Znásilnění: Utrpení žen v Kongu
Kongo: hluboké ticho
(festivalový název)
Dokumentární / Válečný
USA, 2007, 76 min
Dokument HBO nás zavádí do válkou zničeného Konga, kde od r. 1998 byly statisíce žen znásilněny vojáky z obou znepřátelených stran. Filmařka Lisa F. Jacksonová natočila strhující snímek o traumatizovaných obětech násilí, jež strach a zahanbení nutí mlčet.
Dokument z původní produkce HBO nás zavádí do válkou zničené Demokratické republiky Kongo, kde od roku 1998 zahynuly čtyři miliony lidí a statisíce žen bylo uneseno, znásilněno a mučeno nejen zahraničními vojáky, ale i těmi, kdo je měly chránit - členy konžské armády. Filmařka Lisa F. Jacksonová, držitelka ceny Emmy, která byla v pětadvaceti sama znásilněna třemi muži, se se štábem vydala hluboko na území Konga, aby zjistila, co se tam stalo a proč. Hovořila nejen s mírovými aktivisty, lékaři a se dvěma skupinami násilníků, kteří jsou stále vojáky konžské armády, a o tom, co dělali, vyprávějí s děsivou upřímností, ale hlavně se setkala s traumatizovanými oběťmi znásilnění. Se ženami, které sice za své ponížení nemohou, ale rodiny i společnost je považují za pošpiněné a zavrhují je. Strach i zahanbení, jež ty, co znásilnění přežily, dodnes prožívají, je nutí mlčet a svět je k jejich utrpení lhostejný… (oficiální text distributora) -
Občianska vojna v Demokratickej republike Kongo je jedným z najdlhšie trvajúcich svetových konfliktov, ktorý si médiá neveľmi všímajú. Napriek tomu, že na dodržiavanie mieru tu už niekoľko rokov dohliadajú tisícky vojakov OSN, na východe krajiny sa stále bojuje. Obeťami neutíchajúcich bojov sú i státisíce dievčat a žien, ktoré sú brutálnym spôsobom znásilňované. Okrem častých zdravotných problémov trpia znásilnené ženy mnohokrát vylúčením z vlastných rodín a celé okolie ich zavrhne. Konflikt zanecháva za sebou celú generáciu sirôt počatých v násilí. Sugestívna snímka americkej dokumentaristky Lisy F. Jacksonovej prináša znepokojivé svedectvo o životoch a utrpení znásilnených žien vo vojnou zbedačenej krajine. Autorka pátra po príčinách súčasného stavu, kedy znásilnenie nie je iba násilným aktom a dôsledkom nekontrolovateľného pudu vojakov, ale stáva sa systémovým prostriedkom porážky a poníženia nepriateľa. Snímka obsahuje autentické výpovede obetí znásilnení, ale aj ich páchateľov. Citlivosť režisérkinho prístupu k postavám filmu umocňuje skutočnosť, že sama sa kedysi stala obeťou znásilnenia. Neuveriteľným kontrastom k spomínaným faktom je však neutíchajúca húževnatosť žien, ktoré nachádzajú silu žiť a bojovať ďalej, čo filmu dodáva veľmi dojemný rozmer. (Jeden svět) -
Občanská válka v Demokratické republice Kongo je jedním z nejvleklejších a nejzapomenutějších světových konfliktů. Přestože na dodržování míru po letech válek dohlížejí tisíce vojáků OSN, především na východě země se stále bojuje. Oběťmi vleklých bojů jsou také statisíce dívek a žen, které jsou masivně a velmi brutálními způsoby znásilňovány. Kromě častých zdravotních problémů trpí znásilněné ženy mnohdy i vyloučením z vlastních rodin a zavržením okolím. Konflikt za sebou nechává také celou generaci sirotků počatých násilím. Sugestivní snímek americké dokumentaristky Lisy F. Jacksonové přináší znepokojivá svědectví o životech a utrpení znásilněných žen ve válkou zbídačené zemi. Autorka pátrá po příčinách současného jevu, kdy znásilnění není pouhým násilným aktem a výrazem chtíče vojáků, ale stává se systémovým prostředkem k porážce a ponížení nepřítele. Snímek obsahuje autentické výpovědi nejen obětí znásilnění, ale i jejich pachatelů. Citlivost režisérčina přístupu k postavám filmu umocňuje skutečnost, že byla kdysi sama brutálně znásilněna. (Jeden svět)
DaViD´82
Již z tématu je očividné, že kvalita tohoto dokumentu bude záviset na tom, jak moc se osudem zkoušené ženy dokáží před kamerou "otevřít". Tady se ukazuje, že osobní autorčiny zkušenosti se znásilněním, jí pomáhají se s těmito ženami více sblížit a dostat se tak hlouběji pod jejich slupku. Ovšem zároveň je jí tato zkušenost i přítěží. V mnoha rozhovorech se tak sama zbytečně připravuje o mnohé zajímavé informace, které by jednotlivé osudy obzvláštnily. Soustřeďuje se jen na "to" jedno. V důsledku toho pak, především ke konci, jednotlivé osudy po hříchu zplývají v jeden. Což je sice škoda, ale ne zápor. Tím je ovšem autorčin komentář, který celý dokument provází. Je totiž nechutně americky doslovný a vysvětlující naprosto vše. Včetně evidentních a každému jasných informací. Sem tam by nevadil, ale čeho je moc toho je příliš. Navíc tím zabíjí spoustu potencionálních emocionálně silných momentů. Místo aby nechala pracovat kameru a výmluvné ticho, tak do toho nezapomene říci "vysvětlení", což je (aspoň pro mě) naprosto neskutečně iritující. Přesto rozhodně zajímavý dokument.(12.3.2008)
Mischka
Skvělý dokument. Téma je vděčné a vyvolává velké mrazení v zádech. Už jenom díky tomu, že sama autorka byla znásilněna také. Docházejí mi slova. Bylo hrozné se na to dívat, ale aspoň tenhle dokument ukáže lidem, co se vlastně kolem nás děje a že bychom si měli vážit toho, kde jsme se narodili a že nesdílíme podobné osudy.(7.3.2009)
Scytale
Obdivuji odvahu dokumentaristů k natáčení dokumentu přímo v Kongu a obětí znásilnění, že se dokázaly - navzdory svému utrpení, ponížení a mnohdy i zmrzačení - postavit před kameru a podat svědectví.(11.1.2010)
Dronte
Not cool, man!(6.4.2011)
Slapi15
90% - přečíst si o tom člověk může nesčetněkrát, ale teprve filmový dokument ukazuje reálnější obraz. Celý svět o tom ví a stejně nic.(4.1.2010)
..Anya
Znásilňování žen v Kongu bylo a stále je pro Severní polokouli tabu. O bojůvkách v Kongu a proběhlé genocidě Hutů a Tutsiů ve Rwandě, kteří do Konga zběhli se všeobecně ví. Se znásilňováním žen zde je to jiné, já osobně jsem se nesetkala s žádným článkem ani jiným dokumentem, který by o této situaci pojednával. Velice oceňuji snahu dokumentaristů předvést divákům něco, co je nám daleko od reality skryto a upozornit na tento problém. Uveden v rámci Filmového festivalu Jeden svět 2008 pod názvem Kongo - Hluboké Ticho.(2.2.2010)
FandaF
Je to neštěstí. Začarovaný kruh, ze kterého asi nevede cesta ven. To, co si bere na mušku tento film, je ale bohužel jen okraj toho problému, či jeho následky...(11.2.2010)