Reklama

Reklama

Příběhy zbraní

(festivalový název)
  • USA Shotgun Stories
Trailer

Obsahy(1)

Snímek situovaný na pozadí bavlníkových polí a zapadlých cest v jihovýchodním Arkansasu vypráví příběh sporu dvou nevlastních bratrů, který vypukne po smrti jejich otce. Oba bratři postupně zjišťují, jak daleko každý z nich dokáže zajít ve snaze chránit vlastní rodinu. Režisér Jeff Nichols o svém filmu říká: „Msta není nikdy vítězstvím. Tohle je téma, které jsem se rozhodl zkoumat ve svém snímku. V literatuře, ve filmu, ale také v politice a v celé společnosti se msta, a především její vykonání, příliš často považuje za úspěch. V Příbězích zbraní jsem chtěl toto tvrzení vyvrátit. Chtěl jsem, aby si lidé uvědomili, že msta je hloupá a nebezpečná věc a že jí diváci nemusejí nutně fandit.“ (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*NENABITÁ BROKOVNICA* Sympatické mi je, že Jeff Nichols si film sám napíše a potom natočí. Sám vie najlepšie, čo by chcel svojim dielom povedať a o masovú prijateľnosť mu nejde. Možno by som Shotgun Stories vnímal inak, ak by som najskôr nevidel jeho Take Shelter, ktorého dokonalosť už Jeff len ťažko prekoná. Asi som opäť a intenzívne očakával majstrovstvo, očakávania sa nenaplnili a sklamanie sa odrazilo v prijatí a hodnotení filmu. Pomalé tempo vo filmoch mi neprekáža, mám rád "unavené", atmosférické, konverzačné drámy. Tu je však tá pomalosť otravná, pretože veľmi skoro sa dostaví presvedčenie, že film len ponúka momenty, ktoré navodzujú pocit, že už čoskoro dôjde k nejakému potrebnému zvratu, prekvapeniu, nakopnutiu príbehu. Je to len film prísľubov a náznakov. Verdikt v 1 vete: Keď filmové EKG má stále podobu len rovnej čiary. 21.10.13 ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Neustále mě zaráží jak málo je u nás Jeff Nichols známý. Pravda, jeho filmy se odehrávají ne té relativně méně lákavější půlce Severní Ameriky a nehemží se to v nich nijakými velkými hvězdami, zde si dokonce zahrál pouze jeho kámoš Michael Shannon ale ani to filmu nezabránilo, aby se vydal směrem, kterým to moc jiných filmů nezkouší. Většinou se nás naopak tvůrci snaží přesvědčit, že pomsta je sladká (a často se tím i já nechávám unášet) ale pravda je asi trochu někde jinde. Stačí pár pohledů a je vám jasné, že tenhle konflikt nedopadne dobře, obzvláště ně v takovém prostředí a tím se dostávám k tomu, proč se mi ty jeho filmy tolik líbí - protože dlouhé záběry na malebnou krajinu a melancholická pomalá hudba spolu se silnými náměty tvoří krásný kontrast oproti stereotypní Hollywoodské produkci, kterou ač obdivuji, přesto zkrátka občas potřebují něčím proložit. A Jeff Nichols mi s tím pomáhá zatím na jedničku, jeho nové drama se navíc vydává stejným směrem a já nemám nejmenší strach, že by mě tento pán někdy v blízké budoucnosti mohl zklamat.) PS. všichni povinně aspoň ten Take Shelter! ()

Reklama

Brousitch 

všechny recenze uživatele

"Terrence Malick nebo Larry Brown dokázali specifickým způsobem zachytit místa, kulturu a emoce, které následně překročily rámec samotného filmu. Moc mi v té mojí podobné snaze pomohl Michael Shannon, který přinesl profesionalitu a soustředěnost, díky které se snímek posunul trochu dál, než jen ke kamarádům sledující ho v mém rodném městě." - Jeff Nichols ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

V Shotgun Stories sa prekvapivo nestriela. Jeff Nichols sa rozhodol pre svoj debut natocit suboj dvoch znepriatelenych rodin. Americky vidiek, pomale tempo a jednoduchsi dedinski ludia v mestecku, kde skapal pes. To potom k tragedii nie je daleko. Na debut vyborne, reziser ziskal za film kopec cien na mensich festivaloch. Najviac vytrca Michael Shannon, ktory svojou charizmou zintenzivnuje pomalsie tempo. 7/10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hodně povedenej debut. Válka dvou rodin v kulisách amerického vidlákova, pomalé tempo, civilní herecké výkony, letní atmosféra, pěkné záběry na krajinu a tušení, že ten ústřední malicherný spor může skončit dost špatně. Pomsta nemusí být sladká a už vůbec ne cool. Mnohem spíš vás dostane do pěknejch sraček. 7/10 ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Drvivá väčšina natáčania prebiehala v roku 2004. (Real Tom Hardy)
  • Rozpočet činil zhruba 250 000 amerických dolárov. (Real Tom Hardy)
  • Jeff Nichols napsal roli Sona přímo pro Michaela Shannona, i když se osobně neznali. (Brousitch)

Reklama

Reklama