Reklama

Reklama

Snaživý vynálezce Flint Lockwood je podivínský génius, zodpovědný za jedna z nejbizarnějších zařízení, která kdy vznikla. Ale i přesto, že všechny jeho vynálezy, od bot ve spreji až po překladač opičích myšlenek, byly naprostými katastrofami a přivodily malému městu, v němž žije, jen spoustu problémů, je Flint odhodlaný vytvořit něco, co lidi potěší. Když jeho nejnovější vynález, stroj na proměnu vody v jídlo, nešťastnou náhodou zničí náměstí a vystřelí do nebe, domnívá se, že je s jeho vynálezeckou kariérou konec. Dokud se nestane něco neuvěřitelného – z nebe začnou padat cheeseburgery. Jeho stroj funguje! Jídlová přeháňka je okamžitě obrovsky populární a Flint naváže přátelství se Sam Sparks, televizní rosničkou, která do města přijíždí, aby udělala reportáž o tom, co sama označuje za „nejvýznamnější meteorologický fenomén v dějinách.“ Ale když se lidé začnou nenasytně dožadovat víc a víc jídla, začne se stroj chovat nepředvídatelně a vypouštět na město špagetová tornáda a obří karbanátky. Pokud nemá město skončit pod lavinou želé a zavalené melouny, je na Flintovi se Sam, aby společnými silami stroj zastavili a dali všechno do pořádku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (669)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nápad s padajícím jídlem mi přišel orginální. Jak už zde bylo několikrát zmíněno, tak film se snaží parodovat katastrofické filmy. Parodie by ovšem měla být vtipná nebo se pletu? Film má mnoho hluchých míst, jeho stopáž mi přišla zbytečně moc dlouhá. Teta animace se mi docela líbila, méně se mi už líbil strýc humor. Děj, jak už to u animáků bývá, snadno předpovídatelný. Přesto jsem si zde našel pár pěkných úseků. Zasmál jsem se asi 2x. Možná taky proto dávám * * . ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a vopred predvídateľný príbeh, avšak podaný nádherným vizuálnym zážitkom. Požehnane gastronomických nápadov, ktoré mnohokrát vyzerajú úchvatne, avšak tiež niekoľko vtipných scén (najlepší je otec, ktorý sa veľmi nevyzná do počítačov a používania myši a ktorého skvele nadaboval James Caan). Predovšetkým vďaka vizuálnej stránke ma film uchvátil. Je to dobrý film, ktorý zaujme predovšetkým novou myšlienkou. Podporuje ako inak vplyv rodiny na formovanie detskej osobnosti. Po rozprávkovom konci, kedy všetko dobre dopadne, sa otec konečne vyjadrí a vysvetlí si so synom, že sa aj tak majú veľmi radi. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Po lobotomizující "Lovecké sezóně 2" se Sony Pictures Animation vrátilo zpět na post jednoho z hlavních hráčů v oblasti amerických počítačových animáků. V prospěch předních filmů studia - "Divoké vlny" či nyní "Zataženo" – hovoří, že o nich nelze střízlivě říct, zda jsou lepší či horší, než jiné špičky dané kategorie; jsou prostě jiné. Pixar má vycizelovanost a ambici posouvat kategorii dále (ať už technicky, stylově či v rovině vyprávění a postav), Dreamworks se snaží dohnat stín konkurence a Sony kráčí cestou radikálně odlišnou od ostatních. Po formálním experimentu v "Divokých vlnách" představuje "Zataženo" rozchod s trendem serióznosti a emotivnosti animáků. Frenetická hysterie nebere konce, postavičky se netváří realisticky, ale naopak se plně vyzdvihuje jejich umělost (neustále se s nimi o něco naráží, deformují se jejich těla a grimasy, fyziognomie připomíná takové ty umělohmotné figurky velkýma kinklacíma hlavama). Film je díky tomu splněným snem rodičů, neboť je velká pravděpodobnost, že děti budou jen vyvaleně a pobaveně sledovat nával primitivních atrakcí. Současně je ale ve druhém plánu slastí pro dospělého diváka, kterého se nesnaží uplatit jen hrstkou citací z popkultury. Jednak uchvátí už sama absurdita zdejšího humoru hraničící se surreálnem, ale navíc film oplývá grandiózními dekonstrukcemi katastrofických snímků, sci-fi o šílených vědcích a dokonce i samotných rodinných animáků. Tvůrci se nebojí parodicky podrazit povinné schematické scény o poselstvích - tu přepjatou dikcí postav, jindy záškodnickým prostřihem na idiotsky ztřeštěný kontrapunkt. Celek je tedy do stejné míry velkolepým dílem pro generaci, jež vyrůstá s poruchou pozornosti, ale paradoxně také potěší diváky oceňující lásku k titěrným detailům a vyznavače absurdního humoru. Od absolutního hodnocení film dělí český dabing (nejen obrušováním průpovídek, ale samozřejmě nemožností vyvážit úchvatnou plejádu jmen v originálním znění) a také čistě tím, že nonstop nával pitvoření a skopičin chvilkami nabírá monotónnost. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Zmrzlinový ráj na zemi následovaný gastrokalypsou, v níž válčí choleričtí gumoví medvídci, agresivní pizzy a grilovaná kuřata. Menu je dlouhé, nenápadité, každý pes, jiná ves. Pan Pohlreich by jej shodil ze stolu, ale drobotině se tvůrci zjevně zavděčí. Takže co tu máme? Průhledný synovsko-otcovský komplex, evoluci molekulárního materiálu, vzpouru strojů, inženýrské pokusy "Poručíme větru, dešti, cheeseburgerům", ošklivé kačátko podstupuje typickou hollywoodskou rychloproměnu zvanou "brýle, culík" , socialiazace asociálního nerda skrz želé, povrchní vize televize, kritiku masové konzumace pomocí konzumace masa... Lavina bizarních postaviček jako buddy-opice, policajt-Pepek námořník, přerostlé mimino, německý atomový fyzik a Starosta, který v sobě nese všechny negativní atributy komunálního politika, poněkud cloní fakt, že hlavní postava není sympatický nadšenecký loser, ale namísto touhy po vědění a originální objevování mu jde spíš o snahu "být nejlepším uznávaným vědcem, miláškem davů a mít pyšného otce" , což zdaleka není totéž. A co se týče humoru, přes občasné trakaře je vážně spíše zataženo, podtextu se nedočkáme, popkulturní narážky chybí a skryté odkazy se přes horu špaget nevyšplhaly. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Děti dozajisté ocení líbivou animaci, akční příběh a malou opičku, dospěláci (popřípadě fandové katastrofických filmů) zase zdařilé narážky na zavedený společenský konsenzus a zvýšenou koncentraci všemožných (velko)filmových klišáren. Určitě se jedná o jeden z lepších animáků, po několikátém zhlédnutí ale původní nadšení dost opadá. 3,5*. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • V severoamerických kinech film utržil 124,9 milionu amerických dolarů, v celosvětových dohromady 243 miliony. (NIRO)
  • V každé scéně, kdy se Flint (Bill Hader) a Sam (Anna Faris) chtějí políbit, je Sam na levé straně a Flint na pravé. (Ruuzha)
  • V srpnu 2009 studio Insight Editions vydalo v souvislosti s filmem doprovodnou knihu „The Art and Making of Cloudy with a Chance of Meatballs“. (chelseaman22)

Související novinky

Od Lego příběhu ke Krotitelům duchů

Od Lego příběhu ke Krotitelům duchů

22.03.2014

Phil Lord a Chris Miller patří mezi nejobletovanější režisérská dua současnosti. Jejich nápadité animáky Zataženo, občas trakaře a Lego příběh zaznamenaly velký úspěch, stejně jako bláznivá akční… (více)

Lego příběh bude pokračovat

Lego příběh bude pokračovat

26.02.2014

Jména Phil Lord a Chris Miller možná neznáte, práce těchhle dvou pánů vás ale nejspíš pobavila už několikrát. Jedná se totiž o režiséry skvěle hodnocených animáků Zataženo, občas trakaře a Lego®… (více)

Zlaté Globy - výsledky

Zlaté Globy - výsledky

18.01.2010

Kvalitní lidová zábava a boj za ekologii porážejí „vážné umění“ – tak by se daly shrnout výsledky hlavních kategorií Zlatých Globů. Všechny finanční kino-rekordy bořící Avatar se stal nejlepším… (více)

Reklama

Reklama