Reklama

Reklama

Up the Yangtze

  • Slovensko Plavba po Jang c'–ťiang (festivalový název)
Trailer 2
Kanada, 2007, 93 min

Režie:

Yung Chang

Scénář:

Yung Chang

Hudba:

Olivier Alary
(další profese)

Obsahy(1)

Přehrada Tři soutěsky, megalomanský projekt současné čínské garnitury, propojuje osudy mnoha lidí. Ke dvěma milionům repatriovaných lidí i k zaměstnancům obrovského říčního projektu přibývají každoročně také davy západních turistů, kteří touží během luxusní plavby proti proudu řeky naplnit své představy o tom, jaká Čína je. Trajekt díky tomu poskytuje pracovní příležitost jak mladé dívce z chudé rodiny, tak mladíkovi, který si chce vydělat, aby posílil své postavení mezi městskými vrstevníky a získal existenční nezávislost. Během plavby sleduje čínský režisér, usazený v Kanadě, nejen situaci okolo přehradního projektu, ale i celkovou atmosféru v zemi. Vystihuje rozdíl mezi oblastmi, do kterých Čína investuje, a těmi, ze kterých čerpá svou nesmírnou sílu, a všímá si drobných projevů nesvobody a ústrků. Jedna z postav filmu říká: „Hrdinové mají v Číně těžký život, ale obyčejný člověk je na tom ještě hůř." Velký podíl na úrovni filmu má kameraman Wang Shi Qing, který obrazovou stránku vybavil řadou působivých pomalých jízd a přesně komponovaných statických záběrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (3)

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Ďalší exkurz do života pracujúceho Číňana, ktorý vám priblíži nepochopiteľné a ukáže nepredstaviteľné. Zniesol by trochu učesania, aby nepôsobil tak rozhýrene a vo finále udrel tvrdšie. Mimo to je ale informatívny až-až a patrične pesimistický. Ale inak samozrejme top ekonomika pre toto storočie, tá Čína. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Třemi cestami můžeme dojít k moudrosti: první je cesta přemýšlení - ta je nejušlechtilejší, druhá je napodobením - to je nejsnadší cesta a třetí je cesta zkušeností - ta je ze všech nejtrpčí." Olbřímí přehrada Tři soutěsky. Přes pět milionů odsunutých (ať již kvůli zátopové oblasti v době výstavby či hrozícím sesův půdy po jejím dokončení), kteří chtě nechtě musejí ustoupit potřebám miliardového národa. Pár velkoměst, desítky měst a bezpočet vesnic zapomenutých pod hladinou Jang C'-ťiang. Zvednutí hladiny až o dvěstě metrů. No a toto téma mizející staré Číny se rozhodl zachytit kanadský dokumentarista s čínskými kořeny Yung Chang. A hned zpočátku mě velmi překvapil. Většinu z výše zmíněného se vůbec nedozvíte. Na celý problém totiž nahlíží z pohledu dopadu jaký to má na jednu pětičlenou rolnickou rodinu bez jakýchkoli prostředků. Krom toho sleduje spíše proměnu Číny jako takové a "její" mentality. Na jedné straně je tu šestnáctiletá Yu Shui (alias Cindy) a na druhé devatenáctiletý Chen Bo Yu (alias Jerry). Oba z úplně jiných poměrů. Oba však, ač z rozdílných důvodů, nastupují do stejného zaměstnání na palubě luxusní výletní lodi. Yung Chang po celou stopáž překvapuje jak a kudy celý dokument vede. V důsledku toho sice místy trochu příliš skáče od tématu k tématu, a působí to tedy poněkud rozháraným dojmem, ale vždy zajímavým a navíc formálně dokonalým způsobem. Tu a tam to dokoření nějakou humornou scénkou (školení personálu výletní lodi o čem nemluvit s cizinci či Potěmkinova vesnice), ale celkově je to bezvýchodné a neskutečně pesimistické. O emocionálně silném závěru ani nemluvě. A ten je lepší ještě o to více, že se obejde bez zbytečných slov. Ostatně jako většina tohoto dokumentu. Chang většinu času totiž vypráví hlavně atmosférou a pozornou kamerou. Nejde ani zdaleka o dokonalý dokument. Má mnohé chyby a jsem si jist, že spoustu lidí ukolébá až k spánku. Mě však ne. Naštěstí. ()

Reklama

Zajímavosti (4)

  • Celou koncepci dokumentu málem nabouralo nepřijetí Yu Shuii mezi zaměstnanecký personál luxusní lodi. Neuměla totiž pořádně anglicky a nedosahovala ani požadované výšky. (DaViD´82)
  • Changovou hlavní motivací pro námět tohoto dokumentu byla účást na výletní plavbě luxusní lodí právě po Jang C´-t´iang, které se zúčastnil spolu s rodiči a dedečkem v roce 2002. Dále ho pak motivovalo částečně i hledání "staré" Číny, o které mu vyprávěl právě jeho dědeček. (DaViD´82)
  • Chang původně zdokumentoval mnohem více lidí i situací. Od ostatních pracovníků na lodi (kupříkladu celá sekvence o Campbellovi, který se z pikolíka vypracoval až na průvodce) až po protestující vesničany. Nakonec však tyto vedlejší linky sestříhal na nejnutnější minimum a tak se jich ve výsledném sestřihu většina ani neobjeví. (DaViD´82)

Reklama

Reklama