13. komnata Jany Kratochvílové (TV film)

Dokumentární / Krátkometrážní

Česko, 2008, 26 min

Mánička, šílenec, nadpřirozený živel navíc i znečně protistátní, co víc chcete:-) Jedna z těch lepších a na informace i zajímavějších komnat, také tak trochu z druhého pólu a úhlu pohledu..(13.3.2008)

13 komnata ma príjemne prekvapila. Išiel som na slepo si pozrieť jednu o Jane Kratochvílovej, ktorú som dovtedy vôbec nepoznal. No pobavila ma perfektne. Jana je trochu neškodný cvok, ktorý sa teší z bežných banalít života a pani moderátorka si s ňou miestami nevedela rady. Predstaviť si ju v telke za onoho režimu, nečudo, že funkcionárom stávali vlasy dupkom. 13. komnata, mala tiež ukázať niečo tajomné, neznáme a preto boli otázky kladené na všeliake nepríjemne témy. Charakter Jany sa však nikdy nemenil, jej obranným mechanizmom na zákerné otázky bol spev a tanec. Určite ma jej výstrelky, gestá a módny vkus pobavil a zaujal. Obdivujem pána manžela, že má takéto energické čudeso doma. (trochu z jeho hlasu bolo cítiť, že jej niekedy má dosť) Zaujal ma jej tiež celkom zaujímavý hlas, takže som si od nej niečo aj stiahol na počúvanie a na roky vzniku je to niečo iné, ako Kája Gott, alebo iné popové hviezdy. Part 1: http://www.youtube.com/watch?v=eHyZVboU1uE(6.12.2008)

Jana Kratochvílová byla vždycky šáhnutě svá. Vnějšek by ovšem neměl svádět k povrchním soudům. Za zdánlivou potrhlostí se skrývá citlivá žena s hlubokým citovým životem a ne zanedbatelnou uměleckou dráhou. Je-li v jejím případě čeho litovat, je to nedobrovolný exil, do kterého viditelně proti své vůli byla vehnána. A je-li jí co závidět, je to její partnerský vztah. Zřejmě jde oboustranně o životní lásku. Před kamerou to tak alespoň vypadalo.(21.11.2010)

Jana Kratochvílová byla "jiná" za socialismu a ani dnes neexistuje společnost, ve které by nenápadně splynula s davem. Žádný pořad s ní však nikdy nenudí, podrobnosti emigrace jsou zajímavé a sebevražda bratra dala možnost nakouknout do třinácté komůrky této sloučeniny mimozemšťana s chovancem zamřížovaného ústavu.(28.12.2009)

• paascha

Slovy Karla Plíhala: Byly časy, kdy i Jana tak nádherně zpívala, že vedle ní i ten slavík ( že by Božský?) kníkal jako sele... Jenže ty časy jsou fuč, Jana je něco, co spadlo z nebe, nebo spíš jí spadlo něco z nebe na hlavu, úplně se pomátla a už mě vůbec nebaví(28.1.2009)

kdyby si čarokrásná před natáčením nešlehla, možná by byl ten dokument hned koukatelnější... :-) jak zaznělo, Jana je svá, a to nejen v muzice ...60%... k vidění zde: 13. komnata JK(26.3.2008)

Jana Kratochvílová a jej nezameniteľný hlas v spojení s hudbou vytvárali piesne, kvalitatívne vysoko prečnievajúce nad českými, mediálne prepieranými diskohitmi. Išlo o veľmi príjemné osvieženie zatuchnutých vôd českej populárnej hudby v časoch normalizácie. Po emigrácii sa za jej menom zatvorila voda, a keď po osemdesiatom deviatom ohlásila nové koncerty, pamätníci čakali pesničky ako Copánky a v Stínu kapradiny. Dočkali sa však experimentálneho nerytmického rockového hučania, miesto lahodného spevu mumlavých škrekov od speváčky oblečenej v čomsi, čo pripomínalo skôr marťanský odev. Pamätníci, naladení na úplne iný typ hudby, šokovaní predvedeným repertoárom s hrôzou doširoka otvorenými očami neveriacky krútili hlavami a opúšťali koncert po pár pesničkách. Odvtedy Jana niekoľkokrát zmenila štýl, naladila sa na anjelskú nôtu (textami) a od divokých experimentov prešla k uhladenejším a melodickejším (i keď stále dostatočne tvrdým) polohám. Excentrické správanie, oblečenie a názory jej ostali. A prečo to tu všetko vypisujem? Pretože hoci Kratochvílka pôsobila aj tomto dokumente značne uletene, jej výpoveď bola až nezvyčajne normálna, umiernená & úprimná. Zopár slov jej stoického partnera Jiřího Hrubeša (ex bubeník Pražského výběru) nenápadne potrdilo to, čo som si celý čas myslel: že celá tá uletenosť speváčky je len obranou hypercitlivej, nežnej a trochu smutnej ženy pred nepriateľsky naladeným vonkajším mediálnym svetom, ktorý by ju v prípade "znormálnenia" dávno zožral.(13.3.2008)

• IllIlIlIIl

Divácká přitažlivost závisí zejména na osobnosti, o které zrovna díl je. Ale přesto hodnotím tento cyklus jako celek a ne pouze jeho jednotlivé díly. 50%(11.1.2009)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Jana Kratochvílová: neznám / vadí mi / neutral / mám rád(15.3.2008)

• pravo

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***.(10.4.2008)

Jana Kratochvílová je prostě nejvíc:D ale uznávám, že těch 5* dávám hlavně kvůli ní. Samotná komnata nebyla nijak výjimečná.(24.8.2008)

• babuca

neviem to ohodnotitť, treba to vidieť........ona je fakt uletená. www.youtube.com/watch(28.1.2009)