Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do New Orleans přijíždí princ Naveen. Rodiče ho vyhnali z domu, protože byl moc líný a rozhazovačný. Zlý čaroděj princi slíbí, že pomocí kouzel zařídí, aby mohl pokračovat v nicnedělání, ale místo toho Naveena promění v žabáka. Tiana je ctižádostivá mladá kuchařka, která sní jen o tom, že si otevře vlastní restauraci. Nic jiného ji nezajímá, a to ani ve chvíli, kdy potká v domě své kamarádky žabáka. Ten jí řekne, že když ho políbí, bude z něj krásný princ. Tiana ho nakonec políbí, ale je to z čistě ekonomických důvodů. Ale místo toho, aby se změnil ve spanilého mladíka a dal jí peníze na vysněný podnik, tak se ona sama promění v žábu. A tak dvojici nezbývá nic jiného než se vydat na strastiplnou cestu za někým, kdo by mohl zlomit kletbu a vrátit jim lidskou podobu. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (24)

  • Film nesl původně název „Žabí princezna“. Disney změnil několik klíčových prvků filmu poté, co dostal řadu stížností na rasovou necitlivost. Kromě přepracování obrázku, aby se zabránilo implikaci, že první afroamerická princezna z Disney byla ošklivá, se jméno hlavní postavy změnilo z Maddy na Tiana, protože Maddy znělo příliš jako Mammy. Byl také vynechán subplot o její práci jako služebné, aby se zabránilo negativním stereotypům. (Epistemolog)
  • Po obdržení tří nominací na Oscara v únoru 2010 se Princezna a žabák stala od roku Pocahontas (1995) prvním celovečerním animovaným filmem Disney, který získal více nominací na Oscara. (Epistemolog)
  • První film Disney od filmu Lví král (1994), který získal více než jednu nominaci na Oscara za nejlepší původní píseň. (Epistemolog)
  • Hned na začátku úvodní písně „Down in New Orleans“ můžeme vidět, jak někdo třese koberec ze svého okna. Je to stejné jako s magickým létajícím kobercem ve snímku Aladin (1992), který režírovali také Ron Clements a John Musker. (Epistemolog)
  • Hvězda na obloze, kterou Ray nazývá Evangeline, je ve skutečnosti planeta Venuše, pojmenovaná po římské bohyni lásky. (Epistemolog)
  • Styl animace byl ovlivněn především snímkem Lady a Tramp (1955) pro městské scény a snímkem Bambi (1942) pro scény z Bayou. Tyto filmy byly podle názoru režisérů vrcholem animace v klasickém stylu animace Disney. (Epistemolog)
  • Jde o první muzikál Walt Disney Animation Studio od doby snímku Kráska a zvíře (1991), ve kterém všichni dabéři postav doopravdy zpívají. (Epistemolog)
  • Dvě hvězdy na konci, zobrazující Raye a Andělínu, jsou odkazem na dvě hvězdy, ukazující cestu do Země Nezemě, které se objevují v Disneyovkách Petr Pan (1953) a Zvonilka (2008). (LindaKola)
  • Na poličce v pokoji Charlotte La Bouff je možné zahlédnout pohádkové knížky "Malá mořská víla" a "Rapunzel". (Pria)
  • Po uvedení filmu do kin bylo hospitalizováno se salmonelou více než 50 dětí. Důvodem bylo pusinkování žab. (Athree)
  • Evangeline je jméno fiktivní hrdinky básně, kterou v roce 1847 napsal cajunský básník Henry Wadsworth Longfellow a která patří mezi americkou klasiku (cajun - dialekt a etnická kultura v Lousianě, kterou vytvořili francouzští vystěhovalci z některých provincií Kanady). (Jirka_Šč)
  • Touto pohádkou se studie Disney snaží vrátit ke svým kořenům - ruční 2D animaci. Přesto animátorům nejednou pomohl počítač. (Elisebah)
  • První 2D pohádka od Disneyho od roku 2004. (CrypzzXD)
  • Poprvé v historii studia Disney je princezna černoška. (CrypzzXD)
  • V rozprávke môžeme zahliadnuť Aladdinov lietajúci koberec. (Carol Pifková)
  • Svojráznemu, tučnému krokodílovi Louisovi prepožičal v slovenskom znení hlas jedinečný spevák a hudobník Richard Müller, pre ktorého to bola zároveň prvá skúsenosť s dabingom. (Patrik200s)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Zlaté Globy - výsledky

Zlaté Globy - výsledky

18.01.2010

Kvalitní lidová zábava a boj za ekologii porážejí „vážné umění“ – tak by se daly shrnout výsledky hlavních kategorií Zlatých Globů. Všechny finanční kino-rekordy bořící Avatar se stal nejlepším… (více)

Reklama

Reklama