Reklama

Reklama

Snaživý vynálezce Flint Lockwood je podivínský génius, zodpovědný za jedna z nejbizarnějších zařízení, která kdy vznikla. Ale i přesto, že všechny jeho vynálezy, od bot ve spreji až po překladač opičích myšlenek, byly naprostými katastrofami a přivodily malému městu, v němž žije, jen spoustu problémů, je Flint odhodlaný vytvořit něco, co lidi potěší. Když jeho nejnovější vynález, stroj na proměnu vody v jídlo, nešťastnou náhodou zničí náměstí a vystřelí do nebe, domnívá se, že je s jeho vynálezeckou kariérou konec. Dokud se nestane něco neuvěřitelného – z nebe začnou padat cheeseburgery. Jeho stroj funguje! Jídlová přeháňka je okamžitě obrovsky populární a Flint naváže přátelství se Sam Sparks, televizní rosničkou, která do města přijíždí, aby udělala reportáž o tom, co sama označuje za „nejvýznamnější meteorologický fenomén v dějinách.“ Ale když se lidé začnou nenasytně dožadovat víc a víc jídla, začne se stroj chovat nepředvídatelně a vypouštět na město špagetová tornáda a obří karbanátky. Pokud nemá město skončit pod lavinou želé a zavalené melouny, je na Flintovi se Sam, aby společnými silami stroj zastavili a dali všechno do pořádku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (669)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Originální nápad (z nebe padající obří hot-dogy nebo zmrzlinová vesnice, to tu opravdu ještě nebylo) a místy trefná parodie na katastrofické filmy nebo na současnou televizi trpí bohužel naivním příběhem pro děti plným morálních ponaučení a bohužel taky značně zaostává za kounkurencí po technické stránce. Humor je takhle dávkovaný dost nárazově a slabých míst je celkem nemálo. Možná by bývalo bylo lepší vykašlat se na děti a natočit tenhle nápad s úplně jiným příběhem tak trochu s hvězdičkou a mohla to být bomba.... ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Fascinujúce. Z takého hovädzieho námetu pripraviť také pestré a výdatné menu, to chce vážne talent. Ani nepamätám, kedy som sa naposledy tak schuti zasmial. Niektoré gagy sú tak over-the-top (guľovačka so zmrzlinou, ktorá pripomína vyvražďovačku brokovnicou, aj s vybuchujúcimi mozgami), že sú vlastne úplne geniálne. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Kulinářskou vytříbenost první poloviny, jemně kořeněnou trefným humorem, spolehlivě posílá do kontejneru se zbytky nenažranost půlky druhé, která je kuchtěna v rytmu druhého Prehistorika (ano, toho neandrtálce s pořádným pivasem). ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na přímý dotaz mé děti bezelstně odpověděly, že ano, chtěly by, aby jídlo padalo z nebe. Ale když jsem začal rozvíjet další aspekty, plynoucí z děje, už jim to nepřipadlo jako dobrá představa. Takže jistý výchovný potenciál ve filmu je. Jen nevím, jestli ho náš Ondra dobře pochopil, protože během posledních 15 minut do sebe natlačil skoro celý pytlík brambůrků... :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nechtělo se mi na tenhle film koukat, ale v televizi nic jiného neběželo a já měl zrovna chvilku, tak jsem se do toho pustil. Nakonec jsem byl dost překvapený, s jakými nápady se tvůrci v tomhle animáku vytasili. Nápady, které bych ve svých představách snad nikdy neměl. A o to hezčeji se na to koukalo. Co se týče příběhu, ten se kolem dobrého nápadu omotal a nepřináší nic nového. I tak je to ale milé, hezké, vlídné, neurazí to a už vůbec to nepoučuje...proč by taky. Prostě to upřímně baví a nejlepší je, že to tak vezme jak malé dítě, tak dospělý, který se na to kouká s ním. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $124,870,275Tržby Celosvetovo $243,005,785Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,794,909 //počet predaných kusov 291,411Tržby za predaj DVD v USA $53,139,583 //počet predaných kusov 2,813,168║ Ako nie je to zlé ale pri slušne zábavných animovaných veciach od DreamWorks a 20th Century Fox a animačnom megakolose ako je Pixar sa to vôbec nechytá ani v jednom prípade v žiadnom smere. Našťastie ten príbeh ubehne ako voda, postavičky újdu, len je škoda že ani príbeh ani ta minimálna zábavnosť moc nedajú, tvorcovia mali veru z toho troška viac vyžmýkať. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Měli jste někdy v hypermarketech pocit, že se nás bortí vysoké regály s jídlem? Představte si jak na vás padá ovoce, zelenina, pizza, těstoviny (al dente only!) a ty největší steaky, které si umíte představit (samozřejmě přímo na váš talíř:))... je to příjemné? Být zavalen(-á) jídlem? Flint Lockwood to jako nešikovný vynálezce dokázal a zavalil sebe i město jídlem. Dal nudnému ostrovu, kde se jedí sardinky novou atrakci. Jeho stroj na přeměnu vody v jídlo se dostal do oblak, kde se doslova uhnízdil a všem mravencům tam dole házel nejlepší pokrmy, které zná. Překvapivě originální a svěží téma zabalené v jednoduché animaci a bez výrazné hvězdné osobnosti na plakáty. Těžko se něco výslednému filmu upírá, protože tempo i zpracování je podařené, najdou se tu dokonce i drobnosti, které potěší (Benjamin Bratt jako všeho schopný Němec). Přesto nedám více jak 3*, protože mě film nějak nechytl a nedonutil mě vytvořit si k němu vztah. Když se mě někdo zeptá, řeknu jo fajn a originální, ale na vysloveně super vtip si asi nevzpomenu (i když mě osobně hodně pobavila největší sardinka:-)). Chce to více srandy, více vymačkaných pomerančů a i trochu víc děje. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pro Somálce provokace, pro anorektičky noční můra, pro konzumní společnost popíchnutí a pro mě po delší době konečně zase animák, který je správně švihlý, má nápaditou stylizaci (byť technicky za kolegy zaostává) a překypuje nápady. Prostě taková aardmanovka, ve které Aardmani nemají prsty. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Plné nápaditých gagů a hodně šílených postav, jako místní playboy, co furt nosí plíny. Z dabérských hvězd je jednoznačně nejlepší Mr. T. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Vedle formálně progresivních surfujících tučňáků se bezpochyby jedná o nejlepší animovaný film studia Sony Pictures, který je jednak satirou zdánlivé bezbřehosti konzumní společnosti, jednak persifláží melodramat, katastrofických, horrorových a sci-fi filmů a jednak neustálým přívalem slovních hříček, vtipů v druhém plánu a intertextových narážek, což se napoprvé nedá všechno pobrat, nejdůslednějším animákem vycházejícím z tradic grotesky (čemuž se přizpůsobuje i stylizace animace). Ideální film jak pro naivní diváky, kteří budou zahlceni přívalem atrakcí (film ve 3D o nenažranosti 3D), tak pro poučenější, kteří se budou pětihvězdičkově bavit anarchistickou formou, kdy je naprosto vše vážné, seriózní a rodinné podvraceno. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Šílený vynálezce s ještě šílenějšími vynálezy - TO JE FLINT LOCKWOOD!!!.. Po časech půstu se u Sony zase začíná hodovat. Zatímco děti budu nadšené z barevných obrázků, jednoduchosti děje (a když jim film dopřejete v IMAXu, záruka nezapomenutelného zážitku je téměř 100%), dospělé pobaví různé narážky či metafory a ocení dynamiku vyprávění. Příběh má spád (a solidní stopáž), vynalézavosti se meze nekladou a mile mne překvapilo, kolik humoru sem tvůrci ,,nacpali“. Vtípky prostě mezi spoustou žrádla nezapadnou. Občas dobrá hláška a pár OPRAVDU vydařených gagů - možná jsem divnej, ale já byl spokojenej. Koho by napadlo, jak dokáže pobavit obyčejná televize s nohama. Své jistě sehrála atmosféra IMAXu (ta pátá* je za něj!). Takže jestli nemáte strach, že vás sežere grilovaný kuře, neváhejte a běžte! Hned, nebo vám to ostatní vyžerou! PŘÍBĚH **** HUMOR **** AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Zmrzlinový ráj na zemi následovaný gastrokalypsou, v níž válčí choleričtí gumoví medvídci, agresivní pizzy a grilovaná kuřata. Menu je dlouhé, nenápadité, každý pes, jiná ves. Pan Pohlreich by jej shodil ze stolu, ale drobotině se tvůrci zjevně zavděčí. Takže co tu máme? Průhledný synovsko-otcovský komplex, evoluci molekulárního materiálu, vzpouru strojů, inženýrské pokusy "Poručíme větru, dešti, cheeseburgerům", ošklivé kačátko podstupuje typickou hollywoodskou rychloproměnu zvanou "brýle, culík" , socialiazace asociálního nerda skrz želé, povrchní vize televize, kritiku masové konzumace pomocí konzumace masa... Lavina bizarních postaviček jako buddy-opice, policajt-Pepek námořník, přerostlé mimino, německý atomový fyzik a Starosta, který v sobě nese všechny negativní atributy komunálního politika, poněkud cloní fakt, že hlavní postava není sympatický nadšenecký loser, ale namísto touhy po vědění a originální objevování mu jde spíš o snahu "být nejlepším uznávaným vědcem, miláškem davů a mít pyšného otce" , což zdaleka není totéž. A co se týče humoru, přes občasné trakaře je vážně spíše zataženo, podtextu se nedočkáme, popkulturní narážky chybí a skryté odkazy se přes horu špaget nevyšplhaly. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Mothersbaugh: 1. Raining Sunshine - Miranda Cosgrove ,2. Swallow Falls ,3. Introducing Flint ,4. The Latest Invention ,5. The Mayor/Earl Warns Flint ,6. Sam's Big Break ,7. Powering Up ,8. Failure Again ,9. Meatier Shower ,10. A Father's Love ,11. Ice Cream Wonderland ,12. Snowball! ,13. The Mayor's Big Plan ,14. Activation And The Jello Dome ,15. Sam and Flint Bond ,16. Doubting Dad/Mutations ,17. The Spaghetti Twister ,18. Aftermath ,19. Flint's Determination ,20. The Food Storm ,21. The Mission Begins ,22. Outside The Meatball ,23. Inside The Meatball ,24. Earl Takes Charge ,25. Sentient Chickens ,26. Worldwide Chaos ,27. Anaphylactic Love ,28. Attack Of The Gummy Bears ,29. Here's The Cheese ,30. The Heart of the Meatball ,31. Spray-On Triumph ,32. Flint Returns ,33. Sunshine, Lollipops and Rainbows - Lesley Gore , ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Fakt skvělý animák od Sony. Film má výborný originální nápad o podivínském géniusovi, který vynalezne stroj, díky kterému začne padat z nebe jídlo a jelikož ve městě už dlouho nikdo nic jiného než sardinky nejedl, tak je z toho hit jak prase. Potěšil černý policista ( humorná vložka) či šílený starosta a ve finále se klasicky vše zvrtne. Animace sice dech nebere, ale díky nápadu a fajn postavám je z toho výborná věc. 8/10. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Někde se děti přeci musí naučit, co je to hollywoodské klišé, předvídatelnost děje a odnaučit se přežírání a nenasytnosti, viďte? Silné **. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Po lobotomizující "Lovecké sezóně 2" se Sony Pictures Animation vrátilo zpět na post jednoho z hlavních hráčů v oblasti amerických počítačových animáků. V prospěch předních filmů studia - "Divoké vlny" či nyní "Zataženo" – hovoří, že o nich nelze střízlivě říct, zda jsou lepší či horší, než jiné špičky dané kategorie; jsou prostě jiné. Pixar má vycizelovanost a ambici posouvat kategorii dále (ať už technicky, stylově či v rovině vyprávění a postav), Dreamworks se snaží dohnat stín konkurence a Sony kráčí cestou radikálně odlišnou od ostatních. Po formálním experimentu v "Divokých vlnách" představuje "Zataženo" rozchod s trendem serióznosti a emotivnosti animáků. Frenetická hysterie nebere konce, postavičky se netváří realisticky, ale naopak se plně vyzdvihuje jejich umělost (neustále se s nimi o něco naráží, deformují se jejich těla a grimasy, fyziognomie připomíná takové ty umělohmotné figurky velkýma kinklacíma hlavama). Film je díky tomu splněným snem rodičů, neboť je velká pravděpodobnost, že děti budou jen vyvaleně a pobaveně sledovat nával primitivních atrakcí. Současně je ale ve druhém plánu slastí pro dospělého diváka, kterého se nesnaží uplatit jen hrstkou citací z popkultury. Jednak uchvátí už sama absurdita zdejšího humoru hraničící se surreálnem, ale navíc film oplývá grandiózními dekonstrukcemi katastrofických snímků, sci-fi o šílených vědcích a dokonce i samotných rodinných animáků. Tvůrci se nebojí parodicky podrazit povinné schematické scény o poselstvích - tu přepjatou dikcí postav, jindy záškodnickým prostřihem na idiotsky ztřeštěný kontrapunkt. Celek je tedy do stejné míry velkolepým dílem pro generaci, jež vyrůstá s poruchou pozornosti, ale paradoxně také potěší diváky oceňující lásku k titěrným detailům a vyznavače absurdního humoru. Od absolutního hodnocení film dělí český dabing (nejen obrušováním průpovídek, ale samozřejmě nemožností vyvážit úchvatnou plejádu jmen v originálním znění) a také čistě tím, že nonstop nával pitvoření a skopičin chvilkami nabírá monotónnost. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto totalni uchylarna stavejici sice na originalnim napadu, ale jinak vicemene bez poradnyho pribehu, kde jde jen o to, ze prsi jidlo a kazdej ma radost a pak je ho moc a kazdej se boji. Ale tady jde o to, ze i kdyz je to cely desne stupidni, zaroven to je 80ti minutova jizda, kde se furt neco deje a je to super zabavny. Sice tady neni nejaka vyraznejs zabavna postava a nejbliz k ni ma asi kungfu policajt, ale film proste nezacne nudit nebo poucovat a i kdyz animace nepatri mezi spicku, moc pekne se na to diva. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem náhodně narazil na jakýsi televizní pořad, v němž Otto Wichterle, vynálezce kontaktních čoček, velice rozumně a zaníceně mluvil o všech výhodách svého objevu a celou dobu měl na očích brýle. Stejný pocit bezděčného paradoxu mám i z Trakařů. Je znát, že se podobně jako třeba VALL-I snaží dětem podprahově sdělit něco o zhoubné spirále nenažranosti a ideje "koláčů bez práce". Vnější stránka filmu je přitom tak přeplácaná, eklektická a tak blaženě mlaská nad četnými atrakcemi 3D animace (a pravděpodobně i 3D efektů v kině, ale já znám jen DVD), že jakýkoli pokus o nějaké sdělení dokonale zazdí. Zjištění, že film vychází z dětské knihy z roku 1978, doby, kdy byly podobné vymoženosti hudbou daleké budoucnosti, vnáší do věci více světla. Kdyby se film na odkaz předlohy, s kterým má zjevně problém, bezcitně vykašlal a byl opravdu jen orgiemi gagů, vlastně by se mi líbil víc. Být ale po každém skvělém nápadu (skákací hrad z želé, útoky pečených kuřat nebo gumových medvídků) zas a znovu konfrontován s tou nejlacinější rétorikou "kritiky konzumu" a adorací "skutečných lidských hodnot" (postava otce a vedlejší motiv hysterického policajta a jeho synka) je otravné a působí to pokrytečtěji než v jiných zběsilých animácích. Jako by Otto Wichterle s plnou pusou kuřat z KFC hovořil o přednostech vegetariánské stravy. ;-) 60% ()

Související novinky

Od Lego příběhu ke Krotitelům duchů

Od Lego příběhu ke Krotitelům duchů

22.03.2014

Phil Lord a Chris Miller patří mezi nejobletovanější režisérská dua současnosti. Jejich nápadité animáky Zataženo, občas trakaře a Lego příběh zaznamenaly velký úspěch, stejně jako bláznivá akční… (více)

Lego příběh bude pokračovat

Lego příběh bude pokračovat

26.02.2014

Jména Phil Lord a Chris Miller možná neznáte, práce těchhle dvou pánů vás ale nejspíš pobavila už několikrát. Jedná se totiž o režiséry skvěle hodnocených animáků Zataženo, občas trakaře a Lego®… (více)

Zlaté Globy - výsledky

Zlaté Globy - výsledky

18.01.2010

Kvalitní lidová zábava a boj za ekologii porážejí „vážné umění“ – tak by se daly shrnout výsledky hlavních kategorií Zlatých Globů. Všechny finanční kino-rekordy bořící Avatar se stal nejlepším… (více)

Reklama

Reklama