Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (více)
Trailer 1
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2011, 125 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Bonnie Wright, Maggie Smith, Evanna Lynch, Robbie Coltrane, Alan Rickman (více)
(další profese)

Potterovská fantasy sága se uzavírá, tímto dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů - Harry, Hermiona a Ron - plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu oddaných přátel. Vypátrání a zničení viteálů je jedinou zárukou jejich vítězství. Harryho čeká rozhodující bitva s lordem Voldemortem, která rozhodne o osudu čarodějnického světa a školy v Bradavicích. (TV Nova)

(více)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (2 341)

verbal 

všechny recenze uživatele

Slzy smutku zkrápějí můj pubescentní obličej zbrázděný akné. Paní Rohlíkové už přetéká konto, a tak se Hery Potrat konečně podívá do xichtu své Nemesis v podobě ploskonosého skinheada, kolem které kroužil nekonečných sedm let, plných kurvení dětského vkusu a plagiátování snad všeho, co kdy kdo ve fantasy pohádkách napsal. Džoun si za své grafomanské bláboly přihrála domů nějakou tu miliardu, pár Rosenbaumů si v Hollywoodu vylepšilo portfólio pompézní vizualizací pro ty, kteří se přeci jenom nenaučili číst a nechali za sebou celou degeneraci dnešních dvacetiletých upištěných spratků, kterým zodpovědní rodiče zavřeli na okamžik hubu tímto komerčně vyhajpovaným brakem a alespoň na chvíli je odehnali od Assbooků a masakrování mutantů s joystickem v ruce a smrtí v očích. A mohou pak s "klidným svědomím" v důchodu před návštěvama frajeřit, že jejich ratolesti přeslabikovaly celých sedm knih!!!! No jo, doba je zlá, a tak si i tento chrchel do tváře solidní fantasy literatury bohužel našel své místo na slunci. A to víc, než je zdrávo. Tolik "epické" finále, postavené výhradně jen na zběsilém prcání kouzelnými klacky při útoku na Helmův žleb, navíc nesplnilo má toužebná očekávání a já musel znechuceně zmačkat svůj transparent s nápisem "GO VOLDEMORT" a sledovat odporný heavyend, který zdaleka nezaručuje, že až paní Rohlíková cvakne černouškům v Africe pár škol a postará se o blaho všech světových retardů, vám Vy-víte-kdo může už na věky Vy-víte-co! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Konec jedné ságy. Poslední díl je opět dost natahovaný, nic se v něm pořádně nestane, spíše než akční je Harry pouze efekt(iv)ní, vysvětlování je tu těžce zkratkovité a to nejhorší na závěr, divák se tu opět stává jen hloupým jedincem, který si musí část příběhu a různá propojení domýšlet. Tahle divácká nepřívětivost mě cca od půlky ságy hodně mrzí, ale když to Kloves lépe neumí, co s tím. Po stránce technické, režijní i hudební tady snad nic vytknout nejde, protože Yates aspol. dokážou některé scény vygradovat do hromady emocí (pochopení Snapea, tiché probíhání Bradavicemi) a v těch slabých prostě nemají z čeho vařit, když jim scénář, možná ani předloha, nedali jinou možnost (nebelvírský "konstrukt"). I ty vedlejší postavy hrané výjimečnými herci si zasloužily více, než umírat jen tak mimo obraz bez divákova. Yates dokončil, co Columbus započal a sága má konec, za který se rozhodně nemusí stydět. PS: já s Harrym nevyrůstal, takže žádný sentiment necítím a pohádkové "(mateřská) láska všechno zlo překoná" tuplem ne. Delší verze. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Grandiózne finále. Prvá časť (Darov smrti) navnadila na veľkolepé ukončenie fenomenálnej ságy, ktorá možno zo začiatku nevyzerala z môjho pohľadu až tak vábne, každým pokračovaním sa môj interest o potterovskä sériu zvyšoval priamou úmerou. Vďačím najmä režisérom a sčasti aj vygradovanému scenáru, ktorý zakaždým pridal na atmosfére, všetko sa to pekne zatemňovalo až do epického vyvrcholenia, kde mágia a čary nadrali iný rozmer a s prvým filmom série to nemá takmer nič spoločné. A zároveň mnohé má. Dravosť a nekompromisnosť tvorcov si podáva ruky so stále neutíchajúcou hravosťou a infantilnosťou, ktorú som kedysi sérii vyčítal. Možno by som po opätovnom zhliadnutí všetkých častí nebol taký skeptik. Nič to ale nemení na fakte, že tento film dôstojne zavŕšil celú sériu a mne nezostáva nič iné, len nostalgicky zatlieskať a poďakovať celému štábu za roky driny a pani Rowlingovej za skvelú prácu a nekonečnú fantáziu. 90%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Hodnocení moha lidí bude určitě ovlivněno tím, že jde o poslední díl ságy - moje nevyjímaje. Ale i tak je jasně vidět, že to mohlo bejt mnohem lepší, dějově ucelenější, míň uspěchaný (opravdu mi to přišlo kolikrát až moc urychlený) a rozhodně se to mohlo líp věnovat postavám jako Lupin, Draco a podobně. Když se v první části furt zbytečně tlachalo, tak tady se na to zas úplně vyprdli. Na druhou stranu jsem si kolikrát říkala, že je to bomba - jízda v trezoru, jízda na drakovi, bitva o Bradavice a Bradavickej štít - a vůbec, spousta nápadů a tu osudovost, tu epiku, se z toho vykřesat podařilo. 3D mě většinu času (pořád) dost otravovalo, efekt minimální, zato otlačenou hlavu a obroučky brejlí člověk vnímal dokonale. Konečně jsem si dosyta užila Snapea - Rickmana, škoda že díl, kde dostal odpovídající prostor, byl zrovna ten poslední. Dabing bych zařadila mezi slabší nadprůměry, ale žádná sláva. Hudba výtečná. Taky mi došlo, jak je Voldemort vlastně plochá a nezajímavá postava, díky bohu aspoň za démonickýho Fiennese. !!!MENŠÍ SPOILER!!! A nakonec ten epilog pro zasmání, všimli jste si, že Harry vypadal pořád stejně? !!!KONEC SPOILERU!!! No, shrnuto podtrženo. Že to bude minimálně dobrej film se dalo vytušit. A on opravdu hodně, hodně dobrej je. Ale konec Harryho mohl být přece jen ještě lepší a ani by to moc nebolelo. Verdikt - 79% ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na epické finále a to jsem dostala. Jistě, drobné výhrady mám. Z řady scén se dalo vyždímat mnohem víc a mohly být emocionálně působivější, což se týká hlavně smrti některých postav. Jejich smrt mimo záběr je nejspíš úlitba v rámci přístupnosti dětskému publiku. Na druhou stranu se tvůrci tentokrát zcela vyvarovali zbytečných "teen" vycpávek a chrlí na nás jednu monumentální akční scénu za druhou a občas si v téhle temné podívané dovolí i povedený vtípek. Jediným opravdu velkým kazem na kráse je 3D. Vzhledem k tomu, že se většina děje odehrává ve tmě, není místy kvůli tmavým scénám skoro nic vidět. Stále si ale myslím, že sedmý díl se neměl dělit na dvě části. Byli bychom ušetřeni zbytečně natahované první části a mohli si užít finále v celé své kráse. S tím se ale nedá nic dělat, důležité je, že završení potterovské ságy dopadlo více než dobře a my, fanoušci knih, můžeme být spokojení. (90 %) ()

Galerie (260)

Zajímavosti (111)

  • Ve scéně, kde Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint), Hermiona (Emma Watson) a skřeti padají k trezoru v Gringottově bance, použije Hermiona kouzlo „Aresto Momentum“, které je zastaví těsně nad zemí, avšak kouzlo má podle knižní předlohy pohyb jen zpomalit, ne úplně zastavit. (Nevka)
  • Obě části Relikvií smrti jsou jedinými filmy ze série, na jejichž vizuálních efektech se nepodílelo uznávané studio Industrial Light & Magic. (imagoo)
  • Ralph Fiennes uvedl, že by si roli lorda Voldemorta rád zopakoval, kdyby měl možnost. (tyzmrde)

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Fantastická zvířata mají stopku

Fantastická zvířata mají stopku

27.10.2023

Přestože David Zaslav, nový šéf Warner Bros. Discovery ustavičně tvrdí, že studio nesáhlo na značku Harryho Pottera od konce Relikvií smrti (a i tak si ty uplynulé roky od premiéry trochu plete),… (více)

Barbie má miliardu

Barbie má miliardu

07.08.2023

Ačkoliv Margot Robbie studiu Warner Bros., když pro projekt sháněla financování, slíbila, že Barbie může vydělat miliardu, sama tomu příliš nevěřila. Měla ale pravdu. Komedie na motivy ikonické… (více)

Marvel čelí rekordnímu propadu

Marvel čelí rekordnímu propadu

26.02.2023

Před týdnem jsme se ptali, jestli je Marvel imunní vůči kritice, když třetí Ant-Man přes špatné recenze za první víkend vydělal přes 225 milionů dolarů, na poměry hmyzího superhrdiny skvělý výsledek.… (více)

Reklama

Reklama