Reklama

Reklama

První světová válka

  • USA Trenches: Battleground WWI
všechny plakáty

Obsahy(1)

Tato válka měla učinit přítrž všem následujícím válkám. Byla to první válka, jenž zasáhla většinu planety a byla vedena na souši, na moři a poprvé v dějinách lidstva i ve vzduchu. Válečný spor vznikl jako důsledek obrovského zostření svárů mezi světovými mocnostmi v nelítostném boji o sféry vlivu, kolonie, zdroje surovin, trhy a odbytiště. Nejrazantněji postupovalo Německo, jehož zájmy se střetly se zájmy nejsilnějších koloniálních velmocí - Anglie a Francie. Také neustále vzrůstal i spor rakousko-uhersko-ruský o sféru vlivu na Balkáně. Důsledky měly být katastrofální... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je určen velmi úzké skupině diváků. Tomu je přizbůsobena i stopáž. Obě DVD mají stopáž přes šest hodin + jako bonus další dokument... Tohle je pro skalní fajnšmekry. Pro ty , které baví historie, pro ty, které zajímají i příčiny a důsledky. Pouštět to ve školách je blbost a moc to nepoimůže asi ani těm co si kvůli zkoušce chtějí rychle prolítnout první válku... Dokument velmi obsáhle a podrobně vysvětluje vše co se k tomuto tématu pojí. Ekonomickou i politickou situaci v Evropě před rokem 1914, důvody vzniku první světové války, boje.... Nejednoho diváka jistě překvapí, že důvodů k vypuknutí války byla celá řada. Začalo to už od konce Prusko - Francouzské války a pověstným Sarajevem jen vlétla jiskra do kupy hodně vysušeného sena. Tím senem byla Evropa začátku dvacátého století. Plamen pak rychle přeskakoval mezi jednotlivými zeměni podle toho jak různé aliance dostávali svým spojeneckým závazkům.. Německo navíc zdatně foukalo do plamenů.... Samozřejmě pak se ocitáme na bojišti a jsme prováděni všemi bitvami včetně těch krvavě nejproslulejších... Vše je sestaveno z dobových černobílých snímků, leckdy nevalné kvality (čemuž se není co divit). Samozřejmě, člověk co preferuje druhou světovou se musí občas ušklíbnout nad tou či onou uniformou generálů, kteří v nich vypadají jak principálové cirkusu. To se týká i prvních obrněných vozidel, tanků a letadel, jízdy... Ale tady to právě všechno začalo - nástup nové dokonalejší techniky pro vzájemné a ještě masivnější vraždění... Konec první světové a reparace pak položil základy ke vzniku té druhé... Osobně si myslím, že znát všechny faraóny a národní obrozence svědčí o vzdělanosti jedince, ale není to nutné. Co je nutné, je znát dějiny Evropy 100 let zpět. Z toho lecos pochopíme a lecčehož se můžeme vyvarovat... * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Oba díly mají celkem přibližně 6 hodin. Faktograficky patrně zcela přesné a velmi podrobné. Připadá mi to však malinko suché, studené, jako by Vám předčítali encyklopedii a oživovali to ilustračními obrázky. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Bezmála šestihodinový dokument, který je v jistých částech velice podrobný, jiné události naopak vynechává. I přesto je docela ucelený. Slabinu vidím v docela dost velké suchopárnosti a člověk věci neznalý bude mít velký problém orientace. V první části je spousta videozáběrů (které se navíc leckdy opakují !!)na úkor fotografií a map (mapy jsou jediné barevné záběry v celém dokumentu). V části druhé se poměr srovnává. DVD obsahuje bonus: Návrat do Flander. ()

Reklama

Reklama