Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (více)
Trailer 2
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2011, 125 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Bonnie Wright, Maggie Smith, Evanna Lynch, Robbie Coltrane, Alan Rickman (více)
(další profese)

Potterovská fantasy sága se uzavírá, tímto dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů - Harry, Hermiona a Ron - plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu oddaných přátel. Vypátrání a zničení viteálů je jedinou zárukou jejich vítězství. Harryho čeká rozhodující bitva s lordem Voldemortem, která rozhodne o osudu čarodějnického světa a školy v Bradavicích. (TV Nova)

(více)

Videa (22)

Trailer 2

Recenze (2 341)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Takhle se to má dělat. Během krize v rámci zvyšování cílů z jednoho filmu uděláte dva, najměte vopičáka, který za režírování nebude moc chtít a zamluvíte si finančně nenákladné lokace v pořadí: jeskyně, les, modré pozadí, pole. Pak už jenom nakukáte zhruba třístovce komparzistů, že tady všechno končí a přepisují se dějiny, pustíte jim Návrat krále („Takhle nějak musíte po tom poli zdrhat. Akorát vás bude míň.“) a vyrýžujete nejlepší víkend historie box office. Bez legrace, ta snaha ušetřit z toho bijáku čpí víc, než bych u takovýhle ságy čekal. Místo fatálních líbaček, ďábelsky rozlomených hůlek a stěžejních umrtí, ze kterých se vám zamlží brýle je tu jenom popcornová rutina zabalená do hořekujích postav proplétajících se mezi vodními tryskami, padajícími kameny a poletujícími ohni. Ale co na tom? Prostor k restartu tu přece jenom je a celá tahle série dá na chvíli účetním zapomenout, co to jsou červená čísla. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Spíše zklamání. Za kladné stránky snímku si zaslouží pochvalu hlavně pěkné zpracování, práce s kamerou, efekty. Místy mi to dost připomínalo Pána Prstenů, což rozhodně není mínus. Peníze vložené do tohoto závěrečného snímku jsou rozhodně vidět. Mínusem tohoto filmu je pod všemi těmi penězi přílišná odcizelost. Musím se přiznat, přestože jsem pravidelný divák kouzelníkovy série tak, že bych byl ke konci našponováný a měl strach o hlavní postavy, to rozhodně ne. Vrcholem toho všeho byl závěrečný proslov jedné z vedlejších postav, kdy se Voldemort zmočnuje Bradavic a kouzelníci přecházejí na jeho stranu. Tohle mě rozhodně k slzám nedojme. Poslední Harry Potter tedy ve finále působí jako kvalitní filmové zpracování ale pro mě bez duše a bez jakéhokoliv důvodu podívat se to podruhé. 70% ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

S Harry Potterem skončila jedna má kapitola dětství a dospívání. A konec to byl vskutku důstojný. Mé pocity bych popsala asi tak, že jsem byla smutná i šťastná zároveň. Jednoduše řečeno je to jízda od začátku do konce a kdo si stěžuje na slabý emocionální zážitek, zřejmě viděl film s dabingem, ten totiž hodně scénám ubral (byla jsem v kině na obou verzích, takže můžu srovnávat). Na mě zapůsobil nejsilněji asi příběh Severuse Snapea, kterého jsem do onoho momentu neměla ráda. Ten musel vzít dech snad každému. Po shlédnutí mě bolela hlava od zadržování slz, ale i bránice od smíchu, protože potterovský humor nescházel :)) Výborné a projednou zase nemám co vyčíst. No dobře, snad až ten neskutečně trapný konec, za který ale může Rowlingová, lépe se to natočit asi nedalo.. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Harry Potter je značně monotónní a natahovaná filmová série, jejímž předčasným vrcholem byl třetí díl, tedy Cuaronův Vězeň z Azkabanu - což není vůbec překvapivé. Pouze první čtyři knihy obstojí jako samostatná díla - každá má jednu určitou nosnou hlavní zápletku (pátrání po Kameni mudrců, legenda o Tajemné komnatě, nebezpečí plynoucí z uprchlého vězně, turnaj kouzelnických škol), zbylé tři knihy jsou pak značně natahovaným a dějově dohromady splývajícím maglajzem o "konečném boji dobra proti zlu". Připočte-li se k tomu fakt, že pouze třetí díl měl na starosti režisér, o němž se dá říct, že měl vyšší ambice než knihu nenápaditě rozpohybovat na plátně, je rozpačitost celé filmové ságy odkryta. Některým hardcore fanouškům to evidentně stačí, nic proti nim, nicméně je vtipné sledovat, jak snad každý z nich upřednostňuje (a současně odmítá) jinou epizodu. To by se dalo brát i jako důkaz o rozmanitosti jednotlivých epizod, já z toho však mám spíš pocit, že je to důkazem objektivní neuchopitelnosti celé ságy, takže v podstatě záleží jenom na tom, jak se jaký který fanoušek před jakým kterým filmem vyspal. No a k samotným Relikviím smrti 2 už jen krátce (protože dlouze to imho nemá význam). Snesu mdlé herectví v letních blockbusterech, snesu zkratkovitý a epizodní scénář, ale že je po vytoužené porážce Pána zla (na kterou všichni X let čekali) mezi lidmi v Bradavicích nálada, jako kdyby zdejší famfrpálový tým skončil na důležitém turnaji až třetí ze čtyř, a že důležité postavy umírají jen tak mimochodem mimo záběr bez jediné kapky emocí ... TO JE TEDA SÍLA! No a Epilog je stejně pitomej, jako ho napsala Rowlingová, takže zrovna kvůli němu si film nadávky nezaslouží :-D ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vsechny vztahy vyreseny, vsechny zahady objasneny, kdo stoji za Harrym a kdo za Voldemortem vyjasneny, vetsina priprav na zaverecnej souboj zarizena v predchozich dilech a posledni dil. Clovek by tudiz cekal dvouhodinovou ultra rezbu, kde si to do posledniho carodeje vsichni rozdaj a vsechno rozsekaj na hadry. A presne tohle bych mel po deset let se tahnouci filmovy serii taky dostat. Jenze tramtadada, velky prekvapko, mame tu kretena Yatese. Jiste, v porovnani s jeho predchozima filmama je tohle akcni vrchol a nechapejte to spatne, jeho filmy za nejak vyrazne spatny nepovazuju, ostatne vsem jsem dal po 4*, ale kurva zaver takovyhle serie si snad zaslouzi nakou vetsi naloz. Problem je, ze maj tvurci zase potrebu odhalovat nejaky tajemstvi, na ktery se je vlastne nikdo ani neptal. Tim, ze posledni knihu rozsekli do dvou dilu, protoze by tolik deje do jednoho nenarvali (chceme vic penez) vzniknul problem, protoze jaksi nemaj do filmu co dat, Part 1 mela dve a pul hodiny a to vic nez polovinu sedeli tri kamosi v lese a nic moc se nedelo. Vysledek je ten, ze Part 2 nema ani ubohy dve hodiny a je tak nejkratsim filmem. Navic to trochu pusobi, jak kdyby nechteli do filmu investovat takovy penize, nektery zabery pusobi lehce chude a malo epicky. Sem tam se samozrejme najde dobrej souboj, ale neteste se na zadny velky umirani, chceme prece aby na film prisly i deti, tudiz je to vetsinou ve stylu zacatek souboje - konec souboje. Takze uvidite jak na sebe vytahnou hulky a pak az jak se na zemi vali nejaky mrtvoly, kde ani nevite, kdo to je, takze zadny zabery kdo vyhraje souboj, kdo prohraje a kdo umira. Samozrejme ne uplne vzdy, ale vetsinou ano. Proste je to jakoby z pohledu Harryho, kterej samozrejme u vsech bitek neni, takze spousta postav zhebne nekde stranou, aniz by o tom nekdo moc mluvil. Dalsi problem je v tech jakoze epickejch zaberech, kdyz na sebe bezi banda zlejch a banda hodnejch kouzelniku, vsude slehaj blesky a do toho na jedny strane stoji obri a pavouci a na druhy hlineny golemove, cekal bych rezbu gigantickejch rozmeru a ne par zaberu vykradenejch z Pana prstenu, kde navic film, kerej je o 8 let starsi, bez sebemensiho problemu ve vsech ohledech tenhle prekonava a tak ty souboje dvou "armad" pusobi jak chudej bratricek. Co se tyce zaveru, ten si snad mohli odpustit, oni hlavni postavy zadny velky fesaci nejsou a na zaver vypadaj jak stary sasci. Proste chtelo to vic emoci, vic epic scen, min kecu a hlavne nerozdelovat na dva filmy. Z Yatesovo filmu nejlepsi, celkove ale zklamani a vic nez 4* to nebudou. ()

Galerie (260)

Zajímavosti (111)

  • Skoro žádný herec není stejně starý jako svoje postava. U hlavních dětských rolí jsou herci starší většinou o pět let. Malý věkový rozdíl je například u profesorky McGonagallové (Maggie Smith je starší o 3 roky), Hagrida (Robbie Coltrane je mladší o 8 let), Lupina (David Thewlis je starší o 10 let). Větší je naopak u Siriuse (Gary Oldman je starší o 15 let), Červíčka (Timothy Spall je starší o 16 let), Voldemorta (Ralph Fiennes je mladší o 23 let) a Snapea (Alan Rickman je starší o 27 let). Bezkonkurenčně největší rozdíl mezi skutečným věkem herce a postavy je však u Brumbála, jehož představitel Michael Gambon je o 45 let mladší. (sluppka)
  • Tajemná komnata byla celá vytvořena počítačem. Rupert Grint (Ron) a Emma Watson (Hermiona) hráli v místnosti se zeleným pozadím. (imagoo)
  • Při natáčení každého filmu série byly použity exteriéry hradu Alnwick. (Soufil)

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Fantastická zvířata mají stopku

Fantastická zvířata mají stopku

27.10.2023

Přestože David Zaslav, nový šéf Warner Bros. Discovery ustavičně tvrdí, že studio nesáhlo na značku Harryho Pottera od konce Relikvií smrti (a i tak si ty uplynulé roky od premiéry trochu plete),… (více)

Barbie má miliardu

Barbie má miliardu

07.08.2023

Ačkoliv Margot Robbie studiu Warner Bros., když pro projekt sháněla financování, slíbila, že Barbie může vydělat miliardu, sama tomu příliš nevěřila. Měla ale pravdu. Komedie na motivy ikonické… (více)

Marvel čelí rekordnímu propadu

Marvel čelí rekordnímu propadu

26.02.2023

Před týdnem jsme se ptali, jestli je Marvel imunní vůči kritice, když třetí Ant-Man přes špatné recenze za první víkend vydělal přes 225 milionů dolarů, na poměry hmyzího superhrdiny skvělý výsledek.… (více)

Reklama

Reklama