fašisty, řeckého Papadopulose až po chilského Pinocheta - a to nepočítám všechny ty fašistické diktátory v Latinské Americe, ani například mučení v Brazílii. A tak tedy ve jménu svobody se z vás stali pomahači všech lidí, kteří šli vraždit svobodu na druhé straně.« Koneckonců v samotných Spojených státech zavraždili předního amerického liberálního prezidenta J. F. Kennedyho i velmi umírněného černošského vůdce M. L. Kinga. Nejznámější britský filozof světového významu, lord Bertrand Russel (vedl tzv. Tribunál proti válce ve Vietnamu), to řekl americké vládě otevřeně: »Jste největšími pokrytci, jaké svět kdy poznal. Dovoláváte se hodnot, jimiž pohrdáte a po nichž bezohledně a cynicky šlapete...« Kdo shlédne The War on Democracy a přesto nebude ochoten uznat zločiny bývalých amerických vlád je v mých očích ignorant nebo zaslepený tupec. Chavez, Morales a další dokazují, že socialismus nevede ke komunismu. Spojené státy již nejsou v latinské Americe všemocným hegemonem. Emancipované obyvatelstvo má nyní po dvou vlnách koloniálního útlaku konečně šanci budovat demokracii, jež zajistí práva a lidskou důstojnost každému svému občanu. "Není nic silnějšího, než myšlenka, jejíž čas nastal."(11.9.2009)
Lucas87
Tento dokumentární film Johny Pilgera nám osvětí úmysly našeho milovaného bratra USA, a jeho metody jak dosadit krvavé diktátory, kteří své přírodní bohatství USA budou dodávat za pakatel. Vlády USA po 2. světové válce představují skutečné zlo, jaké tehdy vykreslovali komunisté. To co se děje dnes v Iráku, Libyii, je to samé co se dělo ve Venezuele, kde vládl Chávez, který odmítl prodávat ropu za pakatel, jenže jeho většinoví příznivci za něj bojovali. Bojovali bychom za naše vlastizrádce? Těžko ! USA si svoje zájmy uhájí vojenskou silou pod lživými argumenty, a my šasci jim v tom pomáháme ať už v Kosovu nebo v Afgánistánu. Vondra a všichni kdo seděli v americké vládě, CIA by měli skončit jako disidenti v latinské Americe, měli by zakusit mučící praktiky.(5.8.2011)
mi-ib
Duane Clarridge, šéf CIA v Latinské Americe 1981-1984: "Budeme zasahovat kdykoliv, kdy se rozhodneme, že to je v našem národním bezpečnostním zájmu a když se vám to nelíbí, zvykejte si zvykněte si, že ve světě nebudeme snášet tyhle nesmysly. Jakmile jsou ohroženy naše zájmy, uděláme to." Hodně jednopohledově udělaný dokument. Což by asi nemělo být, ale mě docela baví přebírat a tady jsem ani moc nemusel. John Pilger řekne vše, co asi má být řečeno. Nebo se mi to tak aspoň zdálo. Myšlenka je správná a zápletce věřím.(18.4.2012)
bakeero
John Lennon by zapěl: POWER TO THE PEOPLE! Mocenské zájmy impéria jsou naprosto bezohledné, ale prostý lid už si nenechá s.át na hlavu. Ty šťastné konce (?) jsou jak z nejhorších hollywoodských agitek, ale potěší o to víc, že jsou skutečností.(11.1.2010)
Marek1991
Som rád, že sa nazbierala odvaha a niekto priniesol aj iný pohľad na vec. A to teda poriadne. Poukazuje sa tu na to, čo napáchali USA v Latinskej Amerike, čo páchajú a o čo sa stále snažia. Ovplyvňovať, kontrolovať, zarábať a iné záujmy, jednoducho už nefunguje demokracia, ale kapitalizmus. Možno sem tam to nebolo perfektné, ale bol to vysoko kvalitný dokument s aktuálnym pohľadom na vec, keďže v súčasnosti sa vyplavujú na povrch veci ako kauza gorila, zmluvy ACTA, PIPA, SOPA, čipy v občianskych, raz možno aj v telách ľudí, či iné veci, tak myslím, že týmto dokumentom sa prinieslo trocha opozície. Ešte raz zdôrazňujem - kvalitný dokument.(4.2.2012)
Mara12
War on Democracy aneb kolik špíny se dá schovat za dnes velmi populární pojmy jako národní zájem nebo národní bezpečnost.(25.11.2011)
Tichoza
Jeden z mnoha dokumentů o Jižní Americe. O politické a ekonomické situaci. Po shlédnutí tohoto dokumentu nikdo nemůže mít rád vládu USA...a je jedno kdo je momentálně president... Tento snímek je dobře natočený, jediné co bych vytkl, že autor přebíhá dost rychle z jedné informace na druhou. 85%(11.1.2009)
Firko
FUCK YOU AMERICA!!!(26.10.2009)
Jack.Pott
John Pilger vypráví, jak „Spojené státy americké“ po konci druhé světové války zkusily (mnohdy úspěšně) svrhnout (mnohdy demokratické) vlády v Argentině, Belize, Bolivii, Brazílii, Chile, Kolumbii, Kubě, Ekvádoru, Salvadoru, Francouzské Guineji, Grenadě, Guatemale, Guyaně, Hondurasu, Nikaragui, Panamě, Paraguay, Peru, Surinamu, Uruguay a Venezuele. Mučení tisíců disidentu ve stylu osvětimských esesáků. Zbídačení většiny obyvatelstva v zemích, neuvěřitelně bohatých na ropu, zemní plyn, zlato a stříbro. Duchovním otcem masakrů a nedozírného bezpráví byl radikálně pravicový ekonom, advokát bezohledných predátorů Milton Friedman, jenž si pochvaloval „léčbu šokem“ (podobně jako jeho milovník Václav Klaus po roce 1989). John Pilger je ale ve War on Democracy poslem dobrých zpráv. Svědčí o relativně nedávném masovém povstání Venezuelanů a Bolivijců proti útlaku a diktátorům, respektive proti washingtonským loutkářům. „Demokracie je vláda lidu lidmi pro lidi. Společnost, kde lidé jsou její součástí a jsou si rovni, kde není vyloučení a bída, kde vládnou lidské hodnoty,“ říká na kameru venezuelský prezident Hugo Chavéz: „Vždycky jsem říkal, že naším cílem není stát se milionáři – nikoli americký sen. Naším cílem je dostat se z extrémní bídy a žít důstojně.“(11.7.2011)
xguru
Od roku 1945 se Spojené státy pokusily svrhnout 50 vlád, mnoho z nich demokratických, v průběhu času bylo 30 zemí napadeno a bombardováno... Ještě nějaké otázky?(9.4.2009)
kobe.AIR
Problémem tohoto filmu je, že ho jde rozdělit na dvě naprosto nesourodé části. Až diletantsky nezvládnutý pokus o vylíčení Hugo Cháveze jako největšího žijícího ochránce lidu a demokracie, Ježíše Nazaretského našich dní (tuto část nelze hodnotit jinak než jako jasný odpad) - a potom druhou část zabývající americkou "zahraniční politikou", posvěcenou magickou formulkou o ochraně národní bezpečnosti a národních zájmů. Zde už má film celkem co říct, ačkoli označit například Miltona Friedmana za radikálního ekonomického extremistu..:-) ...člověk se alespoň za dlouhých zimních večerů nenudí :-)(17.3.2011)
Epics
Jelikoz se jiz delsi dobu zajimam o pohledy ‘z druhe strany’ na aktualni politicke deni i nedavnou historii, tak mne tento document zas az tolik nesokoval, coz ale nic neubira na jeho pusobivosti a nalehavosti. John Pilger je ostrileny novinar, ktery za svou dlouhou karieru nasbiral nejen spoustu primych zkusenosti s valecnymi konflikty a zahranicni politikou USA, ale i radu oceneni a cestnych doktoratu, cimz posouva sve dokumenty za hranici pouheho konspiracniho rozjimani. War on Democracy predklada alternativni pohled na deni v Jizni Americe a primo tak nuti divaka k zamysleni, zda-li se v mediich propagovane cernobile videni sveta zaklada na pravde nebo jen na mistrne fabrikovanych lzich, ktere maji zakryt skutecnou podobu americkeho 'imperialismu'. Muzeme dojit k mnoha zaverum, jako je treba oblibene jednoduche ceske ‘levicak a komunista’, a ja zde nebudu tvrdit, ze je to vse pravda nebo lez. Muj zaver je ten, ze to vse stoji za hluboke zamysleni a dalsi hledani informaci, nebot pouzivat vlastni mozek je prvnim krokem na ceste ke svobode.(13.10.2011)
RaTeK
Dávám 5 hvězd. Zvláštní, tenhle film mam už asi půl roku a dokoukal sem ho až teď. Já se s tímto pohledem na svět kolem nás ztotožnuju už delší dobu. A to člověk ani nemusí vidět podobné dokumenty..Stačí vnímat svět kolem sebe..Však my už si to zde u nás také pěkně zesíráme..Stačí si dát 1+1 dohromady. Všechny ty pány, co si je v dnešní demokratické době zvolíme, někdo platí a někdo řídí.. Prachy.. Čí jsou peníze u nás v ČR (firmy, banky, telekomunik. společnosti) ... USA, Německo, Francie, Velká Británie, Španělsko.. Rusko. Všechny tyto mocnosti už jsou zběhlé v manipulaci. Jak v dokumentu zazní z úst bývalého ředitele CIA pro Latinskou Ameriku, Duane R.Cllaridge............. "Budeme zasahovat kdykoli a kdekoli se rozhodneme, pokud to bude v našem národním bezpečnostním zájmu. A když se vám to nelíbí, zvykněte si. Pokud budou ohroženy naše zájmy, uděláme to! " .................(19.1.2010)
Georginek
Levicacka propaganda me sere....... Neco z toho byla pravda, ale vsechno je tak krasne pretoceny, az z toho mrazi.....(20.8.2011)
Marwiner
odpad!Názorný příklad, jak nemá vypadat dokumentární film. Výběr informací je podřízen výsledku, který je dopředu jasně daný (socialismus je nejlepší, zlé spojené státy ho chtějí zničit) a takto vybrané informace jsou pak ještě často vytrhány z kontextů, což mění jejich vyznění, opět jasně daným směrem. Abych předešel nedorozumění. O pokrytectví zahraniční politiky USA nemám žádné iluze a socialistický systém například skandinávských států považuji za to lepší co vás na této planetě může potkat. Nekritizuji názory autorů, ale způsob jakým je podávají. Takovouto demagogii, ať už prezentuje cokoliv, nemohu ohodnotit jinak, než jako odpad!(7.4.2012)
Související
- Válka, kterou nevidíte (2010)