Vodník a Zuzana (TV film)
Pohádka / Drama
Československo, 1974, 40 min
Jan SchmidtHudba:
Zdeněk LiškaObsah
Sugestívny príbeh sa začína vo chvíli, kedy sa vodník zamiluje do krás-
nej devy Zuzany a pokúša sa ju získať za ženu. Pod rôznymi zámienkami ju vábi k rieke, aby ju mohol stiahnúť do svojho vodného kráľovstva. No Zuzana sa ho bojí a namiesto lásky v nej vzbudzuje strach a odpor. Ale
vodník sa len tak ľahko nechce vzdať. Keď už sa zdá, že má svoju obeť
skoro nadosah, Zuzanu pred jeho silou v poslednej chvíli zachráni drobný
krížik, ktorý jej darovala matka, aby ju ochraňoval pred všetkým zlým
a nečistým. (oficiální text distributora)
Flego
Realisticky poňatá rozprávka o láske, podvode a odpustení. Oceňujem minimum "trikov" a veľmi pútavú hudbu Zdeňka Lišku. Keďže sa jedná o slovenskú rozprávku, českých hercov do slovenčiny predabovali : Bartošová-Emília Vašáryová, Voska-Július Pántik, Suchánek-Karol Polák, Tichánková-Mária Prechovská, Svobodová-Eva Krížiková, Vosková-Viera Radvanyiová, Kovářik-Ondrej Jariabek, Krampol-Milan Bruchač, Jonáš-Igor Čilík.(22.2.2009)
Mariin
Spíše melancholické drama než oddechová pohádka pro děti. Kvalita spočívá v některých obrazech a zejména v hudebním doprovodu, který dodává jednoduchému příběhu i napětí. V hlavní roli Stanislava Bartošová jako Zuzana, o níž má zájem vodník. Myšlenka či zápletka Márii Ďuríčkové se mi zdála dosti chatrná, ten náhlý zvrat, či dobrý konec přichází tak nějak z ničeho. Je to jedna z mála socialistických pohádek, kde visel ve světnici kříž a dívka Zuzana měla i křížek na krku. Na to obvykle dávali komunisti velký pozor, aby děti neviděly v pohádkách kříž a neznali jej jinak než ze hřbitovů. Zde však to byla jen dekorace, neboť větší moc měly kouzelné byliny a stuha od vodníka. Čtyři hvězdičky hlavně za hudbu Zdeňka Lišky (FISYO). Celkově mi tento produkt připomínal některé sovětské pohádky a asi to byl svým původem víc slovenský než český (to jen tipuji). Proto mi přišel takový zvláštní - tím ale určitě nemyslím špatný.(27.11.2009)
raroh
V roce 1974 natočil v ateliérech Krátkého filmu pro Slovenskou televizi Jan Schmidt se stejným tvůrčím kolektivem (kameraman Jiří Macák, výtvarník T. Pištěk, skladatel Z. Liška) jako námět stejné sběratelky pohádek Siroty podobně syrově poetickou pohádku pro dospělé, která svým vyústěním (s hezky podaným romantizujím náhledem na sociální problémy slovenské vesnice) vyzní hodně existencionálně. Mírně vadí předabování českých herců do slovenštiny.(5.2.2012)
StrYke
Pěkná česko-slovenská krátká pohádka, která se obejde s minimálními záběry na Vodníka, a i přes to o něm dokonale vypráví. Je to však plus, nebo mínus? Nevím, je to takový neutrální. Kdyby to bylo nějaké... nesympatické, byl by to docela dost podstatný handicap, ale v téhle suprové pohádce je překrásná hlavní hrdinka, trochu hororově pojatý Vodník a odlehčená, ale stále vážná atmosféra. Pro mě, coby fanouška hororu a filmových Vodníků, to je nadprůměrná kombinace a když ještě je dostatečně krátká, aby nikoho nenudila? Jeden z nejlepších filmů, co jsem v poslední době viděl. A to jsem se poslední dobou zaměřil na filmy podobného stylu, jako je například Zručná Marja, Ohněm, vodou a trubkami nebo Vodník a Karolínka. Prostě dokonalé, ačkoliv jsem tam spozoroval jednu nelogickou chybu, když Zuzana vhazuje do vody šáteček, který by ji měl splnit jakékoliv přání, tak proč ho sama nepoužila, aby zachránila svého syna? HAPPY END mě v tomto případě potěšil, neboť jsem hlavní hrdince strašně fandil. Ve shrnutí, velmi pěkný film, s málo nedostatky.. Čtyři hvězdičky - 80%.(14.2.2011)